logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

instalacja wentylatora i radiatorów na radeonie 9550

hjkl3 05 Mar 2006 09:42 2190 23
REKLAMA
  • #1 2376269
    hjkl3
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    kupiłem se coś takiego:
    http://www.1klik.pl/sklep/Wentylatory_do_chip...r_REVOLTEC_RS001_wentylator_VGA/c133/p176788/
    oprócz tego wentylatora i 2 radiatorów na rysunku; jest jeszcze mała tubka i
    1 mała naklejka (na zdjeciu poniżej znajduje się na górze i widać tylko jej połowę) , 2 inne identyczne jakby naklejki i 2 jakieś małe plastikowe części:
    http://i35.photobucket.com/albums/d182/duch200/img00001.gif

mam kartę graficzną: radeon 9550 która jest umieszczona w komputerze do góry nogami niż na tym rysunku: http://www.1klik.pl/sklep/Karty_graficzne_AGP...Radeon_9550_128MB_64_bit_TV_OEM/c575/p482614/

i mam pytania:
    1. ten wentylator mam przykręcić śrubkami w miejscach gdzie są na karcie graficznej dziurki - po które stronie karty graficznej? po tej stronie co jest na tym rysunku http://www.1klik.pl/sklep/Karty_graficzne_AGP...Radeon_9550_128MB_64_bit_TV_OEM/c575/p482614/ ? i te śrubki to mają być takie metalowe co są w obudowie?
    2. po której stronie według powyższego rysunku karty graficznej mam umieścić 2 radiatory? i gdzie? mam usunąć ten 1 duży srebrny radiator co jest teraz na karcie graficznej?
    3. do czego służy ta tubka z jakąś substancją - na co mam wycisnąc tę tubkę - w którym miejscu karty graficznej? a moze na spód tego wentylatorka co go chce zamontować? albo na spód tych radiatorów co je chce zamontowac?
    4. Do czego służą te 3 naklejki?
    5. Do czego służą te 2 plastikowe małe części?
  • REKLAMA
  • #2 2376298
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    A czy do zestawu nie było instrukcji obsługi?
    Tam powinno być napisane krok po kroku co i do czego.
    Ta substancja w tubce to pasta termoprzewodząca (zresztą w linku jest napisane - pasta wzmacniająca przewodność). Należy nanieść troche tej pasty na rdzeń GPU (to co jest pod srebrnym radiatorem na karcie) tak by ciepło z rdzenia było lepiej odprowadzane do radiatora.
  • #3 2376330
    hjkl3
    Poziom 16  
    nie było absolutnie żadnej instrukcji obsługi i proszę o odpowiadanie po kolei na moje powyższe pytania - bardzo proszę
  • #4 2376347
    mrrudzin
    Poziom 39  
    jeżeli możesz - umieść lepsze zdjęcia tych plastikowych małych części i naklejek - rozszyfrujemy co to jest.

Wg mnie
    - radiator z wentylatorem jest na kartę graficzną. Montuje się go zamiast oryginalnego. Nie wiem czy jest sens, gdyż pasywne chłodzenie w tej karcie graficznej (oczywiście bez chłodzenia) wystarcza w zupełności.
    - dwa radiatorki są do chłodzenia mostka północnego i południowego
  • #5 2376366
    hjkl3
    Poziom 16  
    już lepszego skanu nie zrobię - ale przyszło mi do głowy, że może te dwie małe plastikowe części są jako śrubki do przymocowania wentylatora do karty graficznej?
    a czy jest sens? musi być sens bo mam kupiony to i musze zamontować :P - może będę podkręcał kartę graficzną :D
    napisałęś coś o moście północnym i połódniowym - gdzie to jest? te radiatory są spore dodam....
  • #6 2376401
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Cytat:

apisałęś coś o moście północnym i połódniowym - gdzie to jest?

na płycie głównej. Podaj model Twojej płyty, albo rzuć okiem w instrukcję obsługi (na mostku północnym powinien być radiator już).

Cytat:

że może te dwie małe plastikowe części są jako śrubki do przymocowania wentylatora do karty graficznej?

Jeżeli przypominają wyglądem "kołki" - to najprawdopodobniej tak.

Cytat:

czy jest sens? musi być sens bo mam kupiony to i musze zamontować - może będę podkręcał kartę graficzną

Będzie to miało sens tylko wtedy (jeżeli chodzi o podkręcanie) jeżeli na kości pamięci przykleisz radiatorki - inaczej będą się przegrzewały przy podkręcaniu.
    Zobacz tutaj JEst recenzja systemu chłodzenia do karty graficznej - może coś pomoże.
  • REKLAMA
  • #7 2376808
    hjkl3
    Poziom 16  
    1. ej ale te radiatory co dostałem razem z wentylatorem sa za duże na te małe pamięci na karcie graficznej - a do płyty głównej one nie mogą być bo ten cały zestaw jest do karty graficznej - więc gdzie w karcie graficznej mam umieścić te radiatory?
    2. i gdzie ja mam zamontować ten wiatraczek ??? mam zdjąć z karty ten srebrny radiator i zamontować w jego miejsce wiatrak??? jeśli tak to jak mam zdjąć ten radiator - on jest przymocowany plastikowymi śróbkami - mam je połamać?
  • #8 2376855
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    To są zatrzaski prawdopodobnie więc należy je zdjąć i radiator zejdzie, a jak nie bardzo by chciał to można podgrzać suszarką do włosów.
  • #9 2376877
    hjkl3
    Poziom 16  
    mam je ciągnąć do siebie?????
  • #10 2376887
    K!lleR
    Poziom 39  
    Od spodu jest zatrzask. Należy go przygnieść palcami i pchnąć w górę ( w kierunku karty ).
  • #11 2376890
    mrrudzin
    Poziom 39  
    A tutaj piszą coś innego
    http://www.profan.istore.pl/sklep,1369,20201644,87012521347880,03,,pl-pln,196012,0.html

Cytat:

Cooler ten przeznaczony jest do chłodzenia chipu tzw. mostka północnego. Sam wentylator mocuje się do płyty za pomocą dałączonych plastikowych kołeczków. Radatorki przykleja się na taśmę termoprzewodzącą. Cooler można zamontować również na niektóre karty grafiki.

2) tak - masz zdjąć srebrny radiator. Chyba obejdzie się bez łamania kołków. Jak dobrze się przypatrzysz, po preciwnej do radiatora stronie kołki te mają zakończenie w kształcie litery V które zapobiega wysunięciu. Wystarczy odpowiednio zcisnąć te wystające elementy, i kołek da się wyjąć.
  • REKLAMA
  • #12 2376915
    hjkl3
    Poziom 16  
    dobra - a spód tego wentylatora mam posmarować substancją z tej tubki czy nie?? i czy wystarczy tylko przymocować ten wiatrak tymi plastikowymi kołkami czy trzeba przykleić jeszcze naklejkę?
  • #13 2376932
    mrrudzin
    Poziom 39  
    ja bym najpierw usunął resztki starej naklejki, później nałożył małą ilość pasty (tak żeby nie zapaćkać połowy karty) i położył na tym radiator, a na koniec wcisnął kołki.
    Uważaj żeby nie zanieczyścić tej pasty, oraz żeby powierzchnia chipsetu i raditatora była czysta. Każde zanieczyszczenie będzie zwiększać rezystancję cieplną zestyku chipset->radiator, a więc będzie gorsze chłodzenie.
  • #14 2377002
    K!lleR
    Poziom 39  
    hjkl3 napisał:
    dobra - a spód tego wentylatora mam posmarować substancją z tej tubki czy nie?? i czy wystarczy tylko przymocować ten wiatrak tymi plastikowymi kołkami czy trzeba przykleić jeszcze naklejkę?

Radiatora kolega nie smaruje tylko uprzednio wyczyszczony chipset tak jak kolega mrrudzin napisał

Następnie założyć wiatrak i zatrzasnąć go, nie naklejać żadnej naklejki, pasta będzie spełniać swoje zadanie znakomicie.
  • #15 2377185
    hjkl3
    Poziom 16  
    to zdjąłem ten radiator - posmarowałem pstą wszystko co było pod nim czyli taką małą złotą część i tą zieloną część wokół tej złotej pod radiatorem i założyłem wiatrak i działa - dobrze zrobiłem???????

a jeszcze tak z ciekawości się zapytam - radiatory na pamięć i radiatory na płycie głównej na mostkach tam jak nie ma otworów żeby radiatory przymocować plastikowymi śrubkami to się tylko smaruje te miejsca pastą i zakłada radiatory i jak ta pasta wyschnie to one nie odpadną?
  • #16 2377198
    K!lleR
    Poziom 39  
    hjkl3 napisał:
    to zdjąłem ten radiator - posmarowałem pstą wszystko co było pod nim czyli taką małą złotą część i tą zieloną część wokół tej złotej pod radiatorem i założyłem wiatrak i działa - dobrze zrobiłem???????

Zieloną NIE !! Tylko górę chipset'u czarną z napisami

hjkl3 napisał:
    A jeszcze tak z ciekawości się zapytam - radiatory na pamięć i radiatory na płycie głównej na mostkach tam jak nie ma otworów żeby radiatory przymocować plastikowymi śrubkami to się tylko smaruje te miejsca pastą i zakłada radiatory i jak ta pasta wyschnie to one nie odpadną?

Przykleja się je odpowiednim klejem ( pastą ) termoprzewodzącym który nie ulega wysychaniu.
  • #17 2377203
    hjkl3
    Poziom 16  
    mostek północny to w ogóle takie srebrne kółko na którym pisze "via" położone jakby na czarnym kwadracie i południowy tak samo tak ?

Dodano po 6 [minuty]:

to co mam teraz zrobić jak posmarowałem zieloną część również????
  • #18 2377276
    K!lleR
    Poziom 39  
    hjkl3 napisał:
    mostek północny to w ogóle takie srebrne kółko na którym pisze "via" położone jakby na czarnym kwadracie i południowy tak samo tak ?

Dodano po 6 [minuty]:

to co mam teraz zrobić jak posmarowałem zieloną część również????
    Poprawić, zrobić tak jak powinno być.
    Załączniki:
    • instalacja wentylatora i radiatorów na radeonie 9550 Płyta.jpg (9.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #19 2377576
    hjkl3
    Poziom 16  
    1. naprawdę koniecznie muszę wytrzeć z tej zielonej części tę pastę?
    2. a u mnie na moście południowym nie ma radiatora - mogę go posmarować i przykleić tą pastą? nie spadnie?
  • #20 2377793
    mrrudzin
    Poziom 39  
    1) Tak, karta może stać się nie stabilna.
    2) Wydaje mi się że do tego są te najlejki o których pisałeś. Coś takiego było stosowane przez jakiś czas w box-owych radiatorach AMD. Nazywało się filmem czy coś w tym stylu.
  • #21 2377910
    hjkl3
    Poziom 16  
    1.ej a czym mam ja teraz zetrzeć tę pastę - chusteczką chigieniczną???

2. i jeszcze pamiętam że po zdjęciu radiatora z karty graficznej na jego spodzie była naklejka przylepna więc jak zdjąłem radiator to trochę tej nakleiki zostało na chipie - tej małej złotej części karty graficznej - to mam to zeskrobać czy zostawić - bo jak miałbym zeskrobywać to musiałbym troche porysować ten chip - to mam zeskrobywac z czipa czy nie?
  • #22 2377958
    mrrudzin
    Poziom 39  
    1) tak, możesz chusteczką, papierem toaletowym. Ewentualnie szczoteczką z miękkim włosiem (np taką do zębów.
    2)"zeskrobywanie" może spowodować uszkodzenie chipu. Spróbuj przemyć np. spirytusem na watce. Tak samo radiator.
    Porysowanie radiatora spowoduje wzrost temperatury GPU (będzie większa rezystancja termiczna zestyku)
  • #23 2378170
    hjkl3
    Poziom 16  
    no już wytarłem - choć jak zakładałem wiatrak to się on przez tą pastę na chipie zaczął ślizgać także pewno i tak się i ta zielona część wokół czipu znów pobrudziła - ale chyba tak może być ????

Dodano po 57 [sekundy]:

i powiedzcie mi dużo da taki wiatrak zamiast radiatora???????
  • #24 2378272
    mrrudzin
    Poziom 39  
    w tej karcie bez podkręcania (jak już pisałem wyżej) nie ma sensu wymieniać chłodzenia pasywnego na głośne (każdy wentylator hałasuje) chłodzenie wymuszone.
    Jeżeli chcesz podkręcać - należałoby poprzyklejać coś takiego na pamięci.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy montażu wentylatora Revoltec RS001 wraz z dwoma radiatorami na karcie graficznej Radeon 9550 (model Gigabyte R955128T). Wentylator należy zamontować w miejsce oryginalnego, srebrnego radiatora GPU, który jest przymocowany plastikowymi zatrzaskami – należy je delikatnie zwolnić, aby zdjąć radiator bez łamania. Pod wentylator należy nałożyć cienką warstwę pasty termoprzewodzącej na rdzeń GPU (czarną część chipu), usuwając wcześniej resztki starej pasty i naklejki, najlepiej przy pomocy spirytusu i miękkiej szmatki lub chusteczki. Zielone części karty nie powinny być smarowane pastą. Radiatory dołączone do zestawu są zbyt duże na pamięci karty i prawdopodobnie przeznaczone do mostka północnego i południowego na płycie głównej, gdzie montuje się je za pomocą specjalnych naklejek lub kleju termoprzewodzącego, który nie wysycha. Montaż wentylatora ma sens głównie przy podkręcaniu karty, gdyż standardowe pasywne chłodzenie Radeon 9550 jest wystarczające i cichsze. Plastikowe kołki służą do mocowania wentylatora do karty, naklejki nie są konieczne do montażu wentylatora. Wentylator wymusza chłodzenie, ale generuje hałas, więc wymiana jest zalecana tylko przy zwiększonym obciążeniu karty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA