logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba 1900-101 - brak reakcji na baterię, czy to wina laptopa?

Grzegorzxxx 16 Mar 2006 21:00 2076 10
  • #1 2422828
    Grzegorzxxx
    Poziom 13  
    Ocena: 42
    Witam!Mam problem z baterią,czy jesli komp wogole nie reaguje na baterie tzn po odłączenieu zasilania nie startuje albo odrazu sie wyłancza z zainstalowaną bateria to znaczy że jest ona martwa??Czy to moze byc wina laptopa.Kupilem go niedawno i juz byl w takim stanie wiec nie wiem.Po podłączeniu zasilacza miga mi tylko dioda z baterią na czołowej plycie kompa:(Jak to sprawdzic co jest przyczyną.Aha mam tu procesor 1.6 P4 i dość często włancza mi się wiatrak jak jest u was??Pozdrawiam!!!!!!!!
  • Pomocny post
    #2 2426870
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2423
    :?: Co Ci pokazuje Winows? Czy bateria wogóle się ładuje? Czy dochodzi do 100%?
    :?: Czy ta dioda od baterii przestaje migać po pewnym czasie?
    :arrow: co do włączania się wentylatora, to normalne. P4 to piece elektryczne.
  • #3 2428015
    Grzegorzxxx
    Poziom 13  
    Dida od bateri miga cały czas no chyba że ją wogóle wyjme to nic nie miga tylko dziala normalnie bez bateri laptop:)
    W windows'ie pokazuje ze bateria ma 0%i nic wiecej,z tego co wiem laptop byl bardzo dlugo nieuzywany wiec czy to mozliwe ze bateria rozladowalala sie a teraz juz jej nie wykrywa i nie chce ladowac, czy poprostu padla.Bo nawet cala noc zasilacz jest podłączony a bateria nawet nie ruszy:((

Dodano po 3 [godziny] 5 [minuty]:

Mam pytanie jak sprawdzić woltomierzem czy laptop wogóle ładuje chodzi właśnie o toshibe 1900-101 ma ona 7 styków wychodzących do bateri i jak to sprawdzic czy jest na nich jakies napiecie??
  • Pomocny post
    #4 2429914
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Muszę Cię zmartwić. Napisałeś, że laptop był bardzo długo nieużywany. Wygląda na to że akumulatory rozładowały się poniżej pewnego napięcia (niekoniecznie do 0V) co pociągnęło za sobą wzrost rezystancji wewnętrznej. Ogniwa w tym akumulatorze raczej nie nadają się już do niczego.
    Poczytaj TEN temat. Możesz spróbować z zamrażaniem, niewiele masz do stracenia. Dziwny to sposób, ale jak widać czasem pomaga.
    Ktoś też gdzieś na Elektrodzie napisał o nawiercaniu ogniw od strony "+". Ja bym nie ryzykował z tym, bo o ile pamiętam, może to spowodować wybuch akumulatora.
    "+" i "-" baterii to prawdopodobnie 2 skrajne styki. Spróbuj zmierzyć napięcie na nich po włożeniu do laptopa.
  • #5 2432509
    Grzegorzxxx
    Poziom 13  
    No to zobacze co da się zrobic:( ALe moze ktos ma schemat do baterii PA3166U-1BRS wlasnie od Toshiby 1900-101 bo nie wiem gdzie co mierzyc:(Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #6 2433969
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    O schemacie, to możesz raczej zapomnieć. Jak rozbierzesz baterię, to od razu się połąpiesz gdzie jest "+", a gdzie "-". Będą to dwa najgrubsze przewody (prawdopodobnie czarny i czerwony) dochodzące do złącza.
  • #7 2437172
    Grzegorzxxx
    Poziom 13  
    NIe rozbierałem baterii ale probowalem roznych kombinacji zeby ja pomierzyc sadze ze jak ma 12 ogniw kazde 3,6V to zeby było 14,4Vto musza byc połączone 4 x 3 ogniwa.
    | |O|O|O|O| |
    |O|O|O|O|
    |O|O|O|O|

o - ogniwa
    | - blaszki

Blaszek jest 7 wiec pewnie na najbardziej skrajnych jest +,- moge sie mylic.Niestety po podłączeniu meirnika wszedzie napiecie jest prawie 0,WIdocznie rozladowala sie do konca.Chyba raczej nie uratuje tego ogniwa ale sprobuje ja moze podladowac z zwenatrz tylko musze upwenic sie co do podlaczen +,- i napiec gdzie jakie sa.Bylbym wdzieczny jesli ktos pomierzylby sprawna z tego modelu lub napisal jak mysli z tymi połączeniami.
  • #9 2437633
    Grzegorzxxx
    Poziom 13  
    Właśnie nie wiem ale jesli wiedzialbym dokladnie jakie gdzie jest napiecie to wtedy uzylbym jakiegos prostownika z regulowanym pradem ladowania.Z tego co czytalem to jesli bateria zejdzie ponizej jakiejs wartosci to wtedy laptop wogole jej nie ruszy.A tej nie laduje ani troszke;(
  • Pomocny post
    #10 2442377
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Sposób ładowania akumulatorów Li-Ion jest zupełnie inny niż NiCd i NiMH. Prostownikiem to mógłbyś jedynie go zupełnie zniszczyć. Elektronika wbudowana jest w akumulator nie bez powodu. Kontroluje ona prąd i napięcie ładowania, które zmieniają się w trakcie proceu ładowania. Na załączonym rysunku możesz prześledzić jak mniej więcej wygląda charakterystyka ładowania takiego akumulatora (jednego ogniwa 3,7V)
    Załączniki:
    • Toshiba 1900-101 - brak reakcji na baterię, czy to wina laptopa? lion.GIF (8.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2610448
    Grzegorzxxx
    Poziom 13  
    Wiec tak:)Po długich zabawach z bateria stwierdzam że jest padnieta;(Mam teraz pytanie gdzie w Krakowie najtaniej zregenerowac baterie do laptopa??Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy laptopa Toshiba 1900-101, który nie reaguje na baterię – po odłączeniu zasilania nie uruchamia się lub natychmiast się wyłącza. Dioda baterii miga stale podczas podłączenia zasilacza, a w systemie Windows bateria jest wykazywana jako rozładowana do 0%. Laptop był długo nieużywany, co prawdopodobnie spowodowało głębokie rozładowanie akumulatora Li-Ion i wzrost jego rezystancji wewnętrznej, skutkując uszkodzeniem ogniw. Próby pomiaru napięcia na baterii wykazały niemal zerowe wartości, co potwierdza jej uszkodzenie. Wskazano, że ładowanie baterii Li-Ion wymaga specjalistycznej elektroniki, a stosowanie prostownika może ją zniszczyć. Schemat baterii PA3166U-1BRS nie jest dostępny, ale "+" i "-" to najprawdopodobniej dwa skrajne styki. Wentylator procesora Pentium 4 1.6 GHz włącza się często, co jest normalne ze względu na wysokie zużycie energii. Ostatecznie stwierdzono, że bateria jest uszkodzona i pojawiło się pytanie o regenerację baterii w Krakowie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA