logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Limitowanie pasma. Jak podzielić pasmo? Router/serwer na Windows 2000.

ZonX 17 Mar 2006 03:43 2719 8
REKLAMA
  • #1 2423882
    ZonX
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    Na chwile obecna stoi sobie router/serwer na windows 2000. 2 karty sieciowe ktore obsługiwane sa przez kerio winrout 4.2.5. Net podzielony jest na 2 klientow. Wszystko działa poza jednym mankamentem. Nie wiem jak podzielic pasmo na kazdego z nich. Net limiter jakos sobie z tym nie radzi...
  • REKLAMA
  • #3 2436046
    ZonX
    Poziom 22  
    dzieki za programi - niestety nie działa :(
    Probowałe rowniez SoftPerfect Bandwidth Manager jednak taki sam rezultat. Konfogurowałem programy na wszelakie mozliwe sposoby i klapa. Pomimo ustawiania limitow na ip - maca nic to nie daje. Probowalem rowniez wybierac na zmiane 1 i 2 karte sieciową, tez nic nie pomogło. Co moze byc przyczna? Musi byc jakis sposob na podział pasma
  • REKLAMA
  • #4 2436455
    yvoo
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    powinieneś się przerzucić na jakiegoś linuxa, choćby na minidystrybucję NND (router serwer itp)
    sam używam od 2 lat i nie wyobrażam sobie niczego innego.
    Kiedyś korzystałem przez rok z WINROUTE PRO i było strasznie (wieszał sie co tydzień).
    Dystrybucja NND jest banalna w instalacji i po uruchomieniu od razu gotowa do pracy. A w celu dynamicznego podziału pasma używam NICESHAPER. Wymagania sprzętowe są w zasadzie żadne. (P100/32RAM/hdd 1,2GB) śmiga jak rakieta na 15 użytkowników.
    Przy okazji APACHE + SQUID + SAMBA + PROFTPD i nic więcej nie trzeba. A nawet jeśłi trzeba to wszystko znajdziesz w necie.
  • REKLAMA
  • #5 2436551
    Tummi
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Niestety, yvoo ma racje - pod winde nie ma zadnego softu gwarantujacego dynamiczny podzial pasma. Programy do statycznego podzialu przetestowales - widze, ze nie jestes zadowolony.
    Mozesz ew. sprobowac z jakims proxy, ale wiadomo, ze glowny problem to p2p a nie www :/

Czekamy na Viste :D

T.
  • REKLAMA
  • #6 2436580
    bartsam
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    ZonX napisał:
    [...] Co moze byc przyczna?

Być może ustawiłeś kontrolę pasma, ale nie wtym kierunku co trzeba.
    Zauważ, że "send" - to są dane wysyłane, ale w kierunku - do klienta.
    i to tę opcję należy ograniczyć..
    Ja używam Bandwidth Controller - i działa.

ZonX napisał:

Musi byc jakis sposob na podział pasma

No i jest ;) .. z pewnością wiele, ta jest najprostszą metodą.
  • #7 2437623
    ZonX
    Poziom 22  
    yvoo napisał:
    powinieneś się przerzucić na jakiegoś linuxa, choćby na minidystrybucję NND (router serwer itp)

Tak znam te dystrubycje i probowalm ja instalowac na 2 kompie - niestety mialem problemy z przerwaniami na kartach sieciowowych przez co nie bylo polaczenie z internetem.

Jest to linux a jak kazdy linux wymaga sporej wiedzy, w instalacji jest bajecznie latwy natomiast z konfiguracja i rozwiazywaniem problemow mam juz kłopot. Byc moze jeszcze sprobuje na tym kompie na ktorym obecnie jest win xp i kerio. Jednak musze skolowac inny dysk na probe zeby nie stracic danych z pozostalych partycji

bartsam napisał:

Być może ustawiłeś kontrolę pasma, ale nie wtym kierunku co trzeba.
    Zauważ, że "send" - to są dane wysyłane, ale w kierunku - do klienta.
    i to tę opcję należy ograniczyć..
    Ja używam Bandwidth Controller - i działa.

Probowałem roznych programow i wszytkie mozliwe ustawienia jakie przyszły mi do głowy - włacznie z limitem zarowno na pierwszej jak i na 2 karcie sieciowej - jak nizej bez efektu :(

Jestem chyba skazany na nnd i meke z komendami agrh :/.

Pozdrawiam
  • #8 2437800
    yvoo
    Poziom 13  
    W windozie nie ma tekiej możliwości, a jeśli chodzi o NND to wal śmiało z pytaniami. Zmontowałem kilka takich "serworouterków" i zawsze używałem do tego PC/AT -> PI 133 do 200MMX, 32 do 96 raamu i karty Compaq NC3121, 3COM serii 3C90x i INTEL 82558 TX Pro. Nigdy nie miałem żadnych problemów z przerwaniami.
  • #9 2439462
    kamikaze
    Poziom 14  
    jeśli masz problem z przerwaniami to jets coś takiego że (zazwyczaj) ostatnia PCI ma współdzielone przerwanie z czym innym zalezy od płyty i wogóle

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada router/serwer na Windows 2000 z dwiema kartami sieciowymi obsługiwanymi przez Kerio WinRoute 4.2.5, dzieląc sieć na dwóch klientów, lecz ma problem z efektywnym podziałem pasma. Próby użycia programów takich jak NetLimiter, Bandwidth Controller 1.07 oraz SoftPerfect Bandwidth Manager nie przyniosły oczekiwanych rezultatów, mimo konfiguracji limitów na adresy IP i MAC oraz różnych kartach sieciowych. Wskazano, że pod Windows nie istnieje oprogramowanie gwarantujące dynamiczny podział pasma, a statyczne rozwiązania są niewystarczające. Zalecane jest przejście na system Linux, np. minidystybucję NND, która jest łatwa w instalacji i pozwala na dynamiczne zarządzanie pasmem za pomocą narzędzia NICESHAPER. Problemy z przerwaniami kart sieciowych w Linuxie mogą wynikać z konfliktów przerwań PCI, zależnych od płyty głównej i konfiguracji sprzętowej. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące użycia proxy jako alternatywy, choć głównym problemem pozostaje ruch P2P. Wskazano, że kontrola pasma powinna być ustawiona na kierunek wysyłania danych do klienta. Wśród rekomendowanych kart sieciowych do Linuxa wymieniono Compaq NC3121, 3COM serii 3C90x oraz Intel 82558 TX Pro, które nie powodują problemów z przerwaniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA