logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fuse bits. Procesor ATmega8535L z rezonatorem. Jaką opcję wybrać?

thorin00 18 Mar 2006 01:00 1315 2
REKLAMA
  • #1 2427385
    thorin00
    Poziom 14  
    witam
    mam procka atmega8535L z podlaczonym rezonatorem F T 16mhz i chcialbym go taktowac wlasnie z tego rezonatora (a nie z rezonatora wewnetrznego) niestety nie wiem jaka opcje wybrac (w bascom-ie fusebit A987) znalazlem na forum taki temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic147982.html ale tez jednoznacznie nikt sie nie okreslil a nie chce uwalic kolejnego procka (jednego juz zablokowalem wlasnie bawiac sie fuse bits)
    pozdrawiam

dobra zrypalem drugi zostal mi jeszcze jeden :) ..... wiec mam ogromna prosbe czy moze mi ktos wytlumaczyc jak ustawic wszystkie to fuse bit
  • REKLAMA
  • #2 2427634
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Fusebity nie są od zabawy, tylko od ustawień. Najpierw przeczytaj http://www.atmel.com/dyn/products/datasheets.asp?family_id=607 - noty katalogowe.
    1. ATmega8335L pracuje tylko do 8MHz (pierwsza strona notki).
    2. Zasada ogólna :
    - zewnętrzny rezonator kwarcowy (External cristal oscilator) od 1MHz do 8MHz - wszystkie CLSEL na 1 (niezaprogramowane), CKOPT na ( (też niezaprogramowany)
    -powyżej 8MHz - różnica polega tylko na zaprogramowaniu CKOPT (na 0).
    Do ustawiania polecam ISPprog, Bascom to tylko Bascom, demonem optymalizacji nie będzie...
  • #3 2428434
    thorin00
    Poziom 14  
    @light-I masz racje L do 8mhz, wczesniej bawilem sie tym bez L i dlatego zegar ustawilem na 16mhz, moglem spojzec do specyfikacji jak kupilem L, moj blad.
    zaczynam dopiero zabawe z uProcesorami i postanowilem na poczatek zajac sie bascome (nie zalezy mi na optymalizacji kodu a raczej na "prostocie" programowania)
    wolalbym jednak "wgrywac kod do procesora" przez bascoma, wiec prosze o pomoc w wyborze fuse bitow, nie chce uwalic nastepnego procesora

ps. czy jest ktos w czestochowie tudziez okalicach czetochowy kto moglby mi przywrocic do zycia te 2 procesory ktore juz uwalilem ( niestety posiadam tylko programator isp , a z tego co czytalem to mozna tlko zrobic programatorem szeregowym)
REKLAMA