logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wizualizacja VLT 5004 przez karte syncpos za pomoca OPC serv

Mike_bond 18 Mar 2006 23:33 2366 24
  • #1 2430793
    Mike_bond
    Poziom 11  
    Witam,
    przepraszam że laikowate pytanie, ale mam problem z uruchomieniem takiego zczytywania.
    Wszystko jest ok i się kręci (2x silniki klatkowe sterowane vlt5004 i vlt2000, komunikacja przez RS485~RS232), ale nie znam za bardzo tego oprogramowania (OPC Server), a chciałbym sobie zrobić wizualizacje za jego pomocą, np. prędkości, położenia wałów (są enkodery oczywiście) itp.

Więc prośba moja i pytanie polegają na tym, czy ktoś wie, czy jest to do zrobienia i czy moglibyście mnie wspomóc jakimiś wskazówkami;)
    Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc

P.S. Używałem wyszukiwarki;) ale pewnie nie znalazłem odpowiedzi, która by mnie satysfakcjonowała, ale jeśli jednak, to proszę skierować do odpowiedniego, a wątek usunąć
  • #3 2443197
    Mike_bond
    Poziom 11  
    Wiem o tym, już trochę poczytałem sobie o tym, ale i tak dziękuje;)
    Walcze dalej.
    pozdr
  • Pomocny post
    #4 2443265
    pawslaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 11
    Witam,
    Jakie protokoły transmisji masz do dyspozycji w tych napędach?

Pozdrawiam
    paweł
  • #5 2446130
    Mike_bond
    Poziom 11  
    pawslaw napisał:
    Witam,
    Jakie protokoły transmisji masz do dyspozycji w tych napędach?

Pozdrawiam
    paweł

A mozesz sprecyzowac pytanie :) Bo albo jeszcze nie wiem, albo już wiem, ale nie np. inaczej sie to u mnie nazywa;)

Pozdr
  • #6 2446277
    pawslaw
    Specjalista Automatyk
    Np. Modbus, Profibus, Fieldbus, ASCII itp.

Pozdrawiam
    Paweł
  • #7 2448749
    Mike_bond
    Poziom 11  
    pawslaw napisał:
    Np. Modbus, Profibus, Fieldbus, ASCII itp.

Pozdrawiam
    Paweł

Np SyncPos? ;) Bo taką kartę mam zamontowaną w vlt5004.
    Bo jak rozumiem, właśnie miałeś na myśli wymienione przez Ciebie karty komunikacyjne (czyli Modbus, Profibus), a u mnie jest karta synchronizowania i pozycji - SyncPos), więc czy mam w coś jeszcze swoje stanowisko zaopatrzyć?

edit:

zatem mógłby ktoś podpowiedzieć laikowi, co krok po kroku, jeszcze potrzebuje do wizualizacji i sterowania tego przemiennika (VLT 5004 i 2000).
    (z laptopa moge sterować przez RSa (wyciągnietego z usb?), czy musi to bys RS wbudowany w stacje? (bo usiłowałem uruchomić inToucha i wyłącza się przy uruchomieniu WindowMakera).

edit nr2

tu jest pdf do szybkiego zapoznania sie z tym przemiennikiemhttp://www.danfoss.com.pl/dokumentacja-techniczna/vlt_przeglad_04_01.pdf, wiec jakby ktos sie na tym znał i rzucił na to okiem...bo ja już popadam w lekką paranoję:) i nie wiem jak się za to zabrać :]:|

pozdr
    Michal
  • #8 2458314
    Mike_bond
    Poziom 11  
    Witam, więc pomoże mi ktoś i powie czego jeszcze brakuje w całej tej mojej aplikacji? Bo szukam w internecie i jakoś nie mogę odpowiedzi znaleźć.

Pozdr
    MB
  • Pomocny post
    #9 2458597
    pawslaw
    Specjalista Automatyk
    Witam,
    Wg dokumentacji od serii VLT5000, masz dostępny protokół "FC protocol", prawdopodobnie program, którym się łączysz ma ten protokół.
    Na karcie SyncPos ( nr literatury MN50V102 ) są do dyspozycji protokoły Profibus, DeviceNet, Interbus, ale trzeba zaprogramować jakie dane będą wysyłane/odbierane.
    Napisałeś
    Cytat:
    "..ale nie znam za bardzo tego oprogramowania (OPC Server), ..."

rozumiem, że oprogramowanie które posiadasz ma serwer OPC, więc masz już komunikację zapewnioną. W dokumentacji należy tylko przeczytać jak go skonfigurować, jak adresować zmienne.
    Teraz jakiś program SCADA, piszesz iż używasz InTouch, jak najbardziej się nadaje. Do komunikacji z OPC serwerem należy zainstalować OPCLink, a wygodnie jest też używać OPC Tag Creator ( aby łatwo i szybko zdefiniować zmienne w InTouch na podstawie zmiennych zdefiniowanych w OPC Serwerze)
    Co do twoich problemów z InTouch, najpierw sprawdź jaką wersję zainstalowałeś i czy na ona powinna pracować na twoim systemie, ewentualnie przeinstaluj.
    Proponouję także bezpośredni kontakt do Danfossa, chętnie pomogą.

Pozdrawiam
    Paweł
  • #10 2458941
    Mike_bond
    Poziom 11  
    dzieki;)
    Wiec jest tak, stanowisko pracuje na oprogramowaniu Danfoss'a i "podobno" wykonuje swoje zadanie czyli dokonuje synchronizacji i pozycji, a ja mam zrobić wizualizacje i sterowanie korzystając z OPC servera i nic wiecej nie jest mi raczej narzucone, więc czy użyje InToucha, czy innego programu to juz jest obojętne. Nigdy się tym nie zajmowałem, ale że nie ma rzeczy nie możliwych, to i słonia można nauczyć tańczyć w balecie;)
    Więc czy polecisz mi jakąś inną konfoguracje programową, czy zrobić tak jak już napisałeś?
    Dzięki za pomoc, trochę panikuje, bo nikt jakoś nie potrafi mi w szkole pomóc.

P.S.
    Napisałeś:
    Cytat:
    "rozumiem, że oprogramowanie które posiadasz ma serwer OPC, więc masz już komunikację zapewnioną"

To ja sam go usiłowałem nagrać i skonfigurować, bo takowego oprogramowania nie ma na tym komputerze i sam muszę się zająć i nagraniem i skonfigurowaniem go:|
  • #11 2459271
    pawslaw
    Specjalista Automatyk
    Co to za OPC serwer?
  • #13 2459681
    pawslaw
    Specjalista Automatyk
    Widzę, że koledze wydaje się iż każdy serwer OPC będzie dobry. Otóż nie, OPC serwer musi obsługiwać urządzenie ( protokół) z którym chcemy się skomunikować.
    Może masz dostępną kartę z Modbusem do tej przetwornicy. Serwerów do tego protokołu jest mnóstwo, a w InTouchu masz na płycie instalacyjnej.
    Do protokołu Danfossa "FC protokol" trzeba by sie dowiedzieć czy producent takowy oferuje.
    Pozostałe protokoły, na karcie SyncPos: Profibus wymaga karty komunikacyjnej, pozostałych dwóch nie znam.

Pozdrawiam
    Paweł
  • #14 2459728
    Mike_bond
    Poziom 11  
    Rozumiem, więc musze mieć OPC server dedykowany do swojego urządzenia.
    Karty z modbusem raczej nie ma, więc trzeba by sie w nią zaopatrzyć.
    Ale podsumowując z tego co zrozumiałem Kolegę, to:
    albo rozwiązanie
    nr 1: - mam OPC server do swojego vlt5004
    albo rozwiązanie:
    nr 2: - oprócz karty syncpos muszę swoje stanowisko zaopatrzyć w kartę komunikacyjną - modbus.

Przepraszam, za takie laikowate pytania, ale myślałem na początku, że będę miał zająć się tematem na innym oprogramowaniu, ale zostało mi narzucone takie, z którym się nigdy nie spotkałem:]
    dzieki i pozdr
    Michal
  • Pomocny post
    #15 2459911
    pawslaw
    Specjalista Automatyk
    Tak właśnie jak kolega napisał, choć przy rozwiązaniu nr 2, to tylko propozycja, bo napęd ma dostępnych wiele innych kart z protokołami. Alternatywą pozostaje zgłębienie wiedzy nt. komunikacji przy pomocy karty SyncPos.
    Pozdrawiam
    Paweł
  • #16 2459938
    Mike_bond
    Poziom 11  
    Rozumiem, więc zapytam się czy dostali takie oprogramowanie. Więc już dzisiaj nie męczę bo nie mam na taki temat;)
    Cytat:
    "Alternatywą pozostaje zgłębienie wiedzy nt. komunikacji przy pomocy karty SyncPos. "
    Ale skoro mam zrobić to zapomocą OPC, to powinni mi takie udostępnić, więc na razie bronię się przed tym, jak mogę;) (chociaż pewnie nie za długo).
    Dzieki za pomoc:)
    Pozdr
    Michał
  • #17 2460034
    pawslaw
    Specjalista Automatyk
    napisałem wcześniej:
    Cytat:
    Na karcie SyncPos ( nr literatury MN50V102 ) są do dyspozycji protokoły Profibus, DeviceNet, Interbus, ale trzeba zaprogramować jakie dane będą wysyłane/odbierane.

Nie znam karty i softu, a ma ona możliwość komunikacji, więc kolega musiałby się z tym zapoznać.

Pozdrawiam
    Paweł
  • #18 2460092
    Mike_bond
    Poziom 11  
    No tak:) Rozumiem:)
    A mogłby Kolega jeszcze mi wytłumaczyć ten skrot
    Cytat:
    nr literatury MN50V102

gdzie tego szukać?:) (jak rozumiem, jest to skrót manuala do syncpos, ale nigdzie tego nie widze w internecie)

Pozdrawiam
    Michal
  • #20 2461145
    Mike_bond
    Poziom 11  
    Tak, wiem widziałem tą dokumentacje, a nawet już część wydrukowałem, bo jednak na kartce to nie to samo co w komputerze;)
    Dzieki;) jutro będę walczył;)
    Pozdr
    Michał

edited:
    narazie sprawa niestety mi przycichła do poniedzialku,bo dopiero wtedy skonczy sie urlop promotora:]
    Ale z chęcią wysłucham wszystkich pomocy;)
  • #21 2492874
    Mike_bond
    Poziom 11  
    Mam do kolegi specjalisty pytanie - czy zamiast tej karty Modbus, nie można by zamontować kartę TCP/IP żeby rzeźbić w Ethernecie? Da rade za takiej karty zrobić wizualizację i sterowanie?
    (jak juz wcześniej pisałem wszystko idzie przez konwersje RSów 232na 485) - czy potrzebny jest dodatkowy konwerter, skoro tylko to wyjście jest, a chce mieć także wizualizację? (a było tylko sterowanie - tzn wykonywanie synchronizacji i pozycji, bo taka przecież karta narazie jest)
    Pozdrawiam

Męczydusza:)
  • #22 2494405
    pawslaw
    Specjalista Automatyk
    Witam
    Pewnie, że tak można.
    Pozdrawiam
    paweł
  • #23 2494526
    Mike_bond
    Poziom 11  
    Ale czy tak trudniej,czy są jakieś problemy?
    Pozdr
    Michal
  • #24 2570270
    Mike_bond
    Poziom 11  
    Witam ponownie specjalistów:)
    Wreszcie się coś ruszyło i być może będę miał już kartę ale nie Modbusa,tylko Profibus'a.
    Gość z Danfossa, właśnie taką kartę zaproponował.
    Jednak pisze, że Danfoss nie dostarcza driver'ów do oprogramowania SCADA. Zatem zaproponował, żeby po "po Profibusie skomunikować się z S7 (Simatic) i dopiero na tej bazie utworzyć wizualizację wykorzystując oprogramowanie SCADA".
    Więc moje pytanie - czy tylko takie rozwiązanie istnieje?
    Czy może można poszukać w sieci OPC Server'a wersje ograniczoną i też ona będzie działać?
    Help:) bo już mnie te całe opóźnienia doprowadzają do całkowitej irytacji i nie mogę normalnie myśleć:P

Pozdrawiam, dziękuje z góry za podpowiedzi i pomoc no i życze miłego weeeekendu:)
    cya
  • #25 3624504
    Mike_bond
    Poziom 11  
    Witam, odświeżam nieco temat.

Sprawę chce trochę rozszerzyć i zapytać się was, co można jeszcze zrobić oprócz kilku programów pokazowych i wizualizacji na samych wykresach (Apos'em)? :)
    Myślałem, nad jakąś lepszą wizualizacją, co wcześniej już chciałem zrobić, ale niestety jakoś tamten temat nie znalazł wtedy rozwiązania.

Serdecznie pozdrawiam i z góry dziekuję za pomysły.

P.S. Mam już kartę Profibusa z opcją pamięci ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z wizualizacją i sterowaniem napędów VLT 5004 i VLT 2000 firmy Danfoss za pomocą karty SyncPos oraz OPC Servera. Użytkownik posiada dwa silniki klatkowe sterowane przemiennikami VLT 5004 i VLT 2000, komunikujące się przez RS485/RS232, oraz kartę SyncPos do synchronizacji i pomiaru pozycji wałów z enkoderami. Głównym wyzwaniem jest brak doświadczenia z oprogramowaniem OPC Server oraz konieczność konfiguracji i doboru odpowiednich narzędzi do wizualizacji, np. SCADA (InTouch). Wskazano, że do poprawnej komunikacji potrzebny jest dedykowany OPC Server obsługujący protokół urządzenia (np. FC protocol Danfossa) lub alternatywnie karta komunikacyjna z protokołem Modbus lub Profibus. Karta SyncPos obsługuje protokoły Profibus, DeviceNet, Interbus, ale wymaga programowania przesyłanych danych. Zaproponowano użycie oprogramowania SCADA z OPCLink i OPC Tag Creator do łatwego definiowania zmiennych. W przypadku braku dedykowanego OPC Servera dla SyncPos, sugerowano integrację przez sterownik PLC (np. Siemens S7) z Profibusem i dalszą wizualizację na SCADA. Poruszono też możliwość zastosowania karty TCP/IP do komunikacji Ethernetowej. Użytkownik otrzymał linki do dokumentacji Danfoss oraz wskazówki dotyczące konfiguracji i instalacji oprogramowania. Ostatecznie, aby uzyskać wizualizację i sterowanie, konieczne jest posiadanie odpowiedniego protokołu komunikacyjnego i kompatybilnego OPC Servera lub integracja przez sterownik PLC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA