logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop - usterka. Nie włącza się. Mignie tylko ekran. Brakuje czegoś?

autosuper 19 Mar 2006 12:05 4405 23
  • #1 2431906
    autosuper
    Poziom 24  
    Ocena: 104
    Witam serdecznie drogich Kolegow z dzialu komputerowego !
    Jako dosc slabo znajacy sie na serwisie komputerow a w szcegolnosci laptopow chcialbym zwrocic sie do Was z prosba o pomoc .
    Trafil do mnie laptop neiznanego producenta bo w miejscu gdzie z reguly jest logo producenta jest napis SHOWMAN . Laptop milczy tzn po nacisnieciu wlacznika na ulamek sekundy miga ekran , a na malym wyswietlaczu cieklokrystalicznym pod ekranem pojawia sie znaczek wtyczki sieciowej oraz chyba stan naladowania baterii , w glosniczkach pojawia cichy trzask . Po przttrzymaniu dluzej tego wylacznika nic wiecej sie neidzieje tylko symbole o ktorych wspominalem sa caly czas . Probowalem ladowac baterie cala noc , wydaje mi sie ze ejst naladowana bo po zmierzeniu ma ponad 15 V a nominalnie jest 12 V . Podczas ladowania palil sie znaczek wtyczki sieciowej oraz znaczek baterii stanu naladowania baterii z jedna kreska , stan ten nie urusl prez cala noc , ponadto zaraz po wlaczeniu zasilacza , zapala sie LED-a przy ktorej jest symbol baterii prez jakies dwie sekundy swieci na pomaranczowo a nastepnie swieci juz caly czas na zielono. Wydaje mi sie ze przyczyna nie uruchumiania sie tego laptopa jest brak jakiegos urzadzenia z dwoma slotami mieszczacymy sie w spodniej zcesci laptopa . Wydaje mi sie ze mzoe tu chodzic o RAM choc ja osobiscie nie spotkalem sie z takim typem slotow do Ramu , ale jak wspominalem nie jestem biegly w kompach , byc moze brakuje tam kartyu graficznej , bo twardy dysk jest napewno bo go znalazlem. Mam wiec prosbe do Kolegow aby wypowiedzieli sie na ten temat czego tam brakuje , ewentualnie jakie maja inne podejrzenia co do tej usterki , moze ktos wie co to wogole jest za firm ai gzdie ewentualnie szukac do tego czesci.Zalaczam zdjecia obrazujace moj opis . Pozdrawiam .
    Załączniki:
    • Laptop - usterka. Nie włącza się. Mignie tylko ekran. Brakuje czegoś? image008.jpg (18.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop - usterka. Nie włącza się. Mignie tylko ekran. Brakuje czegoś? image007.jpg (15.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop - usterka. Nie włącza się. Mignie tylko ekran. Brakuje czegoś? image006.jpg (23.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop - usterka. Nie włącza się. Mignie tylko ekran. Brakuje czegoś? image005.jpg (22.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop - usterka. Nie włącza się. Mignie tylko ekran. Brakuje czegoś? image004.jpg (22.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop - usterka. Nie włącza się. Mignie tylko ekran. Brakuje czegoś? image003.jpg (35.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop - usterka. Nie włącza się. Mignie tylko ekran. Brakuje czegoś? image002.jpg (22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop - usterka. Nie włącza się. Mignie tylko ekran. Brakuje czegoś? image001.jpg (36.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2432174
    konradx
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    nie wiem dokładnie jaki to elemnt jest na tym zdjęciu-czy to jest cała płyta główna czy tylko jakiś fragment, ale z tego co mi sie wydaje to jest to brak jakiegoś zespołu, całej płytki z elemntami, te dwa złącza mogą też być wyprowadzeniami na jakąs taśmę, żeby powiedzieć coś więcej musiałbyś zrobic zdjęcie bez tej blachy zabezpieczającej, to jest raczej stary laptop i wydaje mi sie że wszystko co potrzebne powinien miec wlutowane na jednej płycie głównej,ackolwiek nie jest to regóła,bo wszytko zależy od stopnia upakowania elemntów w obudowie i rozmieszczenia tych elemntów. A Laptop mozę nie odpalać ze bo możliwe że masz spalony inweter od podświetlanai matrycy i robi on zwarcei, tym bardziej że mówisz ze potrafi mignąć i nie włącza sie. Ja miałem dokładnie taki sam objaw w laptopie gericom, w któym to właśnie upaliło sie trafo inwertera i laptop nie startował. Sprawa sie wyjaśniła jak kilkanaście razy tak go właczłem i sie to tak spaliło że przestało robić zwarcie wtedy laptop odpalił na matrycy wszytko było widac ale nie podświetlałą sie.[/url]
  • #3 2432328
    autosuper
    Poziom 24  
    Dzieki za podpowiedz , sprawdze to podswietlanie , a to zdjecie z tymi zlaczami to nie ejst zdjecie plyty , tylko zdjecie miejsca na jakies urzadzenie po zdjeciu takiej malej zaslepki ze spodniej czessi laptopa . Sadze ze tam nei ma isc zadna tasma tylko jakies gotowe uzradzenie tak jak wspomniales gotowego modulu , podobnie jest rozwiazany twardy dysk , rowniez znajduje sie w spodniej zcecsi laptopa po zdjeciu zaslepki da sie go wyjac i neima tasmy tylko jest wkladany bezposrednio do podobnego slotu. A laptop faktycznie nie nowy bo z 96 roku .
  • #4 2433112
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6558
    Laptop zapewne ma złącze do podłączenia standartowego monitora VGA, podłącz go więc i spróbuj włączyć laptopa.
  • #5 2434535
    autosuper
    Poziom 24  
    Udalo mi sie go odpalic , bylo uwlone zlacze do zasilacza , a bateria pomimo ze miala 15 V a nominalnie 12V musiala miec za maly prad do odpalenia . Ale pojawil sie kolejny problem . Jest uszkodzony twardy dysk , lub jets na nim poprostu skopany system zupelnie . Po odpaleniu komputer podczas detekcji dysku wykrywa jego obecnosc bez problemu i widzi jego pojemnosc , ale pojawia sie komunikat o koniecznosci jego sformatowania badz zmiany ustawien i komputer przechodzi do informacji z Biosa o parametrach komputera . laptop ten nie posiada stacji dyskietek a CD rom , probowalem zmienic jego boot disk na cdrom , ale jego bios niema takiej mozliwosci , wogole niema w biosie nic o cdromie , jest tylko opcja stacji dyskietek ktorej fizycznie niema . Doradzcie wiec jak wgrac w niego jakikolwiek system ktory umozliwilby dalsza instalacje windowsa . Dodam ze jego twardy dysk ma tak dziwny slot ze raczej wykluczam mozliwosc jego przelozenia do innego laptopa niz tego samego typu . Chya nie istnieje mzoliwosc podlaczenia go prez np. LPT z innym kompem skoro brak jest w nim systemu . Napsizcie czy macie jakis pomysl . dziekuje za dotychczasowe wskazowki . Pozdrawiam
  • #6 2434591
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Proszę tak zrobić fotografię 4 i 5, żeby można było przeczytać napisy.
  • #7 2434847
    autosuper
    Poziom 24  
    Postaram sie ale niewiem jak to wyjdzie na moim aparacie , ale w zasadzie sadze ze niema tam zadnych istotnych informacji o producencie . jest tam napisane personal computer , model no.: ARa < power rating 19 V , serial no . 4122078 , date code 96Y 9M made in taiwan
    po prawej stronie FCC ID E8HARA canada ices-003 class b , canada nmb-003 classe b , i dalej jakas informacja po angielsku , to wszystko
  • #9 2435450
    autosuper
    Poziom 24  
    Dzieki sliczne , juz coraz wiecej wiem , dzieki Waszej pomocy . Powiedzcie mi jeszcze czy jest szansa na odpalenie jakiegos sytemu na uszkodzonym twardym dysku i braku stacji dyskietek ? Wkladam do napedu cdrpm windowsa i nic , jak zrobic zeby czytal z cdromu w priorytecie lub wogole z niego czytal jesli w biosie niema opcji cdromu. No chyba ze ten cdrom jest takjakby zamiast stacji dyskietek i bios widzi go jako stacje dyskietek , neiwiem ale to chyba glupia teoria. Bo moze byc jeszcze tak ze komputer proboje czytac z cdromu ale trezba np. przeczyscic laser lub wyregulwoac ogniskowa , niechce tam grzebac narazie poki nie bede mial pewnosci . Mam jeszcze jeden pomysl , moze wgrac mu jakis nowszy bios gdzie bedzie cd rom . Co Wy o tym sadzicie ?
  • Pomocny post
    #10 2435509
    Likon
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Jest możliwość uruchomienia systemu -conajmniej MS DOS- ale
    należało by mieć płytę bootującą z tym systemem.... uprzednio
    przygotowaną.
    Nie wiadomo jednak czy komputer próbuje "czytać" napęd CD-ROM...
    Jeśli tak to powinna się przy napędzie -przy starcie- palić dioda i
    powinno być słychać że CD-ROM próbuje czytać płytę..wtedy jest
    nadzieja że może....
  • #11 2435592
    autosuper
    Poziom 24  
    On proboje czytac i pali sie dioda , ale mam powazne watpliwosci czy ten proces jest wywolany przez komputer . Podejrzewam ze najparwodpowdbniej cdrom poprostu sam autoamtyznie po podaniu mu zasilania lub wlozeniu plyty zaczyna czytac bo zawsze tak jest , gorzej z prezkazaniem zczytanych informacji dalej . Sadze ze cdrom jest sprawny bo zachowuje sie na ucho tak jakby wczytywal plyte bezproblemowo , (po chwili czytania chrakterystycznie zwieksza obroty czekajac na dalsze instrukcje) . Pakowalem do niego oryginalnego win98 , wiec sadze ze powinien sie uruchomic sam , moge jescze nagrac dysk startowy i nagrac go naplyte, ale neiwiem czy to cos pomoze . Wlasnie wyjalem twardy dysk , bios czyta go prawidlowo dane wyswietlane zgadzaja sie z danymi dysku , takze lektronike dysku raczej sprawna , kombinuje jakby go podpiac pod cos innego i wgrac system . Jest to dysk IBM model DSOA-2180 o pojemnosci 1080 MB , ma nawet dosc podobne zlacze do standartwych HDD , tyle ze mniejszy slot i zamiast 40 pinow ma 44 , ale jest bardzo podobne ustawienie co normalnie . Orientuje sie ktos jak zrobic do tego jakas redukcje ?
  • #12 2435618
    ArteXL
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    Witam, podłącz dysk poprzez przejściówkę z 3,5 na 2,5 cala do stacjonarnego komputera. Sformatuj dysk, przenieś plik command.com na sformatowany dysk oraz wersję instalacyjną systemu operacyjnego.
    Zamontuj dysk w laptopie i uruchom program instalacyjny.

Pozdrawiam
    ArteXL
  • #14 2435774
    autosuper
    Poziom 24  
    Wow , dzieki z apodpowiedz , nei wiedzialem za sa takie przejsciowki wogole dostepne ! Mam jeszcze jedno pyatnie , dobralem sie wlasnie o plyty glownej , sprobowlabym ejszcze zmienic biosa na nowszego , moja wersja to ara cec d10 , ze stronki ktora podal mi kolega sciagnalem nowsza wersje ale jest z rozszerzeniem exe , czyli jak sadze do automatycznego wgrania po uruchomieniu kompa . Ja wgralbym to bezposrednio na chipa , orientujecie sie skad wziac biosa jako blik bin , bezposrednio do wgrania ? Mysle ze mzoe wtedy nie musialbym kupowac tej przejsciowki do HDD , bo jakby pojawil sie w nowszym biosie cdrom to wlansie zniego powinien sam wystartowac komp .
  • #15 2435811
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6558
    Na razie daruj sobie aktualizację BIOSa, zacznij od wgrania systemu na dysk.

Nie wystarczy przegrać pliki, trzeba na komputerze uruchomionym z dyskietki startowej MS-DOS i z podpiętym tylko tym dyskiem (dla ułatwienia) wydać następujące polecenia:
    fdisk /mbr
    sys c:
  • #16 2435853
    Likon
    Poziom 21  
    Moje zdanie jest następujące... nie koniecznie należy się znim zgadzać.

Był bym bardzo ostrożny z tym wgrywaniem nowego biosu...
    Twój komputer to "SHOWMAN" zapewne to jakiś klon tych do
    których podałem linki...Mogą być- w nim- jakieś zmiany sprzętowe.. w
    architekturze płyty gównej ... jakieś zubożenie ..nie wiadomo do końca..
    Może się to udać lub nie ..jesli flaszowanie biosu nie powiedzie się to komputer może stać się martwy... bezużyteczny..
    A i tak nie ma gwarancji że nowy bios da nam opcję wyboru
    CD-ROM`a.. jako startowego..

Całkowicie bezpieczne jest natomiast użycie przejściówki do dysku tawardego...

Ten plik *.exe to może jest program do feszowania biosu...
    lub plik samorozpakowujący..(?) Podaj pełną nazwę tego pliku...
  • #17 2436096
    autosuper
    Poziom 24  
    Wlasnie pierwszy plik ktory sciagnalem byl programem do flashowania biosu flash.exe , ale znalazlem jeszcze samorozpakowywujace sie archiwa , probowlaem chyba wszystkich pieciu dosepnych na podanej stronie wersji , ale zaden nei mail opcji cdromu , wgralem wiec ostatecznie nowsza wersje tego ktory byl oryginalnie , u mnei byla wersja d10 , a ja wgralem d14 , jedyna roznica jaka widze to zmiana podawanych w biosie rzomiarow pamieci z kB na MB . A wgrywalem to wszystko bezposrednio na pamiec wiec nie bylo obawy ze komp juz nie odpali . Bede probowal podlaczyc HDD tak jak psizecie do innego PC , sformatuje go i wgram system , zobaczymy co sie stanie .
  • #18 2436227
    Likon
    Poziom 21  
    Cytat:
    (...)....wgralem wiec ostatecznie nowsza wersje...(...)

Tak się zastanawiam jak udało Ci się wgrać bios nie mając flopa
    a i CD-ROM`a nie bootującego?...Chyba że bezpośrednio do "kości"
    przez programator?...Czy dobrze myślę?

To już tak z czystej ciekawości pytam...
  • #19 2437339
    autosuper
    Poziom 24  
    Tak wgralem bezposrednio do kosci prez programator . Nie ejstem biegly w budowie komputerow ale duzo zajmuje sie elktronika samochodowa, chiptuningiem wiec wgranie nowego softu raczej nei sprawia mi problemow. wracajac do tematu , wzialem drugiego starego laptopa 486 dzialjacego i wlozylem do neigo tego HDD , ale neistety nei widziwogole tegoo dysku bo ejst za stary , sproboje przegrac mu tez biosa moze pomoze , moze podpoiwecie skad do neigo wziac biosa . pisze na nim Zos a jego typ to HFS PK3 .
  • #20 2437742
    Likon
    Poziom 21  
    Cytat:
    (...)...ale neistety nei widziwogole tegoo dysku bo ejst za stary...(...)

Jak stary laptop to być może w biosie jest opocja np. HDD Primary ,
    do wpisywania "ręcznie" Cilindrów ,Sectorów. i Głowic twardego dysku...

Po prawidłowym wpisaniu parametrów dysk jest widziany przez bios.
    Przy złych wpisach bios dysku "nie widzi"...

Jaki to dysk? Firma? Czy na naklejce są podane parametry odnośnie
    Cylindrów,Głowic ..itd?
  • #21 2437838
    autosuper
    Poziom 24  
    W tym laptopie wogole neima zadnych opcji ustwiania hdd , musi byc wlaczona na stale autodetekcja , teraz jest napisane tylko unknown i nieda sie nic zmienic . A dysk jest 1088MB i jest podana ilosc cylindrow itd.
  • #22 2437924
    Likon
    Poziom 21  
    Powinien widzieć ten dysk ,to tylko 1GB... no nie wiem..:cry:

Widocznie to bardzo stary laptop ..i ten dysk jest dla niego za dłuży...
    przekracza jego limit możliwości odczytu... nie wiem

Odnosnie HFS PK3 nic nie udało mi sie znaleść ,...
    to chyba jakis "wybryk natury"....:D

Może coś wiecej - bo tak to się nic nie da znaleść - o tym drugim starym laptopie ......
  • #23 2438822
    autosuper
    Poziom 24  
    to faktycznie bardzo stary laptop 486 firmy Zeos , ma 4 MB pamieci 80 MB HDD i oznaczenie ktore cii podalem , jest bardzo maly w porownaniu z pozniejszymi laptopami , ma zewentrzna stacje dyskietek podlaczana specjalnym kabelkiem , to w zasadzie tyle co moge Ci podac
  • #24 2439803
    Likon
    Poziom 21  
    Cytat:
    (...)...laptop 486 firmy Zeos , ma 4 MB pamieci 80 MB... (...)

Tak firma "ZEOS", 486 ... ale to nie wystarcza do znalezienia
    czegoś konkretnego...tym bardziej jak się sprzętu nie widzi...:cry:

Być może jednak to Ci się przyda..? :roll:
    http://support.mpccorp.com/file_lib/zeosbbs/zeosbbs.html

Może jest chociaż numer..(to ważne) > FCC ID XXXXXXXX..?
    http://support.mpccorp.com/serial/index.html

Inaczej to, niestety, trudno jest pomóc...:cry:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Laptop marki SHOWMAN z 1996 roku nie uruchamia się poprawnie – ekran miga, pojawia się symbol wtyczki sieciowej i wskaźnik baterii, a w głośnikach słychać trzask. Problem początkowo wynikał z uszkodzonego lub luźnego złącza zasilacza oraz niewystarczającego prądu z baterii, mimo jej wysokiego napięcia (15 V zamiast nominalnych 12 V). Po uruchomieniu pojawił się problem z twardym dyskiem IBM DSOA-2180 o pojemności 1080 MB – BIOS wykrywa dysk, ale system wymaga formatowania lub zmiany ustawień. Laptop nie posiada stacji dyskietek, a BIOS nie obsługuje bootowania z CD-ROM, mimo że napęd CD-ROM jest fizycznie obecny i działa (dioda świeci, napęd czyta płytę). Próby wgrania systemu Windows 98 z CD-ROM nie powiodły się. Sugerowano użycie adaptera IDE 3,5" na 2,5" do podłączenia dysku do komputera stacjonarnego w celu sformatowania i instalacji systemu. Próby aktualizacji BIOS-u (z wersji d10 do d14) nie dodały obsługi bootowania z CD-ROM, a flaszowanie BIOS-u wykonano bezpiecznie za pomocą programatora. Próba podłączenia dysku do innego laptopa Zeos 486 (model HFS PK3) zakończyła się niepowodzeniem, gdyż BIOS tamtego laptopa nie rozpoznaje dysku z powodu ograniczeń sprzętowych i braku opcji ręcznego ustawiania parametrów HDD. Dysk jest zbyt nowy i ma inny interfejs. Wskazano, że laptop SHOWMAN może być klonem modeli EPS Tech Apex XL-120 lub Chicony MP968. Zalecenia obejmują użycie adaptera do dysku, przygotowanie bootowalnej dyskietki MS-DOS do instalacji systemu oraz ostrożność przy aktualizacji BIOS-u ze względu na ryzyko uszkodzenia sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA