logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak mierzyć natężenie światła i regulować LEDy z PCF8591, 4052 i TDA8444?

satanistik 19 Mar 2006 14:06 1982 4
REKLAMA
  • #1 2432402
    satanistik
    Poziom 27  
    Ocena: 760
    Interesuje mnie pomiar natęrzenia światła w wielu punktach przy użyciu tylko jednego przetwornika 8bit (pcf8591) i multi/demulti plexera 4052
    Oraz regulacja jaskrawości świecenia 8 grup białych diod LED za pomocą zespołu 8 przetworników w jednej kości tda8444.Nie jestem jednak asem analogówki i mam pytanie - Co włączyć pomiędzy diody i przetwornik oraz między fotodiody i 4052? Będę wdzięczny za każdą pomoc.
    .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2444431
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Pytanie na czym chcesz zrobić pomiar natężenia światła. Jeśli mają to być fotorezystory to będzie pewien kłopot wynikający z nieliniowości tych elementów. Trzebaby je nieco zlinearyzować. Jeśli będzie dostępny już zlinearyzowany sygnał to można go podawać na mikrokontroler przez wspomnianego właśnie 4052 albo bezpośrednio na odpowiednie piny mikrokontrolera. Ta druga opcja wydaje mi się nieco prostsza ponieważ nie rozbudowuje elektroniki i nie komplikuje oprogramowania. Jeśli decydujesz się na procek 40-to pinowy to drugie rozwiązanie jest jak najbardziej ok, choć oczywiście wszystko zależy od ilości kanałów pomiarowych. Jako przykład można polecić np. ATMEGA8535 (40pin). Ma wbudowany przetwornik A/C o 10-cio bitowej rozdzielczości. Zapewni to teoretycznie (z uwagi na nieliniowość) 1024 stopni "czułość". W praktyce myślę że 50 poziomów będzie i tak bardzo dużo. Do sterowania diodami (grupami diod) wykorzystałbym 8 tranzystorów lub układ ULN2803. Tranzystory BC337-40 czy ULN2803 zapewnią wydajność prądową do 0,5A, co na diody nawet w grupach jest wartością wystarczającą. Jeśli chodzi o sterowanie ich jasnością to należy "zrobić" (przy pomocy wspomnianego mikrokontrolera) 8 kanałowy PWM. I to właściwie wszystko.

--
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2444598
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 439
    Ja bym raczej polecił ATMega8 - mniejszy gabarytowo i tańszy: kosztuje tyle co 0.5 sztuki PCF8591. :) Ma 6 kanałów przetwornika o rozdzielczości 10-bit + 2 8-bitowe na dokładkę.

Hmmm.... Programowy 8 kanałowy PWM, będzie ścisk... Taktowanie procesora minimum 10MHz.
    Jeśli pisałbyś to w Bascom-ie to można wykorzystać obsługę sterowania serwomechanizmami (zobacz: CONFIG SERVOS, SERVOS()).
    Wyjścia należałoby przepuścić przez proste filtry dolnoprzepustowe (gałąź RC) i drivery (jak mówi cyberdar).

Teraz zależy od Ciebie jaki rodzaj czujnika chcesz wykorzystać: foto-rezystor, -dioda, -tranzystor. Choć zawsze będzie trzeba utworzyć dzielnik z elementem czynnym w dolnej jego gałęzi:
    VCC----[ R ]----Wyjście^DoADC---[el. foto]----GND).
    Nie będzie to szczyt dokładności, bo "polaryzacja czujnika" będzie go nieco podgrzewać w czasie, zwłaszcza fotorezystor.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2448394
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Wbrew pozorom z wykorzystaniem jednego Timera można sobie zrobić np. 20 kanałowy PWM i wbrew pozorom nie jest potrzebna jakaś zabójcza prędkość - częstotliwość kwarcu.
    Celowo nie pisałem o zwykłym dzielniku (rezystor, fotoelemnt) bo miałby nieliniową charakterystykę.

--
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 2716662
    migod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    satanistik napisał:
    Interesuje mnie pomiar natęrzenia światła w wielu punktach przy użyciu tylko jednego przetwornika 8bit (pcf8591) i multi/demulti plexera 4052
    Oraz regulacja jaskrawości świecenia 8 grup białych diod LED za pomocą zespołu 8 przetworników w jednej kości tda8444.Nie jestem jednak asem analogówki i mam pytanie - Co włączyć pomiędzy diody i przetwornik oraz między fotodiody i 4052? Będę wdzięczny za każdą pomoc.
    .

Jeśli punkty pomiaru zbiegają się co do lokalizacji z położeniem LED, to można te same LED-y wykorzystać do pomiaru natężenia światła (!) Nie trzeba dodatkowych elementów. Oczywiście warunek, że LED nie dokonują pomiarów w czasie świecenia.

Przykład użycia: http://instruct1.cit.cornell.edu/courses/ee476/FinalProjects/s2006/bcr6/final_report/index.html

pozdro,
    --
    migod
REKLAMA