logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moje dziwne oddziaływania na uC (paranormal activity :)

Konsul 20 Mar 2006 12:08 987 5
REKLAMA
  • #1 2435977
    Konsul
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Wczoraj skonstruowałem sobie programator STK200. Podłączyłem go do kompa a to programatora oczywiście uC (ATmega8) kabelkami. Zaprogramowałem go. Program napisałem malutki do sprawdzenia czy programator działa. Jest to migająca dioda. Wszystko zaprogramowało się bez problemów i tutaj zaczyna się historia. Po odłączeniu programatora od komputera jeśli przysuwam dłoń do uC to resetuje się on i dioda przestaje migać czyli w zasadzie jest on w ciągłym resecie. Jak tylko oddale dłoń uC działa poprawnie. Bardzo dziwi mnie to zjawisko bo czy uC jest tak czuły, że moje pole elektromagnetyczne zakłuca jego działanie? Dziwne zjawisko znika jak odłącze kabelek (krótki) resetu łączący uC z programatorem. Nigdy się z czymś takim nie spotkałem ale może jest to normalne. Układ zasialam z bateri przez stabilizator 5V.
  • REKLAMA
  • #2 2436023
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    W programatorze masz jakiś stan nieustalony na pinie resetu.
    Wtedy procesor będzie reagował na przelatującą muchę.
    Pin resetu nie może też "wisieć w powietrzu", w momencie pracy procka powinien być na potencjale masy.
  • REKLAMA
  • #3 2436157
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    john_t napisał:
    momencie pracy procka powinien być na potencjale masy.

nie masy, tylko VCC

Procesor lata na zewnętrznym kwarcu czy wewnętrznym RC?
  • REKLAMA
  • #4 2436761
    Konsul
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Procek działa na wewnętrznym kwarcu. Problem znika po odłączeniu połączenia reset od programatora więc te zakłócenia łapie przez ten kabelek.
  • REKLAMA
  • #5 2439363
    jacobsek
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Najlepiej połącz reset przez 4,7Kohm do Vcc i jeszcze daj kondensatorek 100nF od reset do gnd
  • #6 2441561
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Programator utrzymuje stan pośredni pomiędzy niskim i wysokim. Niewielkie odchylenia od tego stanu powodują, że uC interpretuje je jako 1 lub 0. Na szczęście uC może pracować z odłączonym programatorem. Programatory STK 200 bardzo dobrze działają (mam taki na 74244). Należałoby wziąć do ręki miernik i zmierzyć napięcia na wejściu i wyjściu z poszczególnych bramek. Problemem mogą być także długie nieekranowane kable w zakłóconym środowisku (przez np. zasilacz impulsowy PC). Co do programatora to mam go na stałe dołączonego do PC i odłączam go tylko od uC. Dodatkowo programator zasilam z PC, żeby port LPT pracował w "swoim środowisku". Zero zakłóceń.
    P.S. Długość kabla ekranowanego PC-programator ok. 1,2m. Długość kabla programator-uC 20cm. - nieekranowana taśma.
REKLAMA