logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RFID- zapisywanie i odczytywanie informacji z transponderów

powerkb 06 Kwi 2006 23:21 9804 19
REKLAMA
  • #1 2501395
    powerkb
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam nadzieję, że znajde tutaj pomoc :) chcę zmontować sobie dla własnych potrzeb (badania akademickie) układ RFID który będzie zapisywał i odczytywał informacje z transponderów. mam kilka takich nalepek z firmy SATO która bazuje z tego co sobie przypominam na układach Philips-a. Jeżeli macie jakieś schematy, soft, podpowiedzi to piszcie do mnie na forum albo na GG (5867919) za wszelkie pomysły z góry wielkie dzięki

Pozdrawiam Kb
  • REKLAMA
  • #2 2504241
    PiRoman2
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Jeżeli układy są odpowiednikiem PCF7930 to mam jakieś informacje.
  • #3 2505363
    powerkb
    Poziom 11  
    Jeżeli mógłbyś podzielić się tą wiedzą ze mną to byłbym Ci bardzo wdzięczny. mój pokntakt GG: 5867919, e-mail: powerkb(_at_)o2.pl

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3009821
    elektrofil
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    buduje system kontroli dostepu i rejestracji czasu pracy oparty na UNIQUE, zapraszam na gg.
  • REKLAMA
  • #6 3281529
    sigterm
    Poziom 2  
    moglby ktos zamiescic schemat czytnika rfid kart unique na 125?
    albo zbudowal i moze sie podzielic spostrzezeniami.
    bede bardzo wdzieczny.
  • #7 3299821
    hubiwit
    Poziom 25  
    Ocena: 262
    Witam
    Kompletny projekt czytnika jest w miesięczniku "Elektronika dla Wszystkich" nie pamiętam który numer, ale z tego roku, jeśli kogoś interesuje to mogę poszukać i podać numer lub zeskanować i umieścić na forum jeśli to nie narusza praw autorskich.
  • #8 3299875
    eco123
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Może ten z Elektora, przyda się na coś - jeśli odczytać się da.

gg:preferuje skypera, msn z kamerką.

inventco.eu - załączniki skasowałem - regulamin forum p.1
  • #9 3307092
    michalgorny

Poziom 17  
    Ocena: 15
    hubiwit napisał:
    Witam
    Kompletny projekt czytnika jest w miesięczniku "Elektronika dla Wszystkich" nie pamiętam który numer, ale z tego roku, jeśli kogoś interesuje to mogę poszukać i podać numer lub zeskanować i umieścić na forum jeśli to nie narusza praw autorskich.

mnie interesuje... i to bardzo ;)
    Konto firmowe:
    INTERELEKTRON
    Lesna 13, Wieliczka, 32-020 | Tel.: 600-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.twoj-elektryk.com.pl
  • REKLAMA
  • #10 3342814
    ryku5
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam
    Ja też byłbym bardzo zainteresowany tym artykułem. Z tego co się orientuję, to był to numer sierpniowy/2006, ale nigdzie go nie mogę znaleźć.

Pozdrawiam
  • #11 3363581
    curylop
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    jest też o czymś podobnym w edw4/2005. nazywa się "BEZSTYKOWY ZAMEK CZYTNIK KART" NA STRONIE 54
  • #12 3824510
    metalblind
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam, mam podobny, choc chyba znacznie prostszy problem... chce wykonac uproszczona wersje RFID, pasywna karta skladalaby sie tylko z okresowo zwieranej cewki i kazdy fakt zwarcia chcialbym odnotowac na wyjsciu czytnika. Czestotliwosc zwarc - max 50Hz, zasilanie czytnika max 3,3V, zasieg - 100-150cm. Macie moze jakis schemat do tego? pozdraiwam i gory dzieki za jakas pomoc.
  • #13 3826698
    powerkb
    Poziom 11  
    RFID nie będzie miało przyszłości - tak uważam
  • #14 3869308
    sq5csf
    Poziom 12  
    Nie zgadzam sie z kolega. To wlasnie teraz nadchodzi era RFID. obecnie prowadzone sa prace nad wdrozeniem RFID w nowych dziedzinach. Wystarczy troche sledzic rynek...
    Pozdrawiam
    Tomasz
  • #15 3882743
    powerkb
    Poziom 11  
    a czy ktoś wogóle bawił się rfid? ja pracowałem jako projektant sys rfid i wiem o czym mówię :)
    jest już jego alternatywa działająca w oparciu o pole magnetyczne
  • #16 3884773
    hubiwit
    Poziom 25  
    Proszę bardzo,
    tak jak obiecałem :D

inventco.eu - załączniki skasowałem - regulamin forum p.1
  • #17 4899256
    phlp
    Poziom 12  
    a program do atmegi ?

ma moze ktos
  • #18 4899338
    hubiwit
    Poziom 25  
    www.elportal.pl - tam powinien być.
  • #20 7650760
    elektrofil
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Witaj.
    określ dokładniej zwrot "to" jeżeli chodzi o czytniki rfid "mikrokontroli" służę pomocą. w innych układach mogę się szybko zorientować.
    skoro czytnik wysyła ramkę a jej nie możesz odczytać to sprawdzić należy kilka ustawień:
    - czy jest to ramka rs232
    - jeżeli tak, to czy prędkość transmisji i ustawienia parzystości itd są poprawne.
    - jeżeli deklaracja prędkości w procesorze (mikrokontrolerze) jest prawidłowa to sprawdzić czy przypadkiem nie jest żle wybrany sygnał taktujący mikrokontroler.
    najpewniejszą metodą jest odebranie prawidłowo ramki na PC a następnie na mikrokontrolerze.

Przeniosłem z działu Automatyka.
    mod bestler

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy układu RFID do zapisywania i odczytywania informacji z transponderów, w szczególności nalepek firmy SATO opartych na układach Philips. Wskazano, że układy mogą być odpowiednikami PCF7930, a także pojawiły się wzmianki o układzie htrc1100 oraz kartach UNIQUE na częstotliwości 125 kHz. Uczestnicy wymieniali się informacjami o dostępnych schematach czytników RFID, m.in. z miesięcznika "Elektronika dla Wszystkich" oraz "Elektor". Poruszono kwestie problemów z komunikacją mikrokontrolera z czytnikiem, w tym konfiguracji transmisji szeregowej (RS232) i taktowania procesora. Dyskusja zawierała także opinie na temat przyszłości technologii RFID oraz alternatyw działających na polu magnetycznym. Pojawiły się pytania o oprogramowanie dla mikrokontrolerów Atmega oraz praktyczne doświadczenia z uruchomieniem czytników RFID.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA