logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kogut - Fajny gadget na dyskoteke

kacper_zet 20 Mar 2006 20:29 7525 34
REKLAMA
  • Zrobiłem sobie wczoraj koguta z silniczka od Cd romu . niebieskiej super jasnej diody LED , małego lusterka , kawałka drutu miedzianego i potencjometru z radia samochodowego. Mam nadzieję ,że się spodoba.:D
    Załączniki:
    • Kogut - Fajny gadget na dyskoteke kogut 001.jpg (57.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    kacper_zet
    Poziom 11  
    kacper_zet napisał 74 postów o ocenie 25. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2438063
    aaarekkk
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Proste małe urządzenie. I o to chodzi. Przynajmniej na początek. Teraz pewnie zabierzesz się za coś większego lub będziesz udoskonalał swoje cacko? Życzę powodzenia, cierpliwości i pomysłów.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2438350
    Mietki
    Poziom 15  
    Mała rzecz a napewno Cieszy :) w szczególnosci Ciebie :) no od czegos warto zaczac :) powiedz mi jaki efekt :> lata swiatełko po pokoju :> pozdro i życze udanej pracy dalszej
  • REKLAMA
  • #4 2438441
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    I to ma byc ta superkonstrukcja :?: Wielkie mi co :!: pare diód silniczek i kawałek lusterka...
    Nstępnym razem jak będziesz miał zamiar pochwaliś się takim badziewiem zastanów się czy warto. Przejżyj ten dział i obejżyj co inni robią. :!:
  • #5 2438485
    macio8888
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    A czy tutaj nie liczy sie czasem pomysłowość?? co z tego, ze ktoś zrobił kolumny za 10kPLN?? Najbardziej cenie konstrukcje, w których robi sie coś z niczego.
    pozdrawiam
  • #6 2438618
    kacper_zet
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Mietki napisał:
    Mała rzecz a napewno Cieszy :) w szczególnosci Ciebie :) no od czegos warto zaczac :) powiedz mi jaki efekt :> lata swiatełko po pokoju :> pozdrawiam i życze udanej pracy dalszej

No efekt jest fajny . Lata światełko niebieskie po ścianach i suficie

Dodano po 16 [minuty]:

:D Podaje najnowsze zdjęcia mojego wynalazku heh. Przykleiłem płytę CD na silniczek i potencjmetr upchnąłem w obudowie.
    Załączniki:
    • Kogut - Fajny gadget na dyskoteke kogut 013.jpg (29.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kogut - Fajny gadget na dyskoteke kogut 020.jpg (53.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2439036
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    Żenada panowie , żenada. Do czego to doszło . Najpierw były neony zroboine z wężyka paliwowego i diody led , teraz koguty a niedługo to pewnie bedą lasery mocy 1W zrobione z superjasnej LED. Nie zaniżajcie poziomu Elektrody.
  • #8 2439364
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    To ostatnie foto ukazuje "profesjonalizm" wykonania. Nic więcej do tego nie dodam.
  • #9 2439397
    aaarekkk
    Poziom 15  
    kacper_zet ile masz lat?

Czepiacie się chłopaka, a to pewnie jego pierwsza kontrukcja, każdy od czegoś zaczyna, przypomnijcie sobie jak wyglądały wasze pierwsze wynalazki, pająki, skręcane kable i taśma izolacyjna, no i te smarki zamiast lutów... :]. Następną konstukcje chłopak bardziej przemyśli.

Pozdrawiam.
  • #10 2440272
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2441430
    szymo92
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    kabelki od diod sie nie zawijaja??;>
  • #12 2441642
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    I ja się dołącze: 5 za pomysł, 4 za wykonanie. Każdy musi od czegoś zacząć. Życzę następnych udanych konstrukcji.
  • #13 2443894
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 2447707
    kermittt
    Poziom 12  
    A ja bym chcial sie dowiedziec jak rozwiazales sprawe kabla do diody:>
  • #15 2447767
    volter
    Poziom 19  
    No bardzo fajne moim zdaniem. W swojej prostocie nieźle się prezentuje. A widze że na elektrodzie jest wielu zazdrosnych co nie pamiętają swoich początków. No właśnie co z kablem z diod?
  • #16 2447904
    Kamilz89
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    ogladajac pierwsze zdjecie sporzadzilem rysunek dla kolegow Szymek_12 i Kermittt
    Załączniki:
    • Kogut - Fajny gadget na dyskoteke rysunek.GIF (3.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 2448303
    matik_pl
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    A mnie się tam podoba. Ciekawy pomysł jak się nie ma co z CD-ROM-u zrobić.
  • #18 2448448
    solcon
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Mnie także , pomysł "genialny w swojej prostocie"
    materiały ze śmietnika elektronika !!
    wykonanie marne ale do doszlifowania !!!!

pozdrawiam i dalszych sukcesów
  • #19 2451772
    kacper_zet
    Poziom 11  
    Dziękuję koledze Szymek89 za objaśnienie zasady działania urządzenia.
    Wykonanie konstrukcji jest rzeczywiście marne ale jest to spowodowane tym, ze pracowałem nad tym nie całe 20 minut:idea: .
    Załączam zdjęcie, które pokazuje mocowanie diody do korpusu silniczka.

Dziękje za wszystkie opinie.
    Załączniki:
    • Kogut - Fajny gadget na dyskoteke kogut 002.jpg (49.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 2453604
    arturbor.
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Moim zdaniem pomysł bardzo dobry bo na tym forum nie chodzi tak jak to kolega wczesniej pisał za ile sie zrobi konstrukcje tylko wazna jest pomysłowość i to ze z niczego mozna zrobić coś co bedzie cieszyło (tak jak magaywer:D). Pozdrawiam wszystkich konstruktorów którzy robią coś z niczego, tak dalej trzymać. :P
  • #21 2453865
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 2454832
    Radzio2222
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Witam dla mnie bardzo fajny projekt sam sobie coś takiego zrobie i podziwiam ludzi którzy z niczego zrobią coś. Brawo kacper_zet
  • #23 2455402
    kacper_zet
    Poziom 11  
    Planuję zrobić coś podobnego tylko że 2 lusterka będą przymocowane do głowic z cd-romów i podłączone do kompa przez Disco Litez albo przez jakiegoś małego wzmaka do wieży. A zamiast diody użyję wskażnika laserowego.:idea:
  • REKLAMA
  • #24 2455424
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 2455656
    Eliminator
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Niektórzy sie smieją z chłopaka. Przynajmnie zaczyna i mi sie podoba ten pomysł. Sam ostatnio z nudów zrobiłem pseudo tube 2 x 8 cm samochodowych w puszcze po odzywkach :p Udoskonali swój projekt i bedzie cacy :) 5 za pomysł ( mam na mysli wykorzystanie CD-romu ) :)

Pozdrawiam[/img]
  • #26 2455799
    oleczek1988
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Ja tez chcialbym ci pogratulowac. Jak pisali inni ze zawsze sie od czegos zaczyna. I to jest prawda. ciekawy tani poysl. Interesuje mnie czy to swoje urzadzenie ma regulacje predkosci ??
  • #27 2455828
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 2457146
    kacper_zet
    Poziom 11  
    [quote="sebidino"]Bardzo dobry pomysł :D
    Coś podobnego jak moje :D
    Skanery laserowe :D

Powiedz mi ile masz lat?
    Bo masz dużo chęci widze :D podziwiam cię :D

Mam 15 lat
    Z ty powieleniem efektu to nie jest głupi pomysł pomyślę nad tym:idea:
    Pozdrawiam:D
  • #29 2457234
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 2457572
    kacper_zet
    Poziom 11  
    Ogólnie silniczkami , żaróweczkami i rozbieraniem różnych zabawek itp to pasjonowałem się od małego.
    Teraz bardziej pociąga mnie elektronika z elementami mechaniki.:D

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest samodzielnie wykonany kogut świetlny na dyskotekę, zbudowany z silniczka z napędu CD-ROM, niebieskiej super jasnej diody LED, małego lusterka, drutu miedzianego oraz potencjometru z radia samochodowego. Urządzenie generuje efekt latającego niebieskiego światła po ścianach i suficie, a prędkość obrotów jest regulowana potencjometrem. Konstrukcja jest prosta i wykonana z materiałów z odzysku, co podkreśla pomysłowość i kreatywność autora. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące dalszego rozwoju projektu, takie jak zastosowanie dwóch lusterek zamocowanych na głowicach z CD-ROM-ów, podłączenie do komputera przez interfejs Disco Litez lub wzmacniacz audio oraz użycie wskaźnika laserowego zamiast diody LED. Uczestnicy forum podkreślają, że ważna jest inwencja i chęć tworzenia, a nie tylko profesjonalne wykonanie. Pojawiły się także propozycje rozbudowy efektu o zmienne kolory diod i wielokrotne powielenie urządzenia dla lepszego efektu świetlnego na imprezach. Dyskusja zawierała również porady dotyczące montażu diody do silniczka oraz kwestie związane z prowadzeniem przewodów do diody.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA