logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sylwestrowa Domowka - Tanie Rozwiazania Audio-Wizualne

capitan_loca 10 Gru 2007 21:13 1344 6
REKLAMA
  • #1 4574152
    capitan_loca
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Siema, oragnizuje impreze sylwestrowa i doszedlem do wniosku ze dobrze byloby tanim kosztem urozmaicic dancefloor. Podajcie swoje typy i pomysly moze razem cos wykombinujemy. Na poczatek mozna zrobic dyskotekowa kule z papierowego kulowego zyrandola i pocietych w kwadraciki plyt cd.
  • REKLAMA
  • #2 4574244
    mireczek14
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Witam

Co do lustrzanej kuli z płyt cd to odradzam ;)
    próbowałem zrobić, miałem stary globus do wyrzucenia to chciałem go wykorzystać. więc zaczołem wycinać kwadraty z cd (jednym słowem masakra) co druga płyta pękała i wogóle kruszyła się :) obkleiłem może z 1/3 globusa i brakło mi płyt (z 30 płyt poszło spokojnie z tego z 15 rozleciało się). Postanowiłem zobaczyć jak z kuli odbija się światło i tragedia światło rozpraszało sie bo wiadomo to nie lustro i nie ma tego efektu wiec nie polecam ;) :)

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 4574258
    forte39
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Jeżeli posiadasz duży TV to można by z winampa wizualizację na duży ekran zapuścić :D Ja takiego "mini telewima" od 3 lat stosuję i fajnie jest :D
  • REKLAMA
  • #4 4574409
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    Zależy jakie masz fundusze...
    Najprościej to zrobić coś na LEDach...
  • #5 4574516
    dezmontnikus
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Zrób to
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic754037.html

Jak chcesz pod DiscoLitez to pod silniczki podłącz dwa mostki H i pod LPT przy kąpie jak umiejętnie ustawisz DiscoLitez to powinno fajnie działać sam tego nie robiłem ale na taki pomysł wpadłem :) Jeżeli nie chcesz się z tym bawić pod komputer to wklej na głośnik lusterko i poświeć laserem też powinien byś chaotyczny efekt. Możesz zrobić też taki bajer

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic567639.html

i to jest fajne

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic423659.html

PS. zamiast zwykłej diody wstaw od nagrywarki DVD albo najlepiej zieloną 50mW z allegro

POWODZENIA... ;)
  • REKLAMA
  • #6 4574945
    capitan_loca
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    http://www.youtube.com/watch?v=FQ4LqsBkRD4 tu jest kula z CD, chociaz jak sam próbowałem to płyty strasznie pękały i sie kruszyły. Co do wizualizacji przeszło mi przez myśl żeby zrobić projektor z monitora LCD i soczewek fresnela, ale nie wiem czy to realny pomysl.
  • #7 4574976
    forte39
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Ja swoje "3 grosze" wtrąciłem :D Sposób sprawdzony i miło przyjęty. Można się dogadać z którymś ze znajomych i "duże" TV pożyczyć. Efekt na pewno lepszy i tańszy niż kombinacja z soczewkami :D TV 32" i winampową wizualizację zaprzęgłem w te lato na nocnej imprezie plenerowej i goście całkiem miło wypowiadali się o tym "mini telewimie" (kilku nawet poprosiło mnie o skonfigurowanie swojego domowego sprzętu :D ) Warunkiem jest jak największy dostępny TV i oczywiście wyjście TV z kompa :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy tanich rozwiązań audio-wizualnych na sylwestrową domówkę, ze szczególnym uwzględnieniem efektów świetlnych na dancefloor. Pomysł wykonania lustrzanej kuli z pociętych płyt CD został odradzony ze względu na trudności techniczne: płyty łatwo pękają i kruszą się, a efekt odbicia światła jest słaby, ponieważ płyty nie działają jak lustro. Alternatywnie proponowano wykorzystanie dużego telewizora z wyjściem z komputera do wyświetlania wizualizacji z programu Winamp, co jest prostym i efektownym rozwiązaniem. Inne sugestie obejmują zastosowanie diod LED do oświetlenia, sterowanie silniczkami DiscoLitez za pomocą mostków H i portu LPT, a także użycie laserów i lusterek do uzyskania chaotycznych efektów świetlnych. Wspomniano także o projekcie projektora z monitora LCD i soczewek Fresnela, choć jego wykonalność jest niepewna. Wskazano na możliwość zakupu zielonej diody laserowej 50mW z aukcji internetowych jako elementu efektów świetlnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA