logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo Lanos 1400SOHC - Czy silnik odcina paliwo przy hamowaniu silnikiem?

stefcio 20 Mar 2006 21:21 5134 13
REKLAMA
  • #1 2438236
    stefcio
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    Mam pytanie odnośnie tego czy mój silniczek ma odcinany dopływ paliwa podczas hamowania silnikiem.
    Słyszałem że dzięki tej metodzie można troszku paliwa zaoszczędzić.
    Mój Lani ma silnik 1400SOHC. Bez LPG.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2438323
    cobraa
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    Tak w twojej bestii podczas hamowania silnikiem oszczedzasz paliwo :)
  • REKLAMA
  • #3 2438327
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Tak, ten silnik ma odcinanie paliwa, dlatego hamujac silnikiem mozna zaoszczedzic kilka procent paliwa.
    Pozdr.
  • #5 2439575
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Tylko auta z gaznikami tego cuda nie maja.
  • #6 2440320
    stefcio
    Poziom 21  
    Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
    Dodatkowo jeszcze zamontuję żagiel na dachu:-)
  • REKLAMA
  • #7 2443299
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    stefcio napisał:
    Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
    Dodatkowo jeszcze zamontuję żagiel na dachu:-)

A nie taniej sprzedac auto i kupic rower, zero oplat i jeszcze cos dla zdrowia zrobimy.
  • #8 2449983
    asterix17td
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Podejrzewam że oszczędności paliwa uzyskane w czasie hamowania silnikiem nie będą sięgać AŻ tych PARU procent paliwa.
  • #9 2450387
    zimek81
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Paliwo nie jest wtryskiwane przez krotki okres czasu po puszczeniu pedalu gazu a podczas chamowania silnikiem musi byc podawane paliwo bo inaczej silnik by zgasl. Zmniejsza sie czas wtrysku i zaplon. Moge sie mylic, jesli tak to prosze o uswiadomnienie :D
  • REKLAMA
  • #10 2450638
    aliali
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    zimek81 napisał:
    Paliwo nie jest wtryskiwane przez krotki okres czasu po puszczeniu pedalu gazu a podczas chamowania silnikiem musi byc podawane paliwo bo inaczej silnik by zgasl. Zmniejsza sie czas wtrysku i zaplon. Moge sie mylic, jesli tak to prosze o uswiadomnienie :D

Nie zgaśnie bo jest napędzany od kół samochodu. Trudno też w tym przypadku mówić w kategoriach zgaśnie/nie zgaśnie skoro napędzany jest kołami a nie paliwem. I na pewno podczas hamowania silnikiem paliwo jest odcinane całkowicie. Jeśli chodzie o ścisłość to tych warunków całkowitego odcięcia jest kilka i muszą być spełnione jednocześnie: całkowicie zamknięta przepustnica, pojazd w ruchu (sygnał z czujnika prędkości), obroty silnika większe od 1300 obr.
    Ilości oszczędzonego paliwa są raczej mało zauważalne.
    I jeszcze do postu kilka pozycji wyżej, były też gaźniki z zaworem odcinającym paliwo przy hamowaniu silnikiem. Działało to na zasadzie zwiększonego podciśnienia za przepustnicą.
  • #11 2451939
    zimek81
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    aliali dzieki za uswiadomnienie :D nie wiedzialem o tym.

Pozdrawiam.
  • #12 2459489
    dwdm
    Poziom 11  
    Witam mam pytanie do aliali'ego
    czy spalanie zależy wyłącznie od obrotów silnika
    nie bardzo wiem jak mam przedstawić moje pytanie
    zakładając że
    na postoju po naciśnięciu gazu obroty silnika wzrastają do 2000 dawkowanie paliwa (spalanie?) w tym czasie wynosi X
    a czy na pierwszym i kolejnym biegu przy tych samych obrotach dawkowanie paliwa (spalanie?) również jest takie same
    prawdopodobnie dawkowanie i spalanie nie jest identyczne ponieważ jest przewód powrotny do zbiornika
    czy jadąc pod górkę na V biegu wciskając gaz do dechy auto nie przyspiesza (bo nie ma siły) trzyma obroty na pewnym poziomie = jeździe po równym te same obroty oczywiście inna prędkość ale jaka jest wtedy dawka paliwa
    jak ktoś zrozumiał ;) to proszę o info
  • #13 2460016
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Oczywiście że nie zależy tylko od obrotów silnika.
    Zależy (i to nawet bardziej) od momentu obrotowego jakim jest obciążony silnik.
    Żeby na postoju podnieść obroty na 2000 potrzebujesz małego momentu obrotowego, który tylko pokona opory tarcia w silniku. Dlatego lekkie dotknięcie gazu podnosi obroty.
    Podczas jazdy po prostej drodze potrzebujesz większego momentu bo musisz jeszcze pokonać opór tarcia opon o podłoże, opór powietrza itp
    Dlatego wtedy musisz mocniej wcisnąć pedał gazu (czyli zwiększyć dawkę paliwa) żeby osiągnąć 2000 obr.
    Jadąc dodatkowo pod górkę musisz pokonać siłę grawitacji co powoduje dalszy wzrost momentu jakim jest obciążony silnik i wciskasz gaz jeszcze mocniej.

Czyli im większe obroty silnika i im większy moment obrotowy tym większe zużycie paliwa. Dlatego np jazda na 1 biegu z dużymi obrotami (ale małym momentem obciążenia) może zużywać podobną ilość paliwa co jazda na 2 biegu (mniejsze obroty, ale większy moment obrotowy obciążający silnik)
    Mam nadzieję że zrozumiałeś o co chodzi.
  • #14 2898601
    stefcio
    Poziom 21  
    Dziękuję wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi.

Pozdrawiam Stefek.

Podsumowanie tematu

✨ Silnik Daewoo Lanos 1400 SOHC posiada funkcję odcinania dopływu paliwa podczas hamowania silnikiem, co pozwala na oszczędność paliwa. Warunkiem całkowitego odcięcia paliwa jest spełnienie kilku kryteriów: całkowicie zamknięta przepustnica, pojazd w ruchu, obroty silnika powyżej około 1300 obr./min. W silnikach z gaźnikiem odcinanie paliwa podczas hamowania silnikiem nie występuje, choć niektóre gaźniki miały zawory odcinające paliwo na zasadzie podciśnienia. Podczas hamowania silnikiem paliwo jest odcinane całkowicie, co zmniejsza zużycie paliwa, choć oszczędności są raczej niewielkie. Wtrysk paliwa jest zmniejszany lub odcinany, aby zapobiec zgaśnięciu silnika, który jest napędzany kołami pojazdu. Dyskusja porusza także zależność zużycia paliwa od obrotów silnika i momentu obrotowego, wskazując, że spalanie zależy od obciążenia silnika, a nie tylko od obrotów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA