logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Preamp marshall 1959SLP. W co zaopatrzyć się przed budową?

moonkey 23 Mar 2006 12:14 2531 13
REKLAMA
  • #1 2447441
    moonkey
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    witam. mam 2 ecc83 i postanowilem sobie zrobic jakis preamp do wzmacniacza. mam marshalla vs8080 z hybryda na 1 ecc83, ale chcialbym brzmieniem troche bardziej przyblizyc sie do klasyki rocka, wiec wybralem preamp z heada 1959SLP.

http://www.drtube.com/schematics/marshall/1959sprm.gif

jednak patrzac na calosc heada, znalesc tam mozemy 3 ecc83.

http://www.drtube.com/schematics/marshall/1959-01-60-02.pdf

czy ja do mojego celu bede potrzebowal 2, czy 3 sztuki tej lampy? w co jeszcze powinienem sie zaopatrzyc przed budowa? mam trafa ze starych gramofonow (jakies 3 sa) oraz z jakiegos radzieckiego telewizora lampowego. czy one sie nadadza? czy znajde w nich wszystkie potrzebne mi czesci?
  • REKLAMA
  • #2 2447467
    Kraft
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam. Ta trzecia to odwracacz fazy należący do końcówki mocy, więc jeżeli robisz sam preamp, to nie będzie Ci ona potrzebna. Trafa powinny sie nadać jeżeli mają napięcie anodowe na wyjściu pow. 250V jeżeli będzie mniej (jak w moim przypadku) dźwięk będzie nie za ciekawy.
    Pozdrawiam.
  • #3 2448069
    moonkey
    Poziom 17  
    z tego co wiem, w bambino 275V. tak przy okazji, czy poza frajda z budowania preampa, beda z tego jakies korzysci? czy brzmienie bedzie lepsze niz obecnego preampa?

Dodano po 5 [minuty]:

a, jeszcze jedno... na pierwszym schemacie nie widze nigdzie potencjometru presence (?). czyzbym jednak potrzebowal ta 3 lampe?
  • #4 2448356
    collage_narbe
    Poziom 11  
    z tego co mi wiadomo potencjometr presence ma niewiele wspolnego z preampem. raczej decyduje o pracy koncowki.
  • REKLAMA
  • #5 2448605
    moonkey
    Poziom 17  
    hmm... czyli bedzie klopot z uzyskaniem tego co w tym wzmacniaczu jest tak wazne:(. presence jeden z glownych atotow marshalli. tak pozatym, w mojej chybrydzie rowniez jest presence, w preampie kanalu przesterowanego... no ale to jest chybryda... czy nie dalo by sie uzyskac tego presence bez uzycia tych el34?
  • #6 2449412
    Kraft
    Poziom 17  
    Potencjometr presence służy jedynie podbiciu średnio-wysokich tonów w samoj końcówce mocy, aby zwiększyć czytelnośc brzmienia bez zwiększania mocy.
    A czemu akurat SLP? Może jakiś klasyczny JCM800? Brzmi wg mnie lepiej od SLP :)
    Pozdro.
  • REKLAMA
  • #7 2449892
    moonkey
    Poziom 17  
    Cytat:
    A czemu akurat SLP? Może jakiś klasyczny JCM800? Brzmi wg mnie lepiej od SLP Smile

powiedzmy, ze mam sentyment do Led Zeppelin :D. Nie znam nikogo poza Jimmim Pagem, kto mialby tak wysmienite brzmienie:). jednak jesli ktos jeszcze sadzi, ze slp brzmi gorzej od jcm800... mowcie:). muzyka ktora gram, to pomieszanie bluesa z artrockiem w konwencji 60/70, sami bedziecie wiedziec co sie do tego najlepiej nadaje.

// a tak pozatym, wszyscy maja jcm:)
  • #8 2450044
    Kraft
    Poziom 17  
    Aaaa no to chyba że tak :) Życze powodzenia w konstruowaniu :)
  • #9 2452240
    moonkey
    Poziom 17  
    no wiec... wiedzialem wszystko - nie wiem nic:). ogladalem sobie strone marshalla, a tam informacje o tym headzie i widze:

preamp - 3 x ecc83
    poweramp - 4 x el34

mam nadzieje, ze dwie wystarcza i wierze na slowo, wiec patrze dalej i sie tak zastanawiam nad kilkoma rzeczami:

1. po co sa az 4 wejscia? i czym rozni sie "low" od "high" (wybaczcie, ale to moja pierwsza lampka ktora chce zrobic:))
    2. sa tam dwa potencjometry volume... oba w preampie... a co z potencjometrem w koncowce mocy? i po co az dwa w preampie? czy jeden to gain, a drugi to volume, czy jak? jak tam sie reguluje gain?

troche mnie to frapuje...

co do samych gramofonow - znalazlem. pierwszy wogole nie ma wzmacniacza, wiec sie nie przyda. drugi to bambino 2. nie rozkrecalem go i nie wiem co jest w srodku (narazie lezy pod kurzem). wiem, ze ma wzmacniacz, ale nie moge znalesc schematu. znalazlem schemat bambino 3 i tam jest wszystko co potrzebuje (trafo na 275V, kondensator 2x50µF), ale nie wiem na ile rozni sie od bambino 2.

ten preamp ktory ja chce zrobic, ma byc podlogowym przesterem, wiec prosze o sugestie, na co zwrocic uwage, co pominac.
  • #10 2457823
    moonkey
    Poziom 17  
    niestety nie dostalem odpowiedzi na pytania ktore zadalem... jednak probuje sobie na nie sam odpowiedziec:

- sa dwa inputy, jakby ktos chcial sobie podpiac dwa instrumeny (pierwszy stopien wzmocnienia jest dla obu kanalow niezalezny
    - hi i lo to wejscia o roznej czulosci... jednak na schemacie tego nie widze. az do lampy sa bowiem te same wartosci elementow...
    - gain sie reguluje pokretlami volume i jest on wytwarzany na drugiej lampie, tylko co wtedy z glosnoscia koncowki? nie ma potencjometru? wyjasni mi to ktos?

i jeszcze jedna ciekawostka. zaczalem sobie ogladac za namowa Krafta preamp jcm800

https://tremolo.elektroda.pl/tematykanf.php?a...cniacze/JCM%20800%20Marshal%20(A).gif#schemat

i co tam widze? presence... ;/. a o koncowce w powyzszym schemacie mowy nie ma.

ten jcm jest (z tego co widze) prostszy w budowie od slp... ale ciagnie mnie do tego drugiego. tym bardziej, ze gdybym robil jeden input, moglbym wykorzystac zaoszczedzona triode jako booster, ktory dzialal by po uruchomieniu przed calym ukladem...
  • REKLAMA
  • #11 3655198
    Krzysiek06
    Poziom 11  
    W SLP tak samo jak w poprzednich konstrukcjach Marshalla np. JTM45 masz dwa kanały o różnych stopniach czułości(high i low - zresztą tak samo jest w JCM800, ale on ma tylko jeden kanał), jeden kanał to normalny,drugi "high-treble".
    Cytat:
    ten jcm jest (z tego co widze) prostszy w budowie od slp...

A ja bym powiedział, że stopień trudności jest taki sam tylko, że w przypadku JCM800 masz jeden kanał, a w SLP możesz zmostkować oba kanały i w efekcie dostaniesz mocniejszy przester.
    Na stronce Marshalla jest podane że preamp ma 3 ECC83 a tak w rzeczywistości to 2, bo na tej trzeciej jest zrobiony odwracacz faz(phase inverter/spliter, jak zwał tak zwał) który i dla JCM800 (2203,2204) i dla SLP1959, 1987 jest taki sam.
    Cytat:
    - gain sie reguluje pokretlami volume i jest on wytwarzany na drugiej lampie, tylko co wtedy z glosnoscia koncowki? nie ma potencjometru? wyjasni mi to ktos?

Otóż volume I jest dla kanału pierwszego natomiast volume II dla drugiego, z tego ci mi się wydaje to jak podepniesz wiosło do kanału 1 to będzie działać tylko Vol.1, analogicznie dla drugiego, natomiast po zmostkowaniu działaja oba volume.
    Zakładam że przez głośność końcówki rozumiesz Master Volume. W SLP nie ma tego więc można powiedzieć że końcówka pracuje pełną parą i pięknie się przesterowywuje, a w JCM'ach MV ma obniżać sygnał jaki dostaje się do końcówki, czyli sygnał z przedwzmacniacza jest przesterowany, ale słabszy. Dlatego końcówka nie będzie już się tak dobrze przesterowywać. Jeżeli bardzo by Ci zależało mieć MV w SLP to nie widzę żadnego problemu, wystarczy że go wlutujesz między pot. treble a odwracacz faz, porównaj sobie schematy to będziesz wiedział o co mi chodzi.

Powiem Ci tak, jak się nie możesz zdecydować to zrób najpierw jeden, a jak Ci brzmienie nie będzie odpowiadać to prostym sposobem przerobisz go na drugi, bo w gruncie rzeczy mało co się od siebie różnią.
  • #12 3656009
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Ocena: 20
    moonkey napisał:

Ten wzmacniacz to non-master i na tym polega cała jego miodność. Sprawia to niestety, że użycie go jako przesteru podłogowego jest co najmniej problematyczne (a już zwłaszcza problematyczne będzie uzyskanie brzmienia przypominającego Mistrza Jimiego). W tej konstrukcji większość przesteru jest uzyskiwana z końcówki mocy.
  • #13 3656902
    zibisound
    Poziom 23  
    Witam.Dawnej stosowano metodę przesterowania koncówki mocy a teraz przester jest realizowany w preampie i to jest bezpieczniejsze dla końcówki a szczególnie dla trafa głośnikowego.Zrób sobie preamp Soldano Atomic o można go ściągnać ze strony fonaru i wdziale DIY jest preamp z tym układem.Ja robię wzmaki z tym układem i działają dobrze a możesz spóbować też preamp JCM 900, gdzie jest układ graetz'a i piąta dioda i przester jest bardziej agresywny i nadaje się do cięzkiej muzy.Pozdrawiam-
    Zygmunt.
  • #14 3656915
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Tylko że kolega nie chce "ciężkiej muzy". Nie wszystko da się załatwić Atomikiem czy Deerką (choć przyznaję, że w postaci efektów podłogowych te ukłądy będą wierniej odtwarzały brzmienie oryginałów. Kolega jednak napisał jasno że nie chce JCM-a, a więc zapewne tym bardziej Atomika).
    Kolega chce Jimiego Page'a i ja go osobiście rozumiem. Ale jedynym sposobem na to (i ogólnie najlepszym moim skromnym zdaniem sposobem na uzyskiwanie przesteru lampowego) jest przesterowywanie rozkręconej lampowej końcówki mocy. Niestety.
    Swoją drogą ciekawe, że kolega grający "bluesa i artrocka" zakupił właśnie Valvestate'a, znanego przecież głównie dzięki Chuckowi Shuldinerowi. Może mądrzejszy zakup pozwolił by uniknąć wątpliwych eksperymentów z dopalaczami lampowymi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy przedwzmacniacza lampowego wzorowanego na Marshallu 1959SLP z wykorzystaniem dwóch lamp ECC83, podczas gdy oryginalny schemat headu przewiduje trzy lampy ECC83 – trzecia pełni funkcję odwracacza fazy w końcówce mocy i nie jest potrzebna w samym preampie. Użytkownik zastanawia się nad doborem lamp i elementów, a także nad wykorzystaniem transformatorów z gramofonów i telewizora lampowego; zaleca się, aby transformator anodowy miał napięcie wyjściowe powyżej 250V dla poprawnego brzmienia. Wzmacniacz 1959SLP ma dwa kanały (high i low) z osobnymi potencjometrami volume, które regulują gain na poziomie preampu, natomiast nie posiada master volume w końcówce mocy, co jest charakterystyczne dla konstrukcji non-master. Potencjometr presence znajduje się w stopniu mocy i służy do podbicia średnio-wysokich tonów, nie jest częścią preampu. Wzmacniacz ten uzyskuje przester głównie przez rozkręcenie końcówki mocy, co jest trudne do odtworzenia w samym preampie. Alternatywnie proponowano preampy Soldano Atomic lub JCM900 dla bardziej agresywnego przesteru, jednak nie odpowiadają one stylistyce klasycznego brzmienia Led Zeppelin i blues/artrock lat 60/70. Wskazano, że JCM800 ma prostszą budowę preampu z jednym kanałem i obecnym potencjometrem presence, ale użytkownik preferuje 1959SLP ze względu na sentyment do brzmienia Jimmiego Page’a. Transformator z gramofonu Bambino 2 może być użyteczny, jeśli ma odpowiednie parametry (np. 275V anodowego napięcia). Wzmacniacz Valvestate (Marshall VS8080) jest hybrydą z jednym ECC83 w preampie i obecnym potencjometrem presence, ale użytkownik chce bardziej klasyczne, lampowe brzmienie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA