logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirpool ARZ 835/G. Odklejenie tylnej ścianki. Uznanie gwarancji.

artur25 24 Mar 2006 20:05 2048 7
REKLAMA
  • #1 2452948
    artur25
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam tę lodówko-zamrażalkę od 2001.Prawdopodobnie nastąpiło częściowe
    odklejenie tylniej ścianki(bardzo szroni w górnej części, nie przylega tak jak dolna część).W karcie gwarancyjnej wyczytałem że Whirpool udziela przedłużonej 7 letniej gwarancji na agregat chłodniczy wraz z całą hermetyczną instalacją chłodniczą.W związku z tym mam pytania:

1.Czy mogę liczyć na na usunięcie usterki na gwarancji?
    2.Co zrobić jeśli serwis nie uzna gwarancji?
    3.Co się stanie jeśli dalej będę użytkował sprzęt z tą usterką?

Bardzo proszę o konkretne odpowiedzi.
    Dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 2453582
    rj166
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    teoretycznie układ chłodniczy jest na gwarancji jeśli by to kwestniowali żądaj decyzji na piśmie. obserwuj czy wyłącza się i sprawdż czasy pracy i postoju
  • REKLAMA
  • #3 2454825
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    Odklejenie spowodowane może być nieszczelnościa,aby to sprawdzić w większości konieczne jest napełnienie układu za kóre klient płaci.Przy powtórnym objawie takim samym whirlpool wystawia protokól na wymianę.Te czynności może wykonać tylko serwis !!!
  • REKLAMA
  • #4 2457438
    pio_k
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Napełnienie czynnikiem chłodniczym przez serwis kosztuje 230 zł (wraz z wymianą odwadniacza). Jeżeli objawy będą się powtarzać zakwalifikują lowdówkę do wymiany. Chociaż wydaje mi się, że jeśli nastąpiło odwartswienie tylnej ścianki to powinni wymienić bez napełniania.
  • #5 2458331
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    pio_k napisał:
    Napełnienie czynnikiem chłodniczym przez serwis kosztuje 230 zł (wraz z wymianą odwadniacza). Jeżeli objawy będą się powtarzać zakwalifikują lowdówkę do wymiany. Chociaż wydaje mi się, że jeśli nastąpiło odwartswienie tylnej ścianki to powinni wymienić bez napełniania.

Powinni ale byłby to cud.
  • #6 2460552
    artur25
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedzi.

Agregat lodówki wyłącza się rzadko ,trudno wyczuć bo lodówka ma 2.
    Ten od lodówki pobiera ok.40W i chodzi prawie cały czas ,natomiast od zamrażarki pob. 80W i pracuje normalnie.
    Cała pobiera ok.1,67kW/dobę podczas gdy 1 rok temu brała ok. 1kW/dobę
    (zmierzyłem elektr. mier. pob. energ. UPC)
    Jak tylko dotrze serwis poinformuję o dalszym postępie.
  • #7 2460572
    rj166
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    eeban napisał:
    Odklejenie spowodowane może być nieszczelnościa,aby to sprawdzić w większości konieczne jest napełnienie układu za kóre klient płaci.Przy powtórnym objawie takim samym whirlpool wystawia protokól na wymianę.Te czynności może wykonać tylko serwis !!!

i czasy pracy są dowodem ubytku gazu a jego ciśnienie wypycha ścianke
  • REKLAMA
  • #8 2895049
    artur25
    Poziom 11  
    Sprawa załatwiona pozytywnie.Sprzęt wymieniony na nowy.
    Dzięki za informacje.

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Whirpool ARZ 835/G z 2001 roku wykazuje problem z odklejeniem tylnej ścianki, co powoduje nadmierne szronienie w górnej części urządzenia. Gwarancja Whirpool obejmuje przedłużony, 7-letni okres na agregat chłodniczy i hermetyczną instalację chłodniczą. W przypadku zgłoszenia usterki serwis może wymagać napełnienia czynnika chłodniczego (koszt około 230 zł wraz z wymianą odwadniacza) w celu potwierdzenia nieszczelności. Powtarzające się objawy skutkują wystawieniem protokołu na wymianę sprzętu. Czas pracy agregatu i pobór energii (wzrost z 1 kW/dobę do 1,67 kW/dobę) mogą świadczyć o ubytku czynnika chłodniczego, co wpływa na odklejenie ścianki. Ostatecznie sprzęt został wymieniony na nowy w ramach gwarancji po pozytywnym rozpatrzeniu reklamacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA