logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WHIRLPOOL ARZ 520/G - rozwarstwienie izolacji parownika, brak gwarancji

Ori83 21 Mar 2007 15:04 7345 19
REKLAMA
  • #1 3702898
    Ori83
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam,
    mam problem z wyżej wymienioną lodówką. Odeszła cała tylna ściana jak napisał pan z serwisu "rozwarstwienie izolacji parownika".Whirlpool gwarancji nie uznał-ponieważ 7-letnia gwarancja (niby) tego nie obejmuje.
    Co zrobić w takiej sytucaji??walczyć z nimi?? Lodówka kosztowała ponad 2000zł i teraz mam ją po 6 latach wyrzucić na złom??Lodówka kupiona w 2001 r. Kiedyś wezwałem prywatnie jakiegoś faceta zeby ją naprawiać i stwierdził że nie juz praktycznie płynu chłodniczego-czy rozsczelnienie i wyparownie płynu chłoniczego obejmuje gwarancja. Nie mam już normalnie siły użerać sie z nimi.
  • REKLAMA
  • #2 3703109
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1495
    Przeczytaj warunki gwarancji>>> agregat chłodniczy z całą hermetyczną instalacją >>przecierz nie chłodzi dobrze.
  • REKLAMA
  • #3 3703337
    Ori83
    Poziom 11  
    eeban napisał:
    Przeczytaj warunki gwarancji>>> agregat chłodniczy z całą hermetyczną instalacją >>przecierz nie chłodzi dobrze

no dobrze to teraz mam jeszcze raz wezwać serwisanta i niech spisze protokół ze jest rozszczelniony układ chłodzenia?? za pierwszym razem był z 5 min napisał rozwarstwienie wział 70 zł iposzedł.

Zapamiętaj: zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery!
    <skryn>
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3703786
    eeban
    Specjalista AGD
    Ori83 napisał:
    eeban napisał:
    Przeczytaj warunki gwarancji>>> agregat chłodniczy z całą hermetyczną instalacją >>przecierz nie chłodzi dobrze

no dobrze to teraz mam jeszcze raz wezwać serwisanta i niech spisze protokół ze jest rozszczelniony układ chłodzenia?? za pierwszym razem był z 5 min napisał rozwarstwienie wział 70 zł iposzedł.

Robisz kopię rachunku, dowodu zakupu i karty gwarancyjnej plus pismo od siebie, pakujesz to w kopertę i wysyłasz do gwaranta w Warszawie z dopiskiem, że nie chłodzi dobrze, no bo niby jak ma chłodzić?
  • #5 3704293
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    Znajoma z Wihrpoolem po 6 z 7 lat rok temu miała też ucieczkę gazu- przyszedł gość z serwisu i po miesiacu dostarczyli NOWĄ- o podobnych parametrach, dali oczywiście gwarancje ale TYLKO DWA LATA, a więc czegoś się nauczyli.
    U ciebie był jakis IGNORANT a nie serwisant- bierz ich za twarz , bo graja na zwłokę!!
  • #6 3704389
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 814
    Cześć.
    Rozwarstwienie izolacji w komorze chłodziarki nie podlega 7 letniej gwarancji ,ponieważ to nie jest układ chłodniczy(tak jest wersja wg firmy Whirlpool).Gwarancja obejmuje nieszczelność układu chłodniczego.czyli ubytek gazu.
  • #7 3704434
    eeban
    Specjalista AGD
    andrzej1959 napisał:
    Cześć.
    Rozwarstwienie izolacji w komorze chłodziarki nie podlega 7 letniej gwarancji ,ponieważ to nie jest układ chłodniczy(tak jest wersja wg firmy Whirlpool).Gwarancja obejmuje nieszczelność układu chłodniczego.czyli ubytek gazu.
    >>który wydostając sie poprzez nieszczelność utkwił pomiedzy parownikiem a izolacją wybrzyszając ją a to już podlega 7=mio letniej gwarancji WHIRLPOOL ARZ 520/G - rozwarstwienie izolacji parownika, brak gwarancji

chyba ,że chłodziarka dobrze chłodzi ale to przeczy temu napisanemu wyżej
  • #8 3704897
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 814
    Cześć .
    Bywają takie przypadki że sprężarka włącza się i wyłącza nie uzyskując temperatury w chłodziarce co jest spowodowane rozwarstwieniem komory wewnętrznej ,a coś takiego nie jest uszkodzeniem układu chłodniczego .
  • #9 3705549
    eeban
    Specjalista AGD
    andrzej1959 napisał:
    Cześć .
    Bywają takie przypadki że sprężarka włącza się i wyłącza nie uzyskując temperatury w chłodziarce co jest spowodowane rozwarstwieniem komory wewnętrznej ,a coś takiego nie jest uszkodzeniem układu chłodniczego .

Bywają takie przypadki ,że niewiadomo co napisać.
    W tym wystepuje kłopot ze zrozumieniem twego tekstu
    WHIRLPOOL ARZ 520/G - rozwarstwienie izolacji parownika, brak gwarancji
  • #10 3706442
    Ori83
    Poziom 11  
    Cytuję notakę serwisanta " Rozwarstwienie izolacji parownika chłodziarki, wybulona ściana tylna, sprzęt nie osiąga wymaganych temperatur-brak możliwości naprawy" z tego co wynika serwisant dobrze wiedział co pisze-bo nic nie pisał o rozszczelnieniu układu chłodzenia i dlatego moje zgłoszenie zostało odrzucone.Zaraz pojade do serwisu osobiście i załatwie to po swojemu.
    Pozdrawiam.

Dodano po 1 [godziny] 19 [minuty]:

no i lipa powiedzieli ze moge sobie zamówić napełnianie za 250zl zeby sprawdzić szczelność i dopiero wtedy zostanie sporządzona ewentualna druga notatka
  • #11 3707728
    libretto4
    Specjalista AGD
    Ocena: 140
    Witam.

Na jakiej podstawie serwis stwierdził nienaprawialność lodóweczki?? Ścianka może i się wybrzuszyła ale co do szczelności układu chyba nie Masz pewności. Serwis (autoryzowany) ma obowiązek wykonania próby napełnienia (odpłatnej) i dopiero stwierdzenia, iż usterka spowodowana jest tylko z powodu odklejenia się ścianki czy też awaria układu (nieszczelność) jest powodem. Jeżeli klient nie godzi się na taką usługę to protokół może zawierać tylko informacje dotyczące obudowy (wzrokowa diagnoza) i wtedy nici z wymiany.

Ja jakiś miesiąc temu "skasowałem" Whirlpool'a na 7-letniej z powodu nieszczelności a ścianka była tylko pęknięta na odcinku ok 15cm.
    Skoro mam dokonać diagnozy urządzenia to muszę chyba podjąć próbę naprawy, chyba że do sprzętu podchodzi Kaszpirowski...

Pozdrawiam
  • #12 3708049
    bronek1806
    Poziom 22  
    Ocena: 220
    Cześć!!!
    Olej serwis i pisz do serwisu centralnego w Warszawie! napisz ze serwisant wyłudził pieniądze bo wezwałeś go, żeby naprawił lodówkę a nie żeby napisał notkę. Jak nie umie to niech się nauczy albo ją wymieni, bo lodówka jak nie chłodziła tak nie chłodzi. Ty nie jesteś specjalistą i nie wiesz, że przyczyną jest np. odklejenie ściany (co da się naprawić- po prostu przyklejając ją), poza tym serwisant powinien podjąć próbę naprawy, przynajmniej rozciąć układ i sprawdzić czy był gaz. Skoro nie chłodziła to i tak nic nie straciłbyś.
    Jeśli masz znajomego prawnika to proponuje skorzystanie z jego pomocy przy pisaniu pisma do Whirpoola - dobrze rozegrana sprawa może doprowadzić do tego, że Whirpool zleci napełnienie kontrolne na koszt serwisu.
  • #13 3711418
    Ori83
    Poziom 11  
    w poniedziałek jadę do nich po raz drugi-nie przyniesie to efektu-to piszę pismo do centrali :D
  • #14 3714220
    libretto4
    Specjalista AGD
    Nie chodzi o pismo tylko o poprawną diagnozę.
    Wzywasz serwis autoryzowany i prosisz o sprawdzenie układu chłodniczego czyli o napełnienie układu (w skrócie). Oczywiście taka wizyta jest płatna. Następnie prosisz o kartę pracy gdzie będzie wypisana diagnoza - jeżeli okaże się, iż układ jest nieszczelny bądź niedrożny to gwarant musi otrzymać taką notatkę. Nieszczelność jest zazwyczaj nienaprawialna (poza tymi na złączach przy kompresorze) a to już kwalifikuje do wymiany.
  • #15 3714494
    bronek1806
    Poziom 22  
    Ocena: 220
    Jest jeszcze jeden sposób którego można się chwycić! otóż zużycie energii. Kupując lodówkę zdecydowałaś się na pewien pobór mocy którą ci producent gwarantuje! jeżeli lodówka nie chłodzi to agregat pracuje non stop a w wyniku tego lodówka pobiera 5 razy więcej energii. Mówiąc w skrócie może odklejona ściana nie jest objęta gwarancją ale układ chłodniczy tak....
  • #16 3714915
    libretto4
    Specjalista AGD
    Zgadza się, ale...
    Odklejona ścianka PRAWDOPODOBNIE wynikiem awarii układu chłodniczego, niesprawności kompresora (brak tłoczenia) czy też innym drobiazgiem. Ale układ i kompresor są objęte gwarancją przedłużoną a nie ścianka. Gwarant mocno się trzyma tej wersji a każda inna jest od razu odrzucana. 5 razy więcej prądu? No cóż, gwarancja się skończyła (2 letnia) i pewnie kompresor się mógł zużyć itp itd.

Niestety - układ trzeba sprawdzić albo inaczej się nie pchać z "gębą na pączki".

Pozdrawiam

ps. Nieszczelność i blokada układu nie są naprawialne (zazwyczaj)
  • #17 3718150
    pośpiech
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam.
    Odpuść sobie walkę z serwisem i poszukaj kogoś kto odpłatnie wstawi Ci zewnętrzny parownik i lodóweczka będzie chodzić jak nowa.
  • REKLAMA
  • #18 3718174
    libretto4
    Specjalista AGD
    Popieram takie rozwiązanie.

Będzie napweno skutecznie i szybko, może niekoniecznie tanio ale to jest najlepsze rozwiązanie.

Pozdrawiam
  • #19 4075055
    Ori83
    Poziom 11  
    mam nadzieje ze nie dostane zonka ze poruszam już stary temat:D ale przed
    chwilą dostałem pismo ze dostane nową lodóweczkę zaproponowali mi 2 modele: ARC 5564 i ARC 5754 WH. Który z tych dwóch byście wybrali??O tym pierwszym nic nie mogę znaleźć. Są to tanie lodówki i prawie połowę tańsze od tej która mi się zepsuła( przynajmniej ta druga) no ale lepszy rydz niż nic.
    Pozdrawiam :D
  • #20 4075661
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy lodówki Whirlpool ARZ 520/G, u której wystąpiło rozwarstwienie izolacji parownika i wybrzuszenie tylnej ściany, co skutkuje brakiem osiągania wymaganych temperatur. Serwis Whirlpool odrzucił roszczenie gwarancyjne, argumentując, że 7-letnia gwarancja nie obejmuje rozwarstwienia izolacji, lecz jedynie nieszczelności układu chłodniczego i ubytku czynnika chłodniczego. Użytkownik ma wątpliwości co do diagnozy serwisu, który nie wykonał pełnej próby szczelności i napełnienia układu chłodniczego, a jedynie sporządził krótką notatkę i pobrał opłatę. W dyskusji podkreślono, że prawidłowa diagnoza wymaga autoryzowanego serwisu, który powinien wykonać odpłatną próbę napełnienia i wystawić protokół z diagnozą. W przypadku potwierdzenia nieszczelności układu chłodniczego gwarancja powinna obowiązywać, gdyż takie usterki są zwykle nienaprawialne i kwalifikują do wymiany urządzenia. Rozwarstwienie izolacji samo w sobie nie jest objęte gwarancją, ale może być skutkiem awarii układu chłodniczego. Wskazano także możliwość walki z serwisem poprzez pisma do centrali Whirlpool w Warszawie oraz ewentualne skorzystanie z pomocy prawnej. Jako alternatywę zaproponowano odpłatną wymianę parownika zewnętrznego. Po dłuższym czasie użytkownik otrzymał propozycję wymiany lodówki na modele Whirlpool ARC 5564 lub ARC 5754 WH, które są tańsze od poprzedniego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA