logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena siatki na kolumnę estradową GDN 30/200 AE - Wasze opinie?

rapczek 24 Mar 2006 20:46 4007 43
Najlepsze odpowiedzi

Jak poprawić wygląd siatki/maskownicy na kolumnie estradowej z GDN 30/200 AE, żeby nie wyglądała tandetnie?

Na surowej, jasnej obudowie taka siatka wygląda raczej tandetnie; najpierw warto wykończyć skrzynię. Pomaluj deskę na czarno, schowaj główki wkrętów głębiej i zaszpachluj je, a dopiero potem zakładaj siatkę [#2453195] Dobrze też dodać narożniki, rączki i przyłącza, bo wtedy całość wygląda bardziej „estradowo” [#2453596] Przy grillu z siatki przednia ścianka powinna być cofnięta o ok. 3–4 cm, bo inaczej konstrukcja wygląda odpustowo i mało starannie [#2468654] Okrągłe maskownice są już raczej niemodne i kojarzą się ze starszymi, mniej estetycznymi kolumnami, a porządna siatka do kolumn jest zwykle dość droga [#2454047]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 2453176
    rapczek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Kupiłem siatkę na kolumne estradową na GDN 30/200 AE, co sądzicie, jak to na wasze oko wygląda. Postanowiłem kupić siatke na kolumne gdyż jak maskownice te okrągłe zakładałem to lipnie wyglądało i malo co głośniki było widać, a ja lubie patrzec na glosniki jak pracują.
    Załączniki:
    • Ocena siatki na kolumnę estradową GDN 30/200 AE - Wasze opinie? 24 marca 2006 (7).jpg (169.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ocena siatki na kolumnę estradową GDN 30/200 AE - Wasze opinie? 24 marca 2006 (6).jpg (176.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ocena siatki na kolumnę estradową GDN 30/200 AE - Wasze opinie? 24 marca 2006 (5).jpg (151.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2453195
    Elminster
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Jak mam byc szczery to wieje tandeta. Wykoncz deche najpierw. Pomaluj chocby czarna farba. Wkrety wpusc glebiej i zaszpachluj je. I dopiero wtedy siateczke. Bedzie to napewno lepiej wygladac.
  • #3 2453596
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Popieram "Elminster" + narożniki.rączki,przyłącza.Co do siatki to zobacz w marketach budowlanych np.POZDR
  • #4 2453668
    Elminster
    Poziom 21  
    Zobacz na mojego suba. Jak jest wykonczony. Dojda jeszcze maskownice ( nie bylo na magazynie ).

• #5 2453854
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ładnie wykonane ale czy nie za słabe/mało skuteczne do tych Fenderków?
  • #6 2453864
    Elminster
    Poziom 21  
    Fenderki daje ciszej. Musze powiedziec ze nawet ladnie sie zgrywaja. A i tak to nie jest caly sprzet. To bylo wystawiane tylko na male szkolne karaoke. Na dyskoteke jest tego wiecej....
  • REKLAMA
  • #7 2454001
    rapczek
    Poziom 11  
    No fakt decha jest jasna i chyba taka bedzie (brak funduszy), ale z tego co mowicie siatka moze byc przynajmniej widać jakie super glosniki siedzą w tej obudowie, lepiej to wygląda niż te okrągłe czarne brzydkie maskownice.
  • #8 2454047
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Okrągłe grille miewają swój urok, ale są niemodne. Kojarzą się z tandetą, ale też np. ze stary,i kolumnami firmy PMP - okrągłe grille, profile aluminiowe, czarna farba typu baranek...

Taka "prawdziwa" siatka do kolumn jest niestety droga - wychodzi zazwyczaj kilkadziesiąt zł na kolumnę.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #9 2454075
    rapczek
    Poziom 11  
    Elminster to co pokazales na zdjeciu ten dolny subbas na dwóch stxach, ile cm średnicy mają te głośniki?? Wygląda to naprawde super.
  • #10 2454212
    DJ_Czyżyk
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Elminster...To wy w sql macie na strone taki sprzęt czy to obie strony zestwione razem do sesji zdjęciowej ??? :D
    Bo u mnie sa kolumienki BOX-a na 10"+gwizdek aktywne no i jedynie para :P Ale nawet niezle one sa...
    Pozdro!
  • #11 2455382
    rapczek
    Poziom 11  
    Elminster załóż sobie na ten subbas taką siatke metalową jak ja założyłem, to dość ładnie wygląda. Nie zakładaj chociaż tych okrągłych czarnych maskownic. Ja nie po to kupiłem dobre stxy aby je zasłaniać okrągłą czarną tandetą. Jak przysłoniłem przedtem tą okrągłą maskownicą to nawet nie bylo widać jaki głośnik siedzi w obudowie.
  • #12 2455421
    Elminster
    Poziom 21  
    Po kolei:

1. Hefi wybralismy grile bo taniej.

2. rapczek to sa 38-300 od stxa.

3. Dj Mamy taki sprzet. Na fotce jest tylko 1 strona.
    Mamy jeszcze 2 odsluchy polaudio. Jeszcze 4 sztuki takich fenderkow. Tuby basowe ( nie wiem co tam siedzi, ale pewnie tonsil ) i troche starych vermon. Wzmaki to REC , duall, behringer, omnitornic. Jesli interesuja was ich moce moge podac.

Dodano po 1 [minuty]:

aha no i pudlo sredniotonowe na tonsilku i pudlo wys. tonowe na tonsilku.
  • #13 2456108
    rapczek
    Poziom 11  
    Elminster z tym subem na dwóch stxach 38 cm średnicy to na duży plener a nie do szkoły. Mój kumpel ma tez suba takiego ale na dwóch GDN 30/200 AE to pięknie w klate sieka.
  • REKLAMA
  • #14 2456128
    Elminster
    Poziom 21  
    Bo ja wiem :) W szkole spisuje sie bardzo ladnie :)
  • #15 2461197
    rapczek
    Poziom 11  
    Elminster , możesz podać wymiary obudowy tego suba.
  • #16 2466702
    rapczek
    Poziom 11  
    Stxy znacząco coś podrożały, ale lipa. Wysłałem do nich emaila aby zaczeli produkować głośniki serii AE o średnicy 45 cm. Jak myślicie zaczną produkować??
  • #17 2466717
    Elminster
    Poziom 21  
    Nie pamietam dokladnych :) Musialbym w projekt zerknac. Pudlo ok 200 litrow, strojone chyba cos kolo 40hz ( tez nie pamietam ). W srodku 3cm watoliny. Na obudowe szedl osb 22mm a wzmocnienei to 18mm. Raczki stalowe, krawedzie sa nakryte katownikiem stalowym. Na naroznikach "narozniki" plastikowe z allegro. Stoi to na 5 nozkach gumowych. Po jednej w kazdym rogu i jedna na srodku. Pudlo sklejane i skrecane na wkrety :)

Dodano po 1 [minuty]:

Co do 18" propozycja ciekawa. Jesli glosniczek wyszedlby dobry i mial niska cene bylyby na czym duuuuze suby budowac. Jednak wiaze sie to z nakladem kosztow ( badania itp ). Moze kiedys cos takiego powstanie...
  • #18 2468134
    rapczek
    Poziom 11  
    Elminster do tych subów to mógłbyś siatke założyć bo jedna impreza to ci ktoś może kopułki w nich powgniatać. Zobacz na mój projekt na dwóch GDN 30/200 AE , kupiłem siatke 100 cm na 54 cm i zapłaciłem tylko 9 zł i ta siatka jest dość mocna, może ktoś na nią wlecieć lub z pięści walnąć(to moze sobie niezle reke pokaleczyc) i nic sie nie stanie głośnikom, no chyba jak by ktos chciał je porąbać siekierą to wtedy mogło by sie im coś stać. Polecam tą siatke, tania i dobra. Zdjecie poniżej z subbasem i moja satelitką, same dwa soprany piezoelektryczne w środku, po co bas w satelicie skoro mam subbas.

.....
    Firma stx odpowiedziała na mojego emaila i napisała: seria AE 45 cm , pracujemy nad tym i będą w drugiej połowie tego roku. Czyli za jakieś 5 miesiecy będą głośniki estradowe o średnicy 45 cm!!!!!

Post pod postem! Scaliłem
    Załączniki:
    • Ocena siatki na kolumnę estradową GDN 30/200 AE - Wasze opinie? 24 marca 2006 (2).jpg (106.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 2468598
    Elminster
    Poziom 21  
    Znajac stx bedzie mial 500W :P
  • #20 2468654
    djsebartus17
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    witam
    uwżam, że pomysł z siatką budowlaną to dobry pomysł, lecz na twojej paczce
    wygląda niezaciekawie. Trzeba było cofnąc przednią ściankę o 4cm na etapie budowy suba, a teraz wygląda to trochę odpoustowo. Wiem, że siędzą tam 2 stx po 200 wat, ale jak wyjdziesz z tym na jakąś impreze to ludzie sobie pomyslą, że to tandeta (ludzie często patrzą na wygląd)

pozdrawiam
    sebartus
  • #21 2469098
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    1. Obudowa nie policzona.(za duza)
    2. BR nie policzony(kilka razy za duzy)
    3. Wykonanie tandetne.

Zaprojektój na nowo. Wyjdzie dwa razy mniejsza skrzynka. Mniej kosztów obicia, siatki.

Proste rozwiazanie.

Ty chyba miales Troper w poprzednim koncie.
  • #22 2469184
    Eliminator
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Wogule mogłes te siatke jakos starannie ząłozyc przynajmniej. A bass nie daje juz tak w klate ? bo zdaje mi sie ze z innego konta cos pisałes o nim. Skrzynka jest za duza, jak pamietam wzorowałes sie na JBL.
  • REKLAMA
  • #23 2469190
    djsebartus17
    Poziom 15  
    troper ==>Xzibitek ten co mu ciśnienie w klate wali:D

bez urazy, ale to juz bodajże 3 nick i nadal reklamujesz co pudło

pozdrawiam
    sebartus
  • #24 2469250
    Eliminator
    Poziom 24  
    Tylko Troper -> Xzbitek czy jak Ci wkoncu tam ( nie wiem jaki wkoncu nick pisac bo jestes jak jakis agent :P ) zrób w koncu porząde skrzynki do tych głosników i zacznij sie chwalic jak bedzie czym bo bez urazy wg mnie nawet tej siatki nie załozyłes porżadnie. Tylko na typowe odwal sie.
  • #25 2469395
    djsebartus17
    Poziom 15  
    zgadzam się z tobą w 100% Eliminator, konstrukcja nie zabardzo udana z wyglądu, funkcjonalności oraz objętości dla tych 2 stx.
  • #26 2469401
    rapczek
    Poziom 11  
    Już policzona, w komorze jednej jest 58 litrów, (przedzieliłęm deską i zrobilem wyloty po 2 na 50 cm i jest git, wytrzymalosc mocowa jest okej.. Więc subbas jest super i super gra. nara i nie bądzcie tacy chamscy.
  • #27 2469910
    Eliminator
    Poziom 24  
    Czy ja wiem czy szczerosc to przejaw chamstwa ? Po prostu ludzie wytkneli Ci błedy. Po to chyba czytasz forum by sie czegos nauczyc i byc coraz lepszym.
  • #28 2470736
    rapczek
    Poziom 11  
    No fakt 2 lata temu zrobiłem tą skrzynke nie najlepiej wyglądała (nie znalem sie kiedys na tym) a teraz ją tak chciałem ulepszyć, no ale obudowa sprzed dwoch lat pozostała taka sama. Ulepszylem ją od środka, jedna komora na jeden głośnik ma 58 litrów(nie wyskoczy mi głośnik) a wydech jest z jednej komory w środku(co go nie widać) 2 cm na 50 cm. Widać tylko ten duży wydech i ludzie nie wiedzący nie wiedzą że jest tam tunel 2cm na 50 cm i piszą takie bzdury że obudowa za duża i że głośnik mi wyskoczy, fakt obudowa za duża ale ja tak to zrobiłęm że głośniki nie wyskoczą i jest w sam raz wytrzymałość mocowa. Zrobił bym drugą obudowe ale po co mi tracic czas i pieniądze. Teraz dwa głośniki są od siebie oddzielone i mają każdy głośnik własny tunel spotykający sie na tym dużym wydechu, można powiedzieć że jest tak jak w odwrotce(w tubie) bo w środku małe tunele a na końcu olbrzymi tunel. No i fakt daje czadu bo dwa takie głośniki w odwrotce to bass ciśnie pięknie w klate.

Jeśli chodzi o wygląd to ten subbas nie idzie na wystawe piękności, tylko on jest po to aby cisnął pieknie w klate. Na imprezach lub plenerze to kogo to obchodzi jaki sub stoi i jak wygląda, Ludzie chcą aby sie dobrze bawić a nie patrzeć jaki sub i jakie głośniki siedzą tam. Jeśli chodzi wam to z przodu jest tylko jasna decha a po bokach, z tyłu i na górze jest czarna decha ze sklepu. Ale jak ludzie usłysza bass z tego suba to od razu zmienią zdanie ze to nie tandeta.

Poniżej zdjecie z 17 marca(nie miałem wtedy jeszcze siatki) i zobaczcie że decha czarna.
    Załączniki:
    • Ocena siatki na kolumnę estradową GDN 30/200 AE - Wasze opinie? 17 marca 2006 (1).jpg (130.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 2470902
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Hmmmm sam bym sie wybrał sprawdzić ja kto gra ale to strata czasu - dwa suby BR na 12" STXa bijące po klacie w plenerze - sam przyznaj,ze to brzmi poprostu śmiesznie...

Skrzynka nie policzona BR dla jednego głoąnika ma 2x50cm - jakbyś chcia to byś poszedł i powierzył w sklepie,ze dla 18" subów BR np.Peavey,DAS,Samson BR jest o wymiarach 46x4 cm,więc maszz BR o wymiarach dla 18" głośników a wogóle zapomniałeś,ze BR musi mieć jakąś długość,żeby można było mówić o strojeniu....

Wykonanie hmmm oprócz tej siatki może być pod warunkiem,ze to przewałujesz na czarno farbą.Przy rozwiązaniy z kratą przednia płyta powinna być cofnięta przynajmniej o 3-4cm....

Nie wiem jak pijani są ci ludzie na imprezie ale jak to im bije po klacie to chyba paliwo rakietowe pili albo moze siedzieli na tych sybach.

To nie obraza - to poprostu wskazówki lekkie do tego co piszesz/konstruujesz.

POZDR & 3M SIĘ :D .
  • #30 2471289
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 45
    Cytat:
    (...)same dwa soprany piezoelektryczne w środku, po co bas w satelicie skoro mam subbas.
    a powiedz mi, gdzie masz srednie tony.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oceny siatki ochronnej na kolumnę estradową z głośnikami GDN 30/200 AE. Autor zdecydował się na siatkę zamiast tradycyjnych okrągłych maskownic, aby lepiej widzieć pracujące głośniki. Wiele opinii wskazuje na konieczność poprawy estetyki obudowy – malowanie, zagłębienie wkrętów i zastosowanie narożników oraz rączek. Siatka budowlana jest tania i wytrzymała, ale wizualnie może wyglądać nieprofesjonalnie, szczególnie jeśli obudowa nie jest odpowiednio wykończona. Pojawiły się też uwagi dotyczące konstrukcji subwoofera: krytykowano zbyt dużą objętość obudowy i nieodpowiednie strojenie BR, co może wpływać na efektywność basu. Autor tłumaczył, że obudowa ma dwie oddzielne komory po 58 litrów każda z odpowiednio zaprojektowanymi tunelami BR, co zapewnia dobrą wytrzymałość i efektywność. W dyskusji poruszono też temat braku średnich tonów w zestawie estradowym, co dla niektórych jest akceptowalne na plenerach. Wspomniano o planach produkcji głośników STX serii AE o średnicy 45 cm, które mają pojawić się wkrótce, co może wpłynąć na przyszłe konstrukcje. Wiele wypowiedzi podkreślało znaczenie odpowiedniego projektu obudowy i strojenia dla uzyskania dobrego brzmienia oraz estetyki sprzętu estradowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA