logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamocować radiator do Celeron 500 na Socket 370 bez zaczepu?

tico97 25 Mar 2006 16:19 5091 29
REKLAMA
  • #1 2455900
    tico97
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Mam taki problem.
    Urwał mi się zaczep plastikowy który mocuje procesor do radiatora.
    Mam procesor Celeron 500,na podstawce Socket 370.
    Czy można spróbować przykleić procesor do radiatora wokół rdzenia procesora szarym poxipolem?Na poxipolu pisze,że wytrzymuje temperaturę 120 stopni C.
    Oczywiście rdzeń procesora stykający się z radiatorem posmaruję pastą termoprzewodzącą.Klej dam na zewnątrz rdzenia,tam gdzie radiator nie styka się z rdzeniem,który ma odprowadzać ciepło.
    Bardzo proszę o poradę!

TJT
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2455928
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Możesz śmiało spróbować, tylko wyczytaj czy klej nie przewozi czasem prądu albo patrz dokłądni co smarujesz :) Robiłem podobne patenty z Freezerem i Scoket A...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2456015
    dudexx
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    nie radze kleic poxipolem - ja tak spalilem p3 733 :/
  • #5 2456127
    tico97
    Poziom 14  
    satgal napisał:
    Pewniejszą sprawą wymienić wentylator na taki co ma zaczep na trzy haczyki bo jak urwany jeden to zostały dwa.

Nie da rady.Tam jest jeden języczek na środku który się urwał.Zaczep metalowy idzie przez środek radiatora.
    Wentylator jest przykręcony do radiatora.Z wentylatorem nie ma kłopotu,chodzi o radiator.
    Jedyne wyjście to jakoś przykleić procek do radiatora.Z zaczepami nic nie wymyślę.
  • #6 2456129
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 695
    lepiej spróbuj przykleić taśmą termoprzewodzącą radiator.
    wypoleruj radiator i w miare lekko spróbuj procka będzie napewno trzymać ale byś usiał kontrolować jak się to trzyma
  • #7 2456133
    tico97
    Poziom 14  
    dudexx napisał:

To znaczy że przykleiłeś poxipolem i się odkleił od radiatora i przegrzał?

Dodano po 3 [minuty]:

OMAN napisał:
    Możesz śmiało spróbować, tylko wyczytaj czy klej nie przewozi czasem prądu albo patrz dokłądni co smarujesz :) Robiłem podobne patenty z Freezerem i Scoket A...
    Pozdrawiam

Dodałeś mi otuchy! Może coś z tego będzie!

Dodano po 4 [minuty]:

dabu napisał:
    lepiej spróbuj przykleić taśmą termoprzewodzącą radiator.
    wypoleruj radiator i w miare lekko spróbuj procka będzie napewno trzymać ale byś usiał kontrolować jak się to trzyma

Mam pastę silikonową.Ale ona nie za bardzo nadaje się jako klej.
    A są takie pasty,które także przyklejają radiator do procesora?
  • REKLAMA
  • #8 2456209
    OMAN
    Poziom 24  
    Są, to jest po prostu klej termoprzewodzący. Jest to koszt kilkunastu złotych.
    Na allegro np. TUTAJ
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 2456274
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Na sockecie masz trzy zaczepy z każdej strony.Wymień zapinkę na "szeroką" która zapina wszystkie trzy to będzie trzymała.
  • #10 2456515
    tico97
    Poziom 14  
    tronic1 napisał:
    Na sockecie masz trzy zaczepy z każdej strony.Wymień zapinkę na "szeroką" która zapina wszystkie trzy to będzie trzymała.

Są trzy.Urwany jest ten najcieńszy pośrodku.
    Będę musiał poszukać gdzieś w szrociarniach taką zapinkę o której piszesz.
    Nawet nie wiedziałem,że są takie zapinki na trzy zaczepy.
  • #11 2456568
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    W takiej sytuacji ja wtapiam w podstawkę np. kawałek drutu stalowego (np. 1mm - gwoździk). Podstawka ma zgrubienie co ułatwia tą operację. Takie mocowanie jeszcze nigdy mnie nie zawiodło a zrobiłem już kilkanaście płyt w taki sposób.
  • REKLAMA
  • #12 2456603
    dudexx
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    [quote="tico97"]
    dudexx napisał:

To znaczy że przykleiłeś poxipolem i się odkleił od radiatora i przegrzał?

no wlasnie tak
  • #13 2456619
    tico97
    Poziom 14  
    mk20 napisał:
    W takiej sytuacji ja wtapiam w podstawkę np. kawałek drutu stalowego (np. 1mm - gwoździk). Podstawka ma zgrubienie co ułatwia tą operację. Takie mocowanie jeszcze nigdy mnie nie zawiodło a zrobiłem już kilkanaście płyt w taki sposób.

Rozumiem,że rozgrzewasz gwoździk do czerwoności i w miejsce urwanego języczka wciskasz kombinerkami rozgrzany gwoździk,który się wtapia w podstawkę?
  • #14 2456742
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Jak nie znajdziesz z odzysku to kup najtańszy cooler (około 20zł) i będziesz miał zapinkę.
  • #15 2457934
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    a nie lepiej kupic od razu nowy radiator z wentylatorkiem koszt jak napisal kolega tronic1 i patrzac na ceny w sklepach to okolo 20-25 zł
  • #16 2458057
    tico97
    Poziom 14  
    oleq_30 napisał:
    a nie lepiej kupic od razu nowy radiator z wentylatorkiem koszt jak napisal kolega tronic1 i patrzac na ceny w sklepach to okolo 20-25 zł

Radiator i wentylatorek jest dobry.Urwał się języczek plastikowy w zapince na podtawce na płycie głównej.Podstawka jest niewymienialna.
    Trzeba radiator zamocować z prockiem nie używając zapinki.
  • #17 2458076
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    tico97-lepiej gwoździk przyłożyć w wybrane miejsce i podgrzać lutownicą.
  • #18 2458512
    Marco_zg
    Poziom 22  
    Ocena: 62
    Lepiej kup radiator na szeroką zapinkę i masz z głowy bez zbędnego kombinowania. Miałem podobna sytuacje z tym ze zapinka mi strzeliła (plastik był wyrobiony) na działającym w efekcie Duron 1.2, trzy sekundy jeszcze działał zanim zobaczyłem dymek.
  • #19 2459392
    tico97
    Poziom 14  
    OMAN napisał:
    Pozdrawiam

Przykleiłem na razie poxipolem procek do radiatora.
    Ale temperatura mi coś skacze[załącznik]
    Czy aby nie jest za wysoka jak na niepodkręconego Celerona 500?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być.
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych ...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #20 2459441
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    tico97 napisał:
    Przykleiłem na razie poxipolem procesor do radiatora.

Wybrałeś najgłupsze możliwe rozwiązanie. PS.: jesteś pewien, że jest to rozwiązanie "na razie"?
    tico97 napisał:
    Ale temperatura mi coś skacze

Życzę sukcesów w odklejaniu.
  • #21 2459872
    OMAN
    Poziom 24  
    Jak Ty go przykleiłeś?! Chyba nie rdzeń do radiatora? Nie zwarłeś jakichś obwodów czasem?
    Temperatura trochę za wysoka, nie wiem jaki radiator tam masz, ale powinno być chlodniej...
  • #22 2460283
    tico97
    Poziom 14  
    OMAN napisał:
    Jak Ty go przykleiłeś?! Chyba nie rdzeń do radiatora? Nie zwarłeś jakichś obwodów czasem?
    Temperatura trochę za wysoka, nie wiem jaki radiator tam masz, ale powinno być chlodniej...

Przykleiłem jak na zdjęciu.Na rdzeń dałem pastę silikonową termoprzewodzącą.
    Poxipol jest wokół.
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.TJT
  • #23 2460324
    tico97
    Poziom 14  
    OMAN napisał:
    Jak Ty go przykleiłeś?!
    Chyba nie rdzeń do radiatora? Nie zwarłeś jakichś obwodów czasem?

Coś się już normuje.To zdjęcie z aktualną temperaturą, a komputer chodził długo. Mam Win XP, RAMu tylko 128MHz. procek Celeron 500MHz.
    Może musi pracować na maxa i się grzeje?
    Teraz ostygł.Aby tylko poxipol nie puścił.

Przypomnę jeszcze koledze ...... że nie interesuje nas co kolega ma na pulpicie :!:
    Fotka przed zamieszczeniem na forum powinna być jeszcze odpowiednio z kadrowana !
    Następnie zaś dopiero umieszczona na forum :idea:

TJT
  • #24 2461916
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    i teraz cała masa wentylatora spoczywa na nóżkach procesora... Zaiste trąci to samobójstwem.
  • Pomocny post
    #25 2462101
    OMAN
    Poziom 24  
    To nie jest problem akurat, bo trzeba by ogromnej siły by uszkodzi nóżki...
    Jeśli pokipol nie przewodzi prądu to wszystko OK, od temperatury nic mu się nie powinno sta, bo poxipol wytrzymuje chyba podan 100C...
    128MB na WinXP i celeron 500Mhz to faktycznie mało...
    Pozdrawiam
  • #26 2462183
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    A o ile prościej było by wymienić zapinkę...
  • #27 2462504
    tico97
    Poziom 14  
    OMAN napisał:
    To nie jest problem akurat, bo trzeba by ogromnej siły by uszkodzi nóżki...
    Jeśli pokipol nie przewodzi prądu to wszystko OK, od temperatury nic mu się nie powinno sta, bo poxipol wytrzymuje chyba podan 100C...
    128MB na WinXP i celeron 500Mhz to faktycznie mało...
    Pozdrawiam

Poxipol szary wytrzymuje 120C.[ten przezroczysty ma gorsze właściwości]
    Nie przewodzi prądu.
    Dobry patent z klejeniem.
    Na razie wszystko OK!
    Dzięki.

Dodano po 2 [minuty]:

sq8ju napisał:
    A o ile prościej było by wymienić zapinkę...

Ale trzeba ją mieć pod ręką.[tą zapinkę]
    Chciałem komputer uruchomić natychmiast.
    Pod ręką był szary Poxipol.
  • #28 3830137
    tico97
    Poziom 14  
    OMAN napisał:

Sklejenie procesora poxipolem do radiatora spełnia zadanie.
    Celeron 500 przyklejony do radiatora pracuje już ponad rok.
    Przykleiłem też w ten sposób drugi procesor celeron 533 do radiatora.
    Pracuje jak na razie doskonale już 4 dzień. :D
  • #29 3830527
    Rychuu
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Ja jednak nie polecam przyklejania procesora poxipolem, ano dlatego ze nie docisniemy go rowno i tu z wlasnego doswiadczenia wiem (athlon) klejenie do podstawki radiatora (tego plastiku nie dotykajac procesora) jest nie zbyt dobrym pomyslem bo niby wszystko trzyma ale jak mocniej pociagniesz za caly radiator to poxipol odejdzie od podstawki (metalu trzyma ok) . Tak wiec moze u Ciebie trzyma bo nozki metalowe...
  • #30 3830591
    tico97
    Poziom 14  
    Rychuu napisał:
    Ja jednak nie polecam przyklejania procesora poxipolem, ano dlatego ze nie docisniemy go rowno i tu z wlasnego doswiadczenia wiem (athlon) klejenie do podstawki radiatora (tego plastiku nie dotykajac procesora) jest nie zbyt dobrym pomyslem bo niby wszystko trzyma ale jak mocniej pociagniesz za caly radiator to poxipol odejdzie od podstawki (metalu trzyma ok) . Tak wiec moze u Ciebie trzyma bo nozki metalowe...

Próbowałem odkleić ten radiator od procka, który już działa rok i nie dało rady.
    Poxipol trzyma mocno.
    Jak kleiłem, to przy schnięciu położyłem na radiator ciężki kubek porcelanowy w celu dociśnięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy mocowania radiatora do procesora Intel Celeron 500 MHz na podstawce Socket 370, gdzie urwał się plastikowy zaczep mocujący procesor do radiatora. Rozważano użycie szarego kleju Poxipol, który wytrzymuje temperaturę do 120°C, do przyklejenia procesora do radiatora wokół rdzenia, przy jednoczesnym zastosowaniu pasty termoprzewodzącej na styku rdzenia z radiatorem. Część użytkowników odradzała klejenie Poxipolem ze względu na ryzyko przegrzania i problemy z odklejaniem, inni potwierdzali skuteczność takiego rozwiązania, podkreślając konieczność dokładnego dociśnięcia podczas schnięcia. Alternatywne rozwiązania to wymiana zapinki na mocniejszą, np. z trzema zaczepami, zakup nowego radiatora z wentylatorem lub mechaniczne mocowanie poprzez wtapianie drutu stalowego w podstawkę procesora. Dyskusja zawierała także sugestie użycia taśmy termoprzewodzącej jako tymczasowego mocowania. Ostatecznie klejenie Poxipolem okazało się skuteczne w długoterminowej eksploatacji, choć z zastrzeżeniem, że nie jest to rozwiązanie optymalne i wymaga ostrożności, by nie uszkodzić nóżek procesora ani nie spowodować zwarć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA