logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

System alarmowy. Urządzenie informujące o wejściu do mieszkania.

25 Mar 2006 17:34 3110 14
  • #1 2456198
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #2 2456499
    carrier
    Specjalista - Alarmy Samochodowe
    Ocena: 1053
    chodzi ci o rodzaj alarmu? bo nie bardzo zrozumiałem
  • Pomocny post
    #3 2456542
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    ja mam tak zrobione w domu! U mnie to tę funkcje realizuje centralka alarmowa SATELA CA 6 ta centralka ma funkcję "gongu" kazde naruszenie przypisanego do "gongu" czujnika powoduje wygenerowanie sygnału dzwiekowego w szyfratorze.
  • #4 2456558
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #5 2456996
    humek
    Poziom 32  
    centralka moze ci strzec domu płyta głowna -225zł klawiatura 170zł i obudowa z trafem 86zł akumulator 7Ah ok 50zł czujnik kontaktronowy do zamontowania do drzi 10zł a sygnalizator Syrenka jak centrala czuwa ok 112zł.Oczywiscie mozna tez samemu zaprojektowac prosty układ oparty na kontaktronie w dzwiach lub impulsie z innego czujnika (np. czujnika PIR od systemu alarmowego) który bedzie wydawał krótki impuls napieciowy sterujacy dowolna syrenka-buczkiem akustycznym.To nie jest trudne ale ja wykorzystałem centralke alarmowa jaka posiadam tzn jedna z jej funkcji.
  • #6 2458613
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 2459235
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 540
    Są typowe czujki z zasilaniem bateryjnym, często wieszane przy drzwiach sklepowych. Bez okablowania, widziałem wersię z czujnikiem ruchu i wersię z kontaktronem. Po naruszeniu czujnika odzywa się krótki sygnał gongu.
  • Pomocny post
    #8 2459653
    humek
    Poziom 32  
    zgadza sie sa takie czujniki to czesto produkty z chin ale działaja.teraz w dobie elektroniki można cos takiego zpreparować na układzie scalonym - impuls zwarcia czy rozwarcia daje krótkotrwały stan działania na przekazniku lub jakims piezo sygnalizatorze.To co moj przedmowca zaproponował bedzie chyba ok mysle ze nie przekroczy 50zł dostepne gdzies na bazarze.
  • #9 2460225
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #10 2460500
    kzaw
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Możesz również kupić świstaka który gwiżdże jak ktoś wchodzi. Są ostatnio bardzo popularne.
  • Pomocny post
    #13 2461980
    humek
    Poziom 32  
    Może popatrz w jakims markecie (zwłaszcza budowlanym) ale ja najcześciej widziałem na takich bazarkach gdzie "skośnoocy" maja swoje kramy.
  • #15 2462568
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stworzenia prostego urządzenia alarmowego informującego o wejściu do mieszkania, opartego na kontaktronach lub czujnikach ruchu. Propozycje obejmują wykorzystanie centralki alarmowej SATELA CA 6 z funkcją gongu, która generuje sygnał dźwiękowy po naruszeniu czujnika, jednak koszty takiego rozwiązania są stosunkowo wysokie. Alternatywnie sugerowano zakup gotowych, bateryjnych czujek ruchu lub kontaktronów, często dostępnych na bazarach lub w marketach budowlanych, które po wykryciu ruchu lub otwarcia drzwi emitują krótki sygnał dźwiękowy. Możliwe jest także samodzielne zaprojektowanie prostego układu elektronicznego z wykorzystaniem czujnika PIR, kontaktronu i sygnalizatora akustycznego (np. piezo). Koszt takich rozwiązań może wynosić kilkadziesiąt złotych. Wskazano również na popularne urządzenia typu "świstak" emitujące gwizd przy wykryciu ruchu. Przykładowe ceny czujek ruchu w marketach to około 30 zł za sztukę, zasilanych napięciem 230 V i przeznaczonych do montażu przy drzwiach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA