logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI AMIBIOS - 3 sygnały dźwiękowe, brak klawiatury przy starcie

smerfik 25 Mar 2006 19:57 2811 15
REKLAMA
  • #1 2456813
    smerfik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam mam następujący problem :
    Komputer z płyta główna MSI .
    Przy starcie nie widzi klawiatury.
    Do tego wydaje 3 piki i nie startuje.
    Bios typu AMIBIOS
    TJT
  • REKLAMA
  • #2 2456913
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10440
    Klawiature masz pod ps2 czy usb?
    3 beep w przypadku biosu ami to uszkodzenie ramu, sprawdz czy kosc dobrze siedzi w slocie ewentualnie podmien na inna, a jak masz wiecej niz jedna kosc to sprobuj uruchomic z jedna.
  • REKLAMA
  • #3 2456931
    smerfik
    Poziom 11  
    Klawiatura jest na PS2.
    z RAM-em juz próbowałem zamieniłem na inny (na pewno dobry) wkładałem do innych slotów nic nie pomaga.
    TJT
  • REKLAMA
  • #4 2456957
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    smerfik napisał:

Do tego wydaje 3 piki i nie startuje.

dokładnie jakie to dzwięki
    długie czy krótkie
    czy to może jest jeden długi i dwa krótkie
  • #5 2456966
    smerfik
    Poziom 11  
    dokładnie to sa 3 krutkie ale tak ze sa najpierw 2 przerwa i potem jest trzeci
    TJT
  • #6 2456995
    glizda1125
    Poziom 15  
    Witam

Z tego co piszesz (ja tak zrozumialem) to komputer nie widzi klawiatury ale staruje tak?

Jesli tak to zobacz na innej kalwiaturze, resetnij bios zworkami i napisz co i jak, czy na monitorze cos wyswietla sie.

pozdrawiam
    glizda1125
  • #7 2457025
    smerfik
    Poziom 11  
    Bios juz zresetowałem (wyjeciem bateri) poniewarz jak dostałem ten komputer to miał załozony hasło na bios i przy uruchomieniu wyswietlał komunikat o podanie hasł. Po zresetowniu biosu Rozpoczyna sie standardował procedura uruchomienia wykrywa dysk i DVD RAM chyba tez ale trudno zobaczyc bo szybko to znika W tym momencie nastepuja 2 piki robi sie czarny ekran Potem wyswietlaja sie dwie opcje F2 wejscie do biosu i F2 dalsze uruchomienie W tym momencie nastepuej 3 pik Niestety nie da sie nic właczyc bo klawiatura nei odpowiada Nie zapalaja sie na neij nawt diody Na innym komuterze klawiatura dział bez zarzutu
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy!

Mam dość poprawiania Twych błędów proszę je poprawić ! TJT
  • #8 2457056
    glizda1125
    Poziom 15  
    Te pikania to zapewne sygnalizacja biosu ze nie widzi klawiatury. Ja bym stawial na rozwalone gniazdo ps2 (moze pomyliles gniazda i wlazyles klawiature do portu od myszy, czasami producent plyty sie walnie i kolory pozamienia widzialem juz takie przypadki). Jak masz mozliwosc to pozycz od kogos klawiature na USB i zobacz moze zadziala. Posprawdzaj tez ustawienia zworek na plycie moze cos jest nie tak poustawiane. Sciagnij tez specyfikacje ps2 i miernikim sprzwdz czy jest zasilanie na wyjsciu do klawiatury.

pozdrawiam

glizda1125
  • #9 2457088
    smerfik
    Poziom 11  
    O błędnym oznaczeui gniazd również pomyślałem i próbowałem zamienic podlanczajc klawiature w miejsce myszki ale to również nie dało pozytywnych rezultatów. Reszte postaram sprawdzić jutro. Bo dzis nie mam ani sprzetu ani klawiatory na USB
    Mam dość poprawiania Twych błędów proszę je poprawić ! TJT
  • #10 2457095
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    a jak odłączysz klawę i wystartujesz
    to co się dzieje
    czy odpala normalnie
    Cytat:
    glizda1125
    a bym stawial na rozwalone gniazdo ps2

też tak diagnozuję
    sprawdz klawę na innym kompie
    lub inną klawę na swojm
  • #11 2457114
    smerfik
    Poziom 11  
    *mondzio* napisał:
    a jak odłączysz klawę i wystartujesz
    to co się dzieje
    czy odpala normalnie

Odłaczenie klawiatury nic nie zmienia wszystko jest tak jak z podłaczona

*mondzio* napisał:

sprawdz klawę na innym kompie

Na innym komie działa bez problemu
  • #12 2457131
    glizda1125
    Poziom 15  
    Na 99% uwalona plyta (jesli twierdzisz ze klawiatura jest sprawna). Przyjzyj sie dokladnie plycie w poblizu tego gniazda czy nie ma jakis uszkodzen, pozaginanych pinow, przepalem itd...

pozdrawiam
    glizda1125
  • #13 2457176
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Pewnie spalił się bezpiecznik przy porcie PS/2, bywa... w miarę proste do naprawy. Bezpiecznik powinien być 1A jeśli jest jeden no oba prty albo dwa po 500mA (ale prawdę mówiąc nie spotkałem takiego rozwiązania).
  • REKLAMA
  • #14 2457220
    smerfik
    Poziom 11  
    Czyli jak by nie patrzec najprawdopodobniej jest to uszkodzona płyta głowna ??
    tzok napisał:
    Pewnie spalił się bezpiecznik przy porcie PS/2, bywa... w miarę proste do naprawy. Bezpiecznik powinien być 1A jeśli jest jeden no oba prty albo dwa po 500mA (ale prawdę mówiąc nie spotkałem takiego rozwiązania).

A ten bezpiecznik to jest SMD ?? Bo szczeze mowiac nie widzialem na płycie zeby jakis taki zwykły siedzial . A jesli to jest SMD czy cos tam innego to i tak z moim sprzetem i umiejetnosciami zapewne sam go nie wymienie. Dzieki za odpowiedz jutro przyjze sie blizej tej płycie, bo dzis nie mam juz do niej dostepu
  • #15 2457301
    glizda1125
    Poziom 15  
    Bezpiecznik jest SMD zazwyczaj sa to plaskie zielone elementy oznaczone symbolem "f" powinny byc w okolicy ps i usb nie powinienes miec problemu ze zlokalizowanie ich (Jesli bys mial problem ze znalezieniem ich podeslij fotke). A co do wymiany nie piwiniwnes miec wiekszego problemy nawet jesli masz tylko zwykla transformatorowke. Najpierw je zlokalizuj i sprawdz miernikiem. Na upartego jesli nie masz takich bezpiecznikow mozesz nawet zmostkowac jakas cienka zyla z jakiegos przewodu.

pozdrawiam
    glizda1125
  • #16 2457440
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Czasem jest też "przewlekany", wygląda jak rezystor 0,25W.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z płytą główną MSI i BIOS-em AMIBIOS podczas uruchamiania wydaje trzy krótkie sygnały dźwiękowe i nie wykrywa klawiatury PS/2, która działa poprawnie na innym komputerze. Próby wymiany i przełożenia pamięci RAM nie przyniosły efektu. Reset BIOS-u (wyjęcie baterii) nie rozwiązał problemu. Odłączenie klawiatury nie zmienia zachowania systemu. Sugerowane przyczyny to uszkodzone gniazdo PS/2 na płycie głównej, ewentualne uszkodzenie bezpiecznika SMD przy porcie klawiatury lub fizyczne uszkodzenia płyty (np. przepalenia, pozaginane piny). Zalecane jest sprawdzenie bezpieczników SMD w okolicy portów PS/2 i USB miernikiem oraz ewentualna ich wymiana lub zmostkowanie. Można także przetestować klawiaturę USB, aby wykluczyć problem z portem PS/2. Brak reakcji klawiatury i sygnały BIOS-u wskazują na problem sprzętowy płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA