logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Charczenie jednego kanału we wzmacniaczu Sony Wega po wymianie tranzystorów

hki 26 Mar 2006 20:08 1947 4
REKLAMA
  • #1 2460461
    hki
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    witam..

mam wzmacniacz sony wega.. jest tam koncowka zasilana z jednego zasilacza na tranzystorach mocy 2n3055 i mj2955. na poczatku charczaly oba kanaly ale okazalo sie ze byl spalony jeden tranzystor sterujacy prad spoczynkowy. po jego wymianie jeden kanal gra dobrze a drugi charczy jak sie podglosi... sprawdzilem juz wszystko.. wymienilem koncowke, wymienilem bd 139 i 140 zamienilem miejscami pozostale tranzystory z druga sprawna koncowka i nic.. przedwzmacniacz tez wykluczylem poniewaz zamienilem kanaly i nadal charczy ten sam.. nie mam pojecia gdzie szukac.. serio opadly mi juz rece... pomocy....
  • REKLAMA
  • #2 2461144
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Może jedna końcówka z pary nie dostaje w ogóle zasilania.
    Czasem są bezpieczniki na szynach zasilania + i -
    Sprawdź.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2461924
    hki
    Poziom 20  
    wszystko sprawdzone... juz sam nie wiem... erki moga dawac takie obiawy??
  • REKLAMA
  • #5 2472182
    hki
    Poziom 20  
    uffff... naprawione, okazalo sie ze pradem spoczynkowym obu kanalow steruja 2 tranzystory ktore przez diody daja napiecie na baze bd 139 i bd140 jak sie podglosilo to jedna dioda dostawala przebicia i na drugim kanale pojawial sie wiekszy prad spoczynkowy w rezultacie jeden kanal charczal a na drugi byl przesluch...
REKLAMA