logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SWR 3 między radiem a kablem anteny CB - gdzie szukać błędu?

Sępisko 27 Mar 2006 14:27 2550 3
REKLAMA
  • #1 2462913
    Sępisko
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Po zestrojeniu anteny (SWR przy antenie 1,2) kontrolnie sprawdziłem SWR między radiem a kablem z anteną. Wynik to ok. 3 W takiej sytuacji (miernik koło radia) wynik powinien być raczej mniejszy od 1,2 bo tłumienie itd. Czy ktoś może mi powiedzieć czy antena jest zestrojona czy nie i gdzie może być błąd.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2463056
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 310
    Aż tak duża różnica skłania do przypuszczenia, że jednak coś jest nie tak. Być może coś z kablem nie jest w porządku (na przykład jakaś wada fabryczna). Łatwo to można sprawdzić podłączając zamiast anteny sztuczne obciążenie. Jak wynik pomiar WFS-u zarówno na początku jak i na końcu kabla będzie taki sam i zbliżony do jedności, to kabel jest w porządku. Wtedy będzie trzeba coś pokombinować z anteną. Napisz też czy faktycznie antena była "w wolnej przestrzeni" czy też pomiary robiłeś stawiając antenę na ziemi (posadzce, stropie ...) i jak w stosunku do niej był puszczony kabel antenowy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2465671
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    A czy wtyczki na przewodzie są dobrze zrobione?
    Czy ekran jest wywinięty na przewód i dopiero nakręcona wtyczka i zalutowana końcówka?
  • #4 2465902
    Sępisko
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Sprawdziłem wszystko i zadziałało. Podejrzewam że to gdzieś jakiś styk.
    Dzięki
REKLAMA