logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka Yamaha 8x8x24x SCSI - nie rozpoznaje niektórych płyt CD

knopek19 20 Cze 2002 00:13 1965 12
REKLAMA
  • #1 20814
    knopek19
    Poziom 11  
    Czesc ;)
    Mam sobie nagrywarke Yamahe 8x8x24x pod scsi.
    Nie widzi polowy plyt tzn. np. widzi LG a Basf juz nie... no i niechce mi sie
    juz wymieniac rodzai plyt... czy to zalezy od plyt czy nagrywarka jest jakas skopana ?
  • REKLAMA
  • #2 21115
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Kiedyś miałem doczynienia z podobną chyba 4/8, też Yamaha SCSI. Na zmarnowane płytki trzeba było wykopać jamę, w tej jamie spoczęła również niesławna nagrywarka ( w tamtych czasach płytka czysta CD-R kosztowała 30zł).
  • REKLAMA
  • #3 21139
    ul1111
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Spruboj przedmuchac cala optyke sprezonym powietrzem lub umyj ja woda destylowana niezapomnij w tym ostatnim przypadku pomierzyc potencjometru(ow) na glowicy laserowej.Samo czyszczenie soczewki to moze byc zamalo,przewaznie w nagrywarkach jest dostep do calego ukladu optycznego,wystarczy sciagnac blaszke zaslaniajaca.
  • #4 21177
    knopek19
    Poziom 11  
    no laser byl czyszczony... wogule nagrywarka byla cala przeczyszczona.
    Ma ktos jeszcze jakies pomysly ? albo czemu tak sie dzieje ?
  • #5 22146
    Tytus
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam na strychu 4/4/16 przez rok chodzila bez problemu potem zmarła moim zadaniem yamaha to wybitnie nie uadne nagrywarki.
    Od nowosci psułą płytki wieszała sie itp ( Mowa oczywiscie o SCSI)
    Pozdrawiam :)
  • #6 22179
    cidzej
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    moja to byla wlasnie CDR 4416S :) ale ... wytrzymala 2,5 roku przy wypalaniu okolo 50 plyt tygodniowo i dopiero sie posypala ... a tak to sobie zawsze chwalilem ta nagryware - czytala wszystko, z nowym firmwarem zapisywala tez wszystko - po prostu byla bezobslugowa :)
  • #7 22189
    Silniczek
    Poziom 11  
    Tytus napisał:
    Mam na strychu 4/4/16 przez rok chodzila bez problemu potem zmarła moim zadaniem yamaha to wybitnie nie uadne nagrywarki.
    Od nowosci psułą płytki wieszała sie itp ( Mowa oczywiscie o SCSI)
    Pozdrawiam :)

Moja pierwsza nagrywarka to 4/2/6 na scsi, wypalala wszystko i na wszystki, teraz mam 8/4/24 tez na scsi i tez wszystko wypala, nie ma problemow z czytaniem. Mysle ze to zalezy od sztuki.:) Jednym sie sypie innym nie.
  • REKLAMA
  • #8 22190
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Tez mialem 4416S i nigdy wiecej sprzetu yamachy - po 4 miesiacach zaczela uwalac plyty . Okazalo sie ze firma w ktorej ja kupilem upadla i z gwarancji nici .Podkrecilem prad lasera i jeszcze jako tako nagrywala - ale tylko verbatimy .Po kolejnych 2 miesiacach zaczely w trakcie nagrania/ odczytu wywalac blad - okazalo sie ze przesunela sie listwa zebata napedu glowicy wzgledem drugiej co powodowalo zwiekszenie oporow przesuwu - to uszkodzenie powtarzalo sie regularnie co 2-3 tygodni.Po roku mozna juz tylko bylo nagrywac CDRW - cdr nagrywala , ale nic (lacznie z nia ) nie potrafilo tego przeczytac.
    Niedawno znajomy przyniosl mi yamahe 2100 ktora kupil miesiac wczesniej z promocji w niemczech (bez gwarancji) -przestala dzialac
    Rozebralem - laser brak emisji i dodatkowo smierdzi spalenizna .
  • REKLAMA
  • #9 22195
    cidzej
    Poziom 14  
    wlasnie taki problem mi sie pojawial z ta moja jak zaczela leciec .... wypalala niby plytke, po czym okazywalo sie ze plyta byla czysta i tak mozna bylo proces wypalania powtarzac w kolko, a o dziwo CDRW nagrywala zawsze dobrze ... hmm ... pod koniec swego zywota wypalala jedynie ... PLATINIUMY :lol: a teraz mam ATAPI Lite-ON'a, ktorego sobie bardzo chwale i wszytskich znajomych namawiam na ten sprzet ... jeszcze sie nikt na niego nie skarzyl :)
  • #10 22203
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    A nagrywa Tobie ten LiteOn cd-text. Bo mój chodzi zawodowo ale z cd-textem są jaja. Ale i tak wolę go od LG (śmiesznego goldstara ) :)
  • #11 22207
    fachman
    Ocena: 123
    Jest całe forum poświęcone nagrywaniu CDR i CDRW, zpbaczcie www.cdrinfo.pl
    kopalnia wiedzy o sprzęcie i programach.
  • #12 22208
    cidzej
    Poziom 14  
    tak, bezproblemowo wypala CD-TEXT ... moze to zalezy od programu ?? ja uzywam Nero w wersji 5.5.8.2 PL :)
  • #13 23998
    LUCOM
    Ocena: 73
    Nie chcę straszyć ponieważ sam nie wiem jak z tym jest ...
    ale mój dostawca-kumpel odradzał mi szczerze LiteOn-a ponieważ -

i tutaj cytat: dużo tego trafia na serwis !!!

Wiem również, że z LiteOn-ów najbardziej udany model to 24X.
    Czyta i nagrywa wszycho...

Pochwalcie się jak coś się zacznie z nimi kopać !!!

a chyba najlepszy(droższy) jest plextor.
    Doświadczenia co do Yamahy podobne jak Wy,
    mam dwie 4x4x16 i 8x4x24ta druga czyta wszystko a nagrywa co 3-cią płytkę, a pierwsza nagrywa wszystko prócz AKOSS-a, a nie czyta wszystkich, czasami nagra i nie widzi co nagrała, a na np CDR-Asus widać wszystko i płytka jest OK. Może to jest to co któryś z Was opisał - nagrywa bezbłędnie a nie widać !!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z nagrywarką Yamaha 8x8x24x SCSI, która nie rozpoznaje niektórych płyt CD, np. od LG działa poprawnie, natomiast Basf już nie. Użytkownicy wskazują, że problem może wynikać zarówno z jakości i rodzaju płyt, jak i z awarii samego napędu. Zalecane jest czyszczenie całego układu optycznego, nie tylko soczewki, np. sprężonym powietrzem lub wodą destylowaną, z jednoczesnym pomiarem potencjometrów na głowicy laserowej. Wiele opinii podkreśla, że nagrywarki Yamaha SCSI bywają zawodnie, z problemami mechanicznymi (np. przesunięcie listwy zębatej napędu) i laserem tracącym emisję, co skutkuje błędami zapisu i odczytu. Niektórzy użytkownicy chwalą modele Yamaha za bezobsługowość i trwałość, inni odradzają ze względu na awaryjność. Alternatywnie polecane są nagrywarki Lite-On (np. ATAPI Lite-On) oraz Plextor, które mają lepszą reputację i kompatybilność z różnymi typami płyt. Wskazano także na znaczenie oprogramowania do nagrywania, np. Nero 5.5.8.2, które może wpływać na poprawność zapisu CD-TEXT.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA