logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zużycie nagrywarki Yamaha 4x4x16 z 1999 - problemy z odczytem i nagrywaniem płyt

DJCHUCKY 04 Mar 2004 13:06 2732 9
REKLAMA
  • #1 530925
    DJCHUCKY
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Mam nagrywarkę firmy Yamaha 4x4x16.
    JEst ona z roku 1999.
    Od niedawna zauważyłem żę np. nagrywając płytę i nie zamykając sesji, chcąc dograć coś do płyty nagrywarka pokazuje że płyta jest read only i nic nie mogę dograć.
    Po drugie nagrywam płytę z danymi, a następnie próbuje ją odzczytać na nagrywarce i ona nie chce jej wczytać lub pokazuje ją jako płyta audio cd.
    W takim wypadku kupiłem płytę innej firmy i po nagraniu też jej nie wczytała ale jak nagrywarka już ostygła to ją wczytała.
    Cd rom wczytuje wszystkie nagrane przez tę nagrywarkę płyty.
    Po trzecie nagrywarka bez problemu odczytuje swoje nagrane płyty CDRW, chodź ostatnio jednej nagranej z muzyką wogóle nie widzi.
    W najbliższej przyszłości jeszcze spróbuję przeczyścić laser ale nie wiem czy to pomoże.

Moje pytania sąnastępujące:
    :?: Czy nagrywarka się zużywa od nagrywania płyt?
    :?: O czym świadczą symptomy takie jak napisałem wyżej?
    :?: Co i dlaczego się w nagrywarce zużywa?
  • REKLAMA
  • #2 530945
    zbych48
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Jak każde urządzenie się zużywa - szczególnie elementy mechaniczne. Wiele razy po rozebraniu starszych nagrywarek, które dobrze czytały płyty, okazało się że zużyte są przekładnie od przesuwu lasera. Przy aktualnych cenach nowego sprzętu próby, krótkotrwałej, naprawy są nieopłacalne.
  • REKLAMA
  • #3 531231
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Oczywiście zużywa się też głowica a dokładniej zastosowany w niej laser półprzewodnikowy. Przy średnio intensywnym korzystaniu nagrywarki wytrzymują 3-4 lata (podobnie CD-ROMy i DVD-ROMy).
  • #4 531622
    oli-21bca
    Poziom 12  
    No jasne że sie zużywa.... jak wszystko.... laser sie papra... Sprawdz na stronie producenta twojej nagrywarki, jaki jest dla twojego modelu normatywny czas pracy. Zwykle określany w godzinach. Wiecej informacji na ten temat na www.cdrinfo.pl poszukaj tam może nawet znajdziesz dane swojej nagrywarki.

To jedno, a drugie to spróbuj pod innym systemem. Miałem przypadek z nagrywarką samsunga, mniej wiecej podobny. Pod "Windowszem" sie paproało a pod Linuxem mi paliła... tjakies jeszcze 8 misiecy. Często zdarza sie ze Linux ma lepsze sterowniki urzadzeń, Lepiej wykorzystuje ich właściwości...

Radzę popróbować... :-)
  • REKLAMA
  • #5 532000
    pawel-bartecki
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    witam

kumpel mial tez taki problem z yamahą i wystarczylo przeczyscic laser (nie wiem czy tego probowales

pozdrawaim i czekam na rozwuj sytacji
  • #6 533693
    Paszczak2003
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    a co do tej płyty AUDIO zamiast daty to czasami wystaryczy nową taśme kupić - u mnie działa (też mam 4x4x32 teac)

pozdrawiam miłośników zabytków :)
  • #7 533705
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Taki sam problem z Philips CDD-2600 (rocznik 1997), podobnie LG (rocznik 2002). Niestety, laser wymagał wymiany i nic się nie da z tym zrobić.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 533727
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    najbardziej sie zuzywa laser inaczej mówiac wypala sie
  • #9 534822
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Inaczej mówiąc to nie "wypala się" tylko traci emisję...
  • #10 537653
    DJCHUCKY
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    :D
    Spróbowałem ją przeczyścić.
    Oczyściłem soczewkę oraz dmuchnąłem ostrożnie sprężarką za soczewkę oraz przedmuchałem kanały chłodzące bo w nagrywarce jest mały wentylator i nagle wczytała tę płytę CDRW oraz niezamknięte sesje i płyty przez siebie nagrane.
    To jednak było zanieczyszczenie i jednak warto najpierw spróbować wyczyścić nagrywrkę zanim się kupi nową. :D

Podsumowanie tematu

✨ Nagrywarka Yamaha 4x4x16 z 1999 roku wykazuje typowe objawy zużycia, takie jak problemy z dopisywaniem danych do niezamkniętych sesji oraz błędne rozpoznawanie nagranych płyt (np. jako płyty audio zamiast danych). Przyczyną są zużywające się elementy mechaniczne, zwłaszcza przekładnie przesuwu lasera, oraz degradacja lasera półprzewodnikowego, który traci moc emisji po kilku latach intensywnego użytkowania. Problemy z odczytem płyt mogą być także spowodowane zabrudzeniem soczewki lasera i kanałów chłodzących. Czyszczenie soczewki i wentylacji może tymczasowo poprawić działanie urządzenia. W przypadku poważniejszego zużycia lasera konieczna jest jego wymiana, jednak ze względu na wiek i koszty naprawy często bardziej opłacalne jest zakupienie nowej nagrywarki. Dodatkowo, sterowniki systemowe mogą wpływać na stabilność pracy urządzenia, co sugeruje próby użycia innego systemu operacyjnego. Podobne problemy zgłaszane są także dla innych modeli i marek, takich jak Philips CDD-2600 czy LG.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA