logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować generator 6mHz bez użycia układu 555?

klimk 22 Maj 2003 01:24 1912 8
REKLAMA
  • #1 222540
    klimk
    Poziom 11  
    Witam. Potrzebuje generatora o czestotliwosci 6mHz,probowalem to zrobic na 555 ale zaden program jaki mam nie obsluguje takich wartosci.A jak licze ze wzorow to mam strasznei duze wartosci rezystorow...nie wiem czy to si eoplaca.Napewno mozna to zrobic jakos inaczej..tylko jak???? Jestem max poczatkujacym elektronikiem...a taki uklad potrzebuje do projektu, wiec bylbym wdzieczny gdyby ktos mogl mi pomoc:)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 222552
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    6mHz to przy pojemonści 10uF rezystory będą rzędu setek kiloomów, więc wartości do zastosowania. Jeśli układ nie będzie działać dobrze to zwiększ pojemność, ja kiedyś podłączyłem kondensator 1000uF i też układ oscylował.
  • REKLAMA
  • #3 222856
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Użyj 4541 w CMOS. Możesz uzyskać znacznie dłuższe czasy przy rozsądnych wartościach elementów. Pamiętaj o obciążalności wyjścia.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #4 222877
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Albo zrób generator np 1Hz na 555 i potem dzielniik (jest też licznik 4060 ma wbudowany generator i licznik 14 bitów). Przy dużych pojemnośćiach w 555 może być problem z upływem z tych kondziołków.
  • #5 223010
    klimk
    Poziom 11  
    No własnie moze jednak lepiej na tym dzielniku....??Zalezy mi aby ta czestotliwosc sie nie zmieniala, zeby to wszystko bylo w miare stabilne.
    No i jak z dzielnikiem to jakim??
  • #6 223154
    Lukasz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Witam
    O ile się nie pomyliłem w obliczeniach ,to najlepiej zbudować generator na ne555 o f=1,536Hz i zastosować licznik asynchroniczny 8-bitowy(o ile pamiętam to był 74393).Powinno wyjśc dokładnie 0,006Hz
  • #7 223908
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Wszystko zależy jaką możesz mieć tolerancję tej częstotliwości. Możesz zrobićna 4060 (generator to kwarc +2 kondziołki lub kondziołek i 2 rezystory), tylko, że na kwarcu trzebabędzie więcej liczników, 4060 ma 14 bitowy licznik czyli f max wynosi około 98Hz żeby dostać te 006. Lukas, jak chcesz na 555 taką f dostać? chyab będziesz kondenstaory dobierać z dokładnościa do pF. Te 98 chyba jest już bardziej realne,no i nie trzeba drugiego scalaka;-)
  • REKLAMA
  • #8 223994
    klimk
    Poziom 11  
    Kondensatory to mozna dobrac jakies normalne a rezystancje sterowalbym z potenciometru...no ale jak sie laczy ten dzielnik?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy generatora o częstotliwości 6 mHz bez użycia układu 555. Ze względu na bardzo niską częstotliwość, zastosowanie 555 wymaga bardzo dużych wartości rezystorów i kondensatorów, co jest niepraktyczne i może powodować problemy z dokładnością i stabilnością. Proponowane rozwiązania obejmują użycie układu CMOS 4541, który pozwala na generowanie długich czasów z rozsądnymi wartościami elementów, lub zastosowanie generatora o wyższej częstotliwości (np. 1 Hz) na 555, a następnie podzielenie częstotliwości za pomocą liczników, takich jak 4060 (z wbudowanym generatorem i 14-bitowym licznikiem) lub asynchronicznego licznika 8-bitowego 74393. Wskazano, że dobór kondensatorów o standardowych wartościach i regulacja rezystancji potencjometrem może ułatwić dostrojenie częstotliwości. Zwrócono uwagę na stabilność częstotliwości i problem upływu prądu w kondensatorach przy dużych pojemnościach. Podano również link do noty aplikacyjnej, która może pomóc w realizacji projektu.
REKLAMA