logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zasilacz darmowej energii

Jogesh 22 Maj 2003 08:16 17362 20
REKLAMA
  • #1 222604
    Jogesh
    Poziom 28  
    Ocena: 680
    Znalazłem w sieci układ darmowego zasilania z energii fal radiowych. Może on dostarczyć napięcia 36V/9W. Niestety nie są podane wartości elementów, a jeżeli by chcieć mieć kompletny schemat, to trzeba zapłacić 9 $. Może ktoś pomoże dobrać wartości elementów. Można by wtedy mieć trochę darmowego prądu. Zamieszczam rysunek i opis.
    Podr.

Tate Power from the air. Tate Ambient Power Module. Joseph Tate Last Known Address 760
    Waldo Point Sausalito Ca (4965) 415 331 8150 332 9918 U.S. Patent 4,628,299 . This design converts radio frequency energy to power that can be usefully applied in power devices such as clocks, radios and smoke detectors. This design makes use of a doubler, splitter and rectifier. The device has been known to give 36 volt/9 watts. This devices does away for the need for batteries by extracting energy
    from natural and man made radio waves. The device uses a coil made of the following design 479 turns of #22 wire on a 3" plastic tube, the coil should be loosely wound as a close wound coil tends to reduce power collection. One end should be connected to unit at antenna connection point and the other to an antenna of your choice . Other coil types could be used in your experiments such as sliding induction coils that is inside one another and find the best position by moving them in different positions. Other coil types can be found by referencing any good book on radio fundamentals. Check out the Tesla type coils as well.
  • REKLAMA
  • #2 222615
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    Kolego kociątko jet to możliwe ale blisko pracujących nadajników.
    Nie ma nic za darmo.
    Z powietrza nie nałapiesz energii.
    Ntężenie pola musi być odpowiednio duże aby w układzie rezonansowym zaindukowała sem.
  • #3 222647
    Andrzej Maciejewski
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    kociątko napisał:
    Znalazłem w sieci układ darmowego zasilania z energii fal radiowych. Może on dostarczyć napięcia 36V/9W.

Nie ma czegoś z niczego.
    Zmyłka może polegać na tym, że autor ma na myśli fale elektromagnetyczne generowane przez słońce i stad rzeczywiscie można by uzyskać 9W ale przecież nie za pomocą "sznurka i agrafki" tylko ogniw fotowoltanicznych.

Inna możliwość to zamiana otaczajacej nas materii na energię (zgodnie z równaniem Einsteina E=mc2 ) ale przeciez nie metoda "sznurka i agrafki".

Za pomocą cewki bo o czyms takim mowa w opisie mozna by jedynie podkradać energię rozproszonego promieniowanie np z transformatorów energetycznych czy nadajników radiowych ale też z bliskiej odległości.
    Byly kiedyś konstrukcje odbiorniczków słuchawkowych zasilanych energią fal elektromafnetycznych z lokalnej stacji radiowej ale pobór mocy byl przynajmniej 1000 (a może i 10000) razy mniejszy od deklarowanych 9W. (nigdy czegos takiego nie robilem, ale teoretycznie jest to możliwe).

Chciałbym się mylić bo sam chętnie bym pobierał tak ze 100 W na wlasne potrzeby.
  • #4 222652
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Odbiorniczki bez zasialnaia działają, choć dzwięk bywa trochę słaby. Co do łapania 9W z powietrza to gdyby taka energia unosiła się ciągle koło nas to raczej życie dawno by na ziemi wymarło. A poza tym zwykła matematyka, wystarczy policzyć moc nadajników radiowych umieszczonych blisko nas i pomyśleć nawet gdyby było tak łatwo, ile osób by te 9W mogło pociągnąć... W przyrodzie nic nie ginie - co najwyżej zmienia właściciela.
  • REKLAMA
  • #5 222690
    neo-71
    Poziom 12  
    Chlopaki maja racje ,nie daj sie robic w balona i nie plac mu tych dolcow !!
  • #6 222765
    milik
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Pomyślcie gdyby tak można było robić każdy miałby takie urzondzonko w domu, istniały by napeno przenośne odtwarzacze itp. zasilane z "powietrza".
  • #7 222777
    rmajda
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Ogniwa sloneczne sa po 7 PLN na gieldzie jedno ogniwo to 0,5 V i 1,5 A to moze lepsze jak fale radiowe :-)
  • REKLAMA
  • #8 222786
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    :arrow: W latach 60-tych była głośna sprawa faceta mieszkającego w pobliżu masztu rozgłośni Warszawa I w Raszynie.
    postawił sobie maszt na który nakręcił dużą cewkę dostrojoną do częstotliwości nadajnika ( 227 kHz) i próbował oświetlać mieszkanie.
    Owczesna prokuratura postawiła mu zarzut :
    "nielegalny pobór energii elektrycznej" :P

Ale to chyba do działu : NA WESOŁO
  • #9 227303
    darkwap
    Poziom 11  
    hehehe to tak jak z bezprzewodowym przesyłem energii elektrycznej:):)
  • REKLAMA
  • #10 234492
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Nad bezprzewodowym przesylem energi elektrycznej pracowal Nikola Tesla
  • #11 235348
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    najlepsze by były mikrofale, ale radczej na ziemi nie ma tyle radarów -0 jesli chodzi o przesyłanie na odległość. Coś z niczego nie istnieje. Napięcie mozesz uzystkać za darmo z ziemi (kwaśnej trzeba miec odpowiednie elektrody i wkopać je głęboko do ziemi można uzyskać małe ogniwo galwanicne. Słyszałem tez coś o morskiej wodzie, po za tym nie radze łapać piorunów, nie ma tej energii gdzie zmagazynować. Nie płać gosciowi za to żadnych pieniędzy musiałbyś chyba wsadzić ten jego patent pod antene w konstantynowie kolo gąbina - niech Cię nie nabija w butelke
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 235396
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    9$ ale zdziercy!
    Ja bede za 1€ wysyłał schematy jak to robic z cutryn ! a mozna.
    Zróbcie sobie doswiadczenie:
    potrzeba 10gr, 5gr i kawalek poslinionej gazety, to wszystko do "kupy" i voltomierz w dłoń.
    Spokojnie nie popiesci.
  • #13 235827
    Radek
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Zrobiłem takie ogniwo jak napisał CKsrv i uzyskałem 30mV po połączenie\u takich trzech w baterię było aż 138mV (następne byłu z trochę innych monet, bo nie miałem akurat takich samych), eksperymentów z zasilaniem falami radiowymi nie przeprowadzałem, ale uważam ze raczej nie da się uzyskać z tego wiele więcej niż z tych monet
  • #14 235984
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Witam
    ciesze sie ze i u Ciebie działa :) takio "ogniwko"
    Mozna tez próbowac z cytrynami z wbitymi 2 elektrodami w połówke (cytryny oczywiscie).
  • #15 236328
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 236337
    ulyses
    Poziom 14  
    sprobuj energi geotermalnej... masz za free :)

po prostu z miedzianej rury robisz kilkadziesiat (kilkaset?) metrowe U i wkopujesz w ziemie - jedna rura wpapowujesz zimna wode, a z drogiego konca uzyskujesz ciepla... z ktorej juz latwo odzyskac energie...

na podchalu sa uzdrowiska tak ogrzewane...!!!

Proszę o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.
    23:53 12.3.2008
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!
    Proszę poprawić!
    [_P_]
  • #17 236523
    Jogesh
    Poziom 28  
    Ocena: 680
    Oto schemat omawianego zasilacza....
    Załączniki:
    • zasilacz darmowej energii Rysunek1.jpg (51.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 4875978
    BlacK_SmitH
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam!
    Z tego co mi jest temat znany to odbiornik powinien być płatem blachy ODIZOLOWANEJ od otaczającego powietrza (polakierowany np: proszkowo).
    Przewód doprowadzający energię do modułu powinien być tez izolowany (tak twierdził ponoć Tesla - kiedyś gdzieś czytałem). Różnica potencjałów występuje pomiędzy anteną i gruntem ale również pomiędzy szroko rozstawionymi antenami. Bardziej to wygląda na kondensator, gdzie jedną płytą jest blacha a drugą otaczające powietrze. Tesla próbował to zanim powstały jakiekolwiek nadajniki, więc opowieści o szczęsciarzach mieszkających blisko nich możemy zakończyć :)
    Ponoć napędzał tym cudem samochód z silnikiem paredziesiąt kW poprzez coś w rodzaju wzbudnika. Wpiął w szereg z anteną i gruntem kondensator i równolegle z przerywaczem i cewką. Może tędy droga?

Dzisiaj próbowałem wydobyć prąd z ogniwa peltiera - udało się. Przy różnicy temperatur ~50'C otrzymałem 0,9V i ponad 1A prądu. Zmierzę dokładnie wieczorkiem. Przy baterii 12 ogniw i odpowiedniej różnicy temperatur ma to sens...

Jakby nasze kombinacje spełzły na niczym to ponoć można zrobić diesla ze smalcu :D

Podaję linka: http://www.metacafe.com/watch/1137960/biodiesel_10_price/
  • #19 4901042
    Sebastian S
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    Podobny (a może nawet identyczny) schemat do darmowej energii widziałem kiedyś w miesięczniku Elektronika dla Wszystkich. Schemat był zapożyczony z jakiegoś zagranicznego czasopisma. Pamiętam że był raczej "wyśmiany" przez autorów "EdW". Jak uda mi się znaleść to zamieszczę skan.

A oto i ten skan.

"Darmową" chodź niewielką i nie wiem czy bardzo legalną energię można wykorzystać z sieci kablowej, u mnie w bloku mierząc mięcy kaloryferem i masą kabla koncentrycznego z kablówki jest ponad 110V ale nie zaświeci nawet 3W żarówki (diody LED z szeregowym rezystorem 10k owszem).
    Załączniki:
    • zasilacz darmowej energii energia.jpeg (178.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 4915051
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    rmajda napisał:
    Ogniwa sloneczne sa po 7 PLN na gieldzie jedno ogniwo to 0,5 V i 1,5 A to moze lepsze jak fale radiowe :-)

mógłbyś podać namiar?
  • #21 4937322
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    [quote="włuczykij"]
    rmajda napisał:
    jedno ogniwo to 0,5 V i 1,5 A

Z 6 takich ogniw to sporo małego sprzęciku mozna by zasilić ( 3V +1,5A ). Jedyna wada to jak chmurka zasłoni słonce sprzęcik nie bedzie działał...:cry:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy układu zasilacza wykorzystującego energię fal radiowych, który rzekomo może dostarczyć napięcie 36V i moc 9W bez potrzeby stosowania baterii. W opisie pojawia się cewka o 479 zwojach drutu #22 na plastikowej rurce oraz elementy takie jak podwajacz, rozdzielacz i prostownik. Uczestnicy forum podkreślają, że pozyskiwanie takiej mocy z otoczenia jest praktycznie niemożliwe bez bliskiego sąsiedztwa silnych nadajników radiowych, a energia fal elektromagnetycznych dostępna w otoczeniu jest bardzo niska i nie pozwala na uzyskanie deklarowanych wartości. Wspomniano o historycznych próbach wykorzystania energii radiowej, m.in. przez mieszkańca Raszyna, który został oskarżony o nielegalny pobór energii. Poruszono też temat bezprzewodowego przesyłu energii, nad którym pracował Nikola Tesla, oraz alternatywnych źródeł energii takich jak ogniwa fotowoltaiczne, ogniwa galwaniczne z monet lub cytryn, energia geotermalna i ogniwa Peltiera. Wskazano, że schematy oferowane za opłatą są prawdopodobnie nieopłacalne i niepotwierdzone, a darmowa energia z fal radiowych pozostaje w sferze eksperymentów i teorii. Jeden z użytkowników wspomniał o konieczności izolacji anteny i przewodów, co miało być zalecane przez Teslę, oraz o wykorzystaniu różnicy potencjałów między anteną a ziemią. Wspomniano również o publikacji w czasopiśmie "Elektronika dla Wszystkich", gdzie podobny schemat był krytykowany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA