logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elpigaz Leonardo w Golfie 3 1.8 - sonda lambda odłączona na benzynie?

dychsm 22 Maj 2003 09:04 5410 18
  • #1 222645
    dychsm
    Poziom 11  
    Witam
    Mam do Was pytanie dotyczące instalacji gazowej w samochodzie.
    Mam założoną instalację elpigazu Leonardo (z komputerem), mój samochód to Golf 3 silnik 1,8 mono, po podłączeniu testera VAG i w czasie pracy na benzynie tester wskazuje że sonda lambda jest odłączona, czy tak powinno być czy to jest jakiś błąd komputera gazowego? Sonda jest w pełni sprawna.
  • #2 222665
    neo-71
    Poziom 12  
    jezeli silnik jest zimny to sonda moze byc odlaczona ale na cieplym nie jesli tak jest to spierdzielili os ci co zakladali gaz a tak na marginesie to przy pracy na gazie sonda nie bierze udzialu w kontroli skladu mieszanki
  • #3 223230
    psenny
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Przy pracy silnika na gazie sygnał z sondy lambda jest odczytwany przez komputer gazu i na podstawie tego sygnału komputer otwiera lub domyka zawór główny (silnik krokowy na wężu między reduktorem a mikserem) i w tym czasie do komputera wtrysku podawany jest sygnał z emulatora sondy lambda wbudowanego w komputer gazu. Natomiast w trakcie pracy silnika na benzynie sygnał z sondy lambda powinien być doprowadzony do komputera wtrysku (sygnał wędruje przez komputer gazu). Czyli odpowiedź brzmi tak: coś im nie wyszło i pojedź żeby poprawili.

pozdrawiam :)
  • #4 223620
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 223633
    Kar
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Nie kombinuj nic sam tylko jedż tam gdzie ci to badziejstwo montowali i niech sprawdzą połączenia. Ja miałem podobny przypadek a katalizator to dość drogi element nie mówiąc o zwiększonym apetycie na paliwo tego wechikułu.Przemyśl.
  • #6 223635
    psenny
    Poziom 14  
    A może po prostu przerwane jest połączenie między sondą lambda a komputerem gazowym lub jeżeli ten sam błąd jest podczas pracy na gazie to może połączenie między komputerem gazowym a ECU.
  • #7 223899
    dychsm
    Poziom 11  
    Tester VAG pokazuje komunikat że sonda lambda jest przełączona na mase także podczas pracy na benzynie. Na benzynie przy przy zapalaniu silnik nie pracuje równo i rura wydechowa czesto jest czarna, tak jakby nie bylo regulacji składu mieszanki
  • #8 223925
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Na 100% gazownicy skopali ci elektrykę.
  • #9 239576
    neo-71
    Poziom 12  
    Jak zwykle najwiecej do powiedzenia maja CI ktorzy najmniej wiedza !! Jak bedziesz słuchal pierdół w stylu "lambda podłączona do kompa gazu " to bedziesz miał robaki zamiast mózgu (tak samo jak od oglądania POLSATU ) !!! MÓWIĘ RAZ JESZCZE !!! SONDA LAMBDA NIE BIERZE UDZIAŁU W REGULACJI SKŁADU MIESZANKI PRZY PRACY NA GAZIE !!!!!! Po to właśnie jest emulator sondy aby oszukiwał komp auta !!!!! Podczas pracy na gazie sonda jest odłączana a podpinany jest emulator.Jesli na benzynie komp nadal nie widzi sondy to pedz szybciutko do gazownikow i nakop im do d..... .
  • #10 239926
    Janek Bień
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    nie prawda bo sada lambda bierze udzial przy pracy silnika na gazie
    jesli jest zasilanie gazem 2 generacji czuli z kompem do gazu
    a emulacja sady lamda swoja droga
  • #11 240020
    kholub
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Oczywiscie sonda lambda bierze udzial. A tak przy okazji: jedz do gazownikow i nie daj sobie wmowic niczego. Mi probowali o Poznaniu (znana duza firma) wmawiac takie glupoty ze az glowa bolala. Ale sie nie dalem i zrobili tak jak trzeba. Powodzenia w walce z gaziarzami.
  • #12 240186
    toradek
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Neo-71, nie chce Cie martwic, ale jezeli chodzi o instalacje gazowe, to chyba Ty nie powinienes sie odzywac, bo z tego co piszesz to Ty niewiele wiesz. Przeanalizuj sobie najpierw zanim cos napiszesz.

I zgadzam sie z pozostalymi kolegami. Lambda jak najbardziej bierze udzial w regulacji ilosci gazu, tak samo jak sygnal TPS (uchylenia przepustnicy). Emulator Lambdy dziala tylko podczas dzialania gazu podajac optymalny sygnal do kompa benzyny, aby ten nie swirowal.

Pozdrawiam wszystkich zagazowanych i niezagazowanych, ale wiedzacych cos o instalacjach gazu.
  • #13 240370
    neo-71
    Poziom 12  
    Oczywiscie wszyscy macie racje nie wiedzac nawet jaka instalke gosciu ma w aucie !!!!!!!!!!! A on sie wkur......... i dalej ma zjeb...... auto ! Napewno dychsm jest zadowolony z naszych wypowiedzi i bardzo mu one pomagaja .Poniewaz sa tu sami GAZOWNICY nie bede wiecej poruszal tego tematu .Szkoda ze sprawdza sie powiedzenie ze ILU POLAKOW TYLE RACJI !! Pozdrawiam !!!
  • #14 240401
    majonezz
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Ja mam instalacje brc blitz i sygnal z lambdy jest jak najbardziej potrzebny do dzialania tej instalacji ;P
  • #15 240503
    psenny
    Poziom 14  
    Jestem monterem instalacji gazowych i mogę powiedzieć tylko tyle, że jak już wcześniej pisałem sygnał z sondy lambda jest najważniejszym sygnałem dla kompa gazu bez którego nie będzie on regulował składu mieszanki (bo niby skąd miałby wiedzieć czy jest ona zbyt uboga czy zbyt bogata). I przyłączam się tutaj do opini kolegów. A Neo-71 nie wiem skąd masz informacje, że sonda nie bierze udziału podczas pracy na gazie, jeżeli jesteś monterem to nie wiem jak ty podłączasz się do instalacji samochodu i jak ustawiasz parametry pracy kompa gazu. A poza tym nie wiem po co te nerwy skoro i tak nie masz racji ???????????
    :?:
  • #16 240508
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 240541
    m4341
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    coś Panom powiem jest sposób na ominięcie tego problemu i amatorzy i zawodowcy popełniamy wiele błędów w określaniu przyczyn prawidłowego działania urządzeń instalowanych jako dodatkowe do samochodów. nigdy urządzenia nie będą działały w samochodach wszystkich dobrze . w b.wielu przypadkach zakładamy instalecje do nie sprawnych samochodów. i tu jest błąd jako diagnosta sugeruję osiągnięcie sprawności samochodu w 100% a dopiero zakładanie instalacji gazowej jak pojazd zachowuje się dobrze na benzynie inaczej zawsze będą problemy. jeżeli będziecie do mnie pisać to zawsze pomogę ocenić czy w danej chwili nożna założyć instalacje gazową. a pozatym te zwieranie sondy do masy to prymityw i są lepsze sposoby. można założyć zwykłą instalację do samochodu z wtryskiem najnowszej generacji np.BMW, HONDA itd. nie stosując wymyślnych systemów sterowania i samochody pracują jak zegarek szwajcarski. czym wiecej części tym więcej problemów. pozdrawiam mail: m4341(_at_)o2.pl
  • #18 240814
    toradek
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    neo-71 napisał:
    Oczywiscie wszyscy macie racje nie wiedzac nawet jaka instalke gosciu ma w aucie !!!!!!!!!!!

Chyba nie przeczytales postu od poczatku. Dychsm dokladnie napisal ze ma instalacje Elpigazu z kompem Leonardo.

A tak poza tym to czasami zalozenie instalcji gazu to ostatnia deska ratunku, dla silnika, ktory juz nie ma kompresji takiej jak nowka. Chociaz wtedy jest to nieoplacalne, ale znam takie przypadki.
  • #19 242495
    Chasmo
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Witam...
    Mam pytanie do instalatorów - psenny ?
    Bawię się (można powiedzieć) i chciałem dołożyć silnik krokowy pomiędzy parownikiem, a mikserem (tak jak to jest w instalacjach II gen).
    Opisałem to w watlu Komputer gazowy.

Pytanie, czy to ma sens i czy tak się to robi w prostszych "komputerach gazowych" ... AL700 już ciut zaawansowany :)
    Czy sterowanie krokowcem jest płynne (to znaczy czy zmienia się jego prędkość, czy tylko w zależności od jakiegoś progu odkręca lub przykręca zaworek?) Jak jest rozpoznawane położenie krokowca ?? czy po prostu zaworek ma jakieś ograniczenie i jak krokowiec chciałby dalej kręcić to sięnie da ???? (bo nie rozbierałem jeszcze typowego zaworu-krokowca do gazu).

Prosiłbym o odpowiedź, chciałbym poeksperymentować bo u mnie mieszanka jest albo za uboga albo za bogata (zrobiłem sobie wskaźnik napięcia z lamdby), a to nie jest zdrowe ani dla zaworów ani dla katalizatora...

Pozdrawiam

Chasm

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z instalacją gazową Elpigaz Leonardo w samochodzie Golf 3 1.8 mono, gdzie podczas pracy na benzynie tester VAG wskazuje odłączenie sondy lambda mimo jej sprawności. Uczestnicy wyjaśnili, że podczas pracy na gazie sygnał z sondy lambda jest odczytywany przez komputer gazu, który emuluje sygnał do sterownika benzynowego, natomiast podczas pracy na benzynie sygnał z sondy powinien być normalnie przekazywany do komputera wtrysku. Wskazano, że odłączenie sondy na benzynie jest błędem montażowym lub uszkodzeniem instalacji elektrycznej, często wynikającym z nieprawidłowego podłączenia emulatora sondy lambda lub uszkodzenia tranzystora w centrali gazowej. Podkreślono, że sonda lambda jest istotna dla regulacji składu mieszanki zarówno na benzynie, jak i w wielu instalacjach gazowych II generacji, gdzie komputer gazowy korzysta z jej sygnału do sterowania silnikiem krokowym zaworu gazu. Zalecane jest sprawdzenie i poprawa połączeń przez instalatora oraz ewentualne skasowanie pamięci komputera benzynowego. Wskazano również, że instalacja gazowa powinna być montowana w samochodzie w pełni sprawnym technicznie, aby uniknąć problemów z regulacją mieszanki i pracy silnika. Dodatkowo poruszono temat sterowania silnikiem krokowym w instalacjach gazowych i jego wpływu na regulację mieszanki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA