logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować 9x5 diod? Equalizer sterowany ATMEGA8 przez I2C

Konsul 01 Kwi 2006 10:08 1985 13
REKLAMA
  • #1 2481189
    Konsul
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Chcę sobie zrobić equalizer sterowany ATMEGĄ8 przez I2C. Aktualne nastawy chcialbym wyświetlać na paskach diod 5 kolumn, 9 wierszy. W zasadzie w danym momencie będzie się zawsze świecić, któraś dioda w kolumnie. Zastanawiam się tylko jak można sterować tak dużą ilościo diod bo do bezpośredniego podłączenia to nóżek mi nie wystarczy. Pewnie jakiś multiplexer tylko jaki i jak go podłączyć.
  • REKLAMA
  • #2 2481254
    jacobsek
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Jeśli połączysz te ledy w matrycę 5x9 to do sterowania potrzebnych będzie 14 portów więc atmega8 wystarczy, jeśli chciałbyś jeszcze ograniczyć liczbę portów to możesz zastosować dodatkowo rejestr szeregowo-równoległy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2482012
    Konsul
    Poziom 23  
    A jak podłączyć te ledy w matryce bo nie bardzo wiem o co chodzi? Oprócz diod potrzebuje jeszcze podłączyć 10 przycisków no i piny od I2C muszą być wolne żeby podłączyć equalizer.
  • #4 2483670
    jaglarz
    Poziom 23  
    Ocena: 47
    A np. tak ->

Wiersze sterujesz jednym portem, a kolumny drugim.
    W szereg z każdą diodą radziłbym wstawić rezystor. (nie chciało mi się rysować :D )

Marek Jaglarz
    Załączniki:
    • Jak sterować 9x5 diod? Equalizer sterowany ATMEGA8 przez I2C matryca.gif (4.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2483955
    Konsul
    Poziom 23  
    Ale to rozwiązanie nie pozwala mi na zapalenie dowolnej diody w kolumnie lub wierszu bo jeśli załącze dany wiersz to automatycznie załączanie kolumn wymusza zapalanie diod w tym wierszu nawet jeśli nie chce by dana dioda się świeciła. Chyba, że trik polega na przemiataniu czyli cyklicznym załączaniu kolumn/wierszy? Niestety to rozwiązanie zajmie mi 14 nóżek a ja potrzebuje jeszcze 10 na przyciski i 2 od I2C więc chyba mi ich zabraknie :(.
  • #6 2484049
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Pozostaje Ci przemiatać przyciski razem z matrycą diodową. Jeśli będziesz cyklicznie przemiatał wyświetlacz po krótszym boku (5 diod) to te sygnały mogą posłużyć do budowy klawiatury 2x5. Zatem na klawiaturę potrzebne będą dodatkowo tylko 2 wejścia. (już widzę ten program!).
  • REKLAMA
  • #7 2484117
    Press
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    zawsze jeszcze mozesz wiersze sterowac przez dekoder 1zN. Wtedy sterowanie 9 wierszami zajmie Ci 3 piny procka. a dekoder chocby 4028
  • #8 2484324
    Konsul
    Poziom 23  
    To sterowanie za pomocą multiplexera chyba najlepiej się sprawdzi ale 2^3=8 więc chyba trzeba 4 nóżki a nie 3 na wiersze. Ten mux to tylko logika więc diodami musi sterować zapewne przez tranzystor? Jaki układ byście polecili? Czy byłoby możliwe sterowanie diodami dwukolorowymi o wspólnej katodzie? Jak to podłączyć zakładając, że środkowy wiersz i dwa skrajne są jednokolorowe a sześć pozostałych wierszy to dwukolorowe diody o wspólnej katodzie. Prosiłbym o jakiś schemacik bo nie bardzo wiem jak to zrobić.
  • REKLAMA
  • #9 2485528
    jacobsek
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Jeśli kombinujesz wiersze z ledami 2-kolorowymi to użyj jednak scalaka bo dużo linii wychodzi docelowo.
    Polecam do sterowania rejestr szeregowo-równoległy np.74LS164, dasz 2 sztuki i oblecisz wszystkie ledy używając 3 porty procka.
    Sprawdź jak to działa w dokumentacji tego rejestru
  • #10 2488807
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    A może MAX7219 z próbek od Maxima? Fantastyczny układ do sterowania LED po 3 drutach.
    Wystarczy do sterowania 64 diodkami.
  • #11 2491433
    Konsul
    Poziom 23  
    Czy ten max jest drogi? A może skoro z próbek to da się jakoś zdobyć taką próbkę? Jeśli tak to prosiłbym o informacje w jaki sposób.
  • #12 2492194
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Hasło SAMPLE nic ci nie mówi? :D
    Na stronce Maxima możesz soboie zamówić próbki.
    Scalak ma fajną funkcję regulacji jasności świecenia LED.
    Pobór prądu niewielki bo LEDki sterowane są sekwencyjnie.
  • #13 2496227
    Konsul
    Poziom 23  
    No wiem, że można zamawiać sample ale pewnie każdemu nie wyślą. Ciekawy jestem co trzeba im napisać żeby przysłali.
  • #14 2583002
    Konsul
    Poziom 23  
    Niedawno przyszły sample :). Zamówilem dwa bo jeden by nie wystarczył. Zastanawiam się teraz jak podpiąć te 9x5 diod a w zasadzie to będzie ich 15x5 bo 6 z nich jest dwukolorowa. Dobrze by było żeby sterowanie nimi nie było zbyt skomplikowane. Podzielić je tak poprostu na dwie części 7x5 i 8x5? A może inaczej?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy sterowania matrycą diod LED o wymiarach 9x5 (w praktyce 15x5 z diodami dwukolorowymi) za pomocą mikrokontrolera ATMEGA8 komunikującego się przez I2C. Problemem jest ograniczona liczba dostępnych portów mikrokontrolera do bezpośredniego sterowania wszystkich diod oraz dodatkowych przycisków. Proponowane rozwiązania obejmują tworzenie matrycy LED, gdzie wiersze i kolumny sterowane są osobnymi portami, co wymaga 14 linii, co jest zbyt dużo. Sugerowane jest stosowanie multiplexingu z wykorzystaniem dekoderów (np. 4028) lub rejestrów przesuwających (np. 74LS164) do zmniejszenia liczby potrzebnych pinów. Wskazano także na możliwość wykorzystania układu MAX7219, który umożliwia sterowanie do 64 diod LED za pomocą zaledwie trzech linii, oferując regulację jasności i niskie zużycie prądu. Dyskutowano również o sterowaniu diodami dwukolorowymi o wspólnej katodzie, co komplikuje układ i wymaga dodatkowych rozwiązań. Autor rozważa podział matrycy na części (np. 7x5 i 8x5) dla uproszczenia sterowania. Poruszono także temat zamawiania próbek układów MAX7219 bezpośrednio od producenta (Maxim). Wskazano na konieczność stosowania rezystorów szeregowych z diodami oraz na technikę przemiatania (multiplexingu) do sterowania matrycą i klawiaturą przy minimalnej liczbie pinów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA