logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BASCOM inicjalizacja LCD. Czy konieczne jest wykorzystywanie instrukcji wait?

carlos_84 01 Kwi 2006 13:59 2724 8
REKLAMA
  • #1 2481935
    carlos_84
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    czy bascom sam zajmuje sie poprawna inicjalizacja wyswietlacza lcd czy trzeba to robic samemu?

orazy czy konieczne jest wykorzystywanie instrukcji "wait" po wydaniu jakiegos rozkazu wyswietlaczowi

np. LCD "hello world"

bo wiem ze kazdy rozkaz jest realizowany przez sterownik wyswietlacza w jakims okreslonym czasie i zastanawia mnie czy przedstawiona wyzej funkcja juz realizuje to opoznienie czy moze trzeba napisac np tak:

LCD "hello world"
    Waitus 45

z gory dzieki za odpowiedz :)
  • REKLAMA
  • #2 2481968
    knmp
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Jeżeli w bascom definiujesz
    config LCD = costam np 16*2
    to bascom obsługuje wyświetlacz w standardzie HD44780, i czasy dostępu i opóźnien sa już zawarte i uwzględnione... nie ma potrzeby specjalnie dodawania opóźnien... chyba że chcesz aby np wyśiwtlacz zrobił coś po opóźnieniu.
    Wyjątek od tej zasady dotyczy wyświetlaczy DM158 DM157b i podobnych dostępne np na allegro... te wyświetlacze pomimo zgodności z HD44780 wymagają wprowadzenia dodatkowych opóźnień by działały poprawnie :)

pozdr KN
  • REKLAMA
  • #3 2482476
    carlos_84
    Poziom 10  
    ja mam wyswietlacz z allegro firmy SDEC model SSC2M16ULGY-03 2K04-50, wiesz moze jak to wyglada w jego przypadku?
  • Pomocny post
    #4 2482761
    knmp
    Poziom 26  
    twój LCD jest na sterowniku zgodnym z HD44780 czyli powinień smigać bez problemu...
    Czy masz jakiś problem z wysterowaniem tego LCD ? Działa ilaczej czy coś innego ?

pozdr KN
  • #5 2482777
    carlos_84
    Poziom 10  
    na razie jeszcze nie mam, bo dopiero pisze potrzebny mi program, a nie zmontowalem jeszcze calego ukladu wiec nie mialem okazji sprawdzic go w praktyce, tylko interesowalo mnie wlasnie czy musze stosowac te opoznienia

dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #6 2482784
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 463
    W najnowszej wersji BASCOM-a AVR jest dostępna dodatkowa opcja:

CONFIG LCD = typ_lcd [, CHIPSET=KS077]

Być może będziesz musiał jej użyć.
  • #7 2482839
    hunterhouse
    Poziom 26  
    Ocena: 3
    w 95% bascom sam poprawnie obsługuje wyświetlacze i niepotrzeba nic robić.
    wystarczy ustawić w opcjach i działa.
    włąśnie zato lubie bascoma.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2482938
    knmp
    Poziom 26  
    zgadza się, powstała masa wyświetlaczy alfanumerycznych LCD na rożnych układach ,ale zgodnych z hitachi HD44780. Dzieki tej zgodności obsługują się jednakowo choć czasami pojawiają się drobne rożnice... BASCOM załatwia je od ręki i typowe funkcje działają. Zauważyłem jedynie, iż bascomowa funkcja SHIFTLCD na niektórych klonach HD nie działa prawidłowo... ale da się z tym zyć, używa się ją i tak sporadycznie jako bajer :)
    No i zostaje sławny DM157b który jest trochę wolny :)

pozdr KN
  • #9 2484823
    carlos_84
    Poziom 10  
    dzieki wszystkim za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ W Bascom AVR inicjalizacja wyświetlaczy LCD zgodnych ze standardem HD44780 jest automatycznie obsługiwana przez kompilator po zadeklarowaniu odpowiedniej konfiguracji, np. "config LCD = 16*2". Czasy dostępu i opóźnienia są uwzględnione w funkcjach Bascoma, więc nie ma potrzeby ręcznego stosowania instrukcji "wait" po wydaniu polecenia do wyświetlacza, np. "LCD "hello world"". Wyjątkiem są niektóre modele, takie jak DM157b czy DM158, które wymagają dodatkowych opóźnień ze względu na wolniejszą pracę sterownika. W przypadku wyświetlacza SDEC SSC2M16ULGY-03 2K04-50, który jest zgodny z HD44780, Bascom powinien działać bez problemów i bez konieczności dodawania opóźnień. W najnowszych wersjach Bascom dostępna jest opcja konfiguracji chipsetu LCD (np. CHIPSET=KS077), co może być przydatne przy specyficznych modelach. Ogólnie Bascom sam poprawnie obsługuje większość alfanumerycznych wyświetlaczy LCD zgodnych z HD44780, choć niektóre funkcje, jak SHIFTLCD, mogą działać nieprawidłowo na klonach sterownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA