logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bascom - ustawienie niestandardowych adresów linii w klonie HD44780 LCD

sieger 21 Cze 2007 17:19 1653 4
REKLAMA
  • #1 4006786
    sieger
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Witam

Mam wyświetlacz, który daje się sterować prawie identycznie jak taki z typowym HD44....
    Jedyna różnica, to adresy linii:

pierwszy znak pierwszej: 80
    pierwszy znak drugiej: C0

Da się jakoś w Bascomie ustawić takie sterowanie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4011483
    mxmxmxmxmx
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Jest tak: to co podałeś
    (pierwszy znak pierwszej: 80
    pierwszy znak drugiej: C0)
    to instrukcje które powinieneś wysłać do wyświetlacza, a adresacja masz standardową. Nie wiem wogóle, czy w bascomie bedziesz tego potrzabował. Pierwszy bit w instrukcji przy wysyłaniu adresu ma być zawsze 1.
  • #5 4012600
    sieger
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Kiedyś używałem ten wyświetlacz z PIC-em i musiałem zmieniać adresowanie w procedurze dla HD44 na tą z datasheet, czyli to nie jest typowy HD44

Symbol wyświetlacza SSC2B16DLGY

Dodano 28 czerwca 2007

Procedury o których pisałem zaczerpnąłem z książki "Mirokontrolery PIC16F84 w praktyce" wydawnictwa BTC i tam na stronie 175 pisze o adresacji znaków dla wyświetlacza 16x2 jako 00..0Fh i 40..4Fh.

Wyminiony wyżej wyświetlacz był jedynym wyświetlaczem z jakim pracowałem, więc przyjąłem że standard jest opisany w książce.

Sprawdzałem i rzeczywiście Bascom obsługuje poprawnie mój wyświetlacz bez najmniejszych problemów. Wcześniejsze problemy wynikały z zamiany miejscami R/!W z E i dodatkowo mylącym zachowaniem wyświetlacza - ta linia pokazująca się po podłaczeniu samego zasilania wyglądała ok z kontrastem na stałe podpiętym do +5V, natomiast wyświetlane czegokolwiek nie było widoczne
REKLAMA