logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozebrać zmywarkę BOSCH SPS2432 i wymienić pompę myjącą?

awy 03 Kwi 2006 22:40 11866 7
REKLAMA
  • #1 2490469
    awy
    Poziom 19  
    Ocena: 58
    Witam
    Pytanie jest na razie czysto teoretyczne. Czyściłem ostatnio taką zmywarke, zablokował się wirnik pompy myjącej. Nie pamiętam dokładnie typu ale jest podobna do SPS2432 tzn. ma podstawę z białego plasitku w której umieszczone są wszystkie elementy. Zastanawiam sie jak wymienić np. pompę myjąca lub coś innego. Na pierwszy rzut oka nie ma do tego żadnego dostępu. Patrząc na rysunek widzę z tyłu 2 zawiasy więc może po odkręceniu z góry wkrętów mocujących miskę i zdjęciu boków daje się ją jakoś rozpołowić tak żeby był dostęp do tego co jest pod spodem. Być może kiedyś znowu spotkam się z takim urządzeniem więc jeśli ktoś to rozbierał to proszę o info.
    Pozdrawiam Awy
  • REKLAMA
  • #2 2490657
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    da się rozebrać ---gorzej złożyć
  • REKLAMA
  • #3 2491105
    awy
    Poziom 19  
    eeban napisał:
    da się rozebrać ---gorzej złożyć

Ta odpowiedź nic nie wnosi do tematu. Wszystko da się rozebrać. Chodzi mi o konkretne porady.
  • REKLAMA
  • #4 2492129
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    Jak nie pamiętasz dokładnie typu to my nie pamiętamy dokładnie jak ją rozebrać, pewnie podobnie jak SPS2432... A za tydzień albo jutro zadasz profilaktyczne pytanie jak naprawić jakiś inny sprzęt - bo może kiedyś się taki trafi? Duuuuuży poradnik jak naprawić wszystkie urządzenia dostępne na rynku. Powodzenia.

PS. Konkretne pytanie=konkretna odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #5 2493231
    reperator
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    Kładziesz na plecy, odkrecasz blachę pod drzwiami, nastepnie dwa wkręty mocujące plastikową podstawę,wyjmujesz dwie blachy na dole podstawy które trzymają spreżyny i odciagasz podstawę do siebie ale ostrożnie bo jak ci się rozleci wszystko to cięzko poskladać. . Tylko poco ci to??????????????
  • #6 2497275
    awy
    Poziom 19  
    Dzięki za odpowiedzi. Co prawda uznaję waszą wyższość w tym temacie (przynajmniej na razie), nie mniej nie zapominajcie że zawsze znajdzie się urządzenie które zaskoczy niejednego fachowca któremu wydaje się że zjadł wszystkie rozumy. Po to jest to forum żeby zadawać pytania i jeżeli ktoś nie chce odpowiadać to nie musi. Jeżeli piszę że Bosh ma białą plastikową podstawę to dla osoby znającej się na rzeczy powinno to być jednoznaczne i numer urządzenia ma tu drugorzędne znaczenie. Podałem przykładowy numer bo taki był (oprócz kilku innych) na rysunku złożeniowym. Być może nigdy w życiu nie będę musiał rozbierać takiej zmywarki a może trafi się jutro. Z tego co czytałem na forum dosyć często staję pompa myjąca tak jak było w moim przypadku. Jeżeli nie da jej się odblokować to pewnie trzeba ją wyjąć i obejrzeć. Nie bardzo widzę jak to zrobić bez rozbierania zmywarki. Ale na razie problemu nie ma jak będzie to będziemy się martwić.

Pozdrawiam wszystkich Awy
  • #7 2497444
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    Żeby naprawić, to przynajmniej trzeba umieć rozebrać. A jak ktoś tego nie potrafi, to...
  • #8 2497826
    awy
    Poziom 19  
    Kolega Zayzayer przeczytał post i najwyraźniej go nie zrozumiał. Rozebrać każdy potrafi. Natomiast jak rozebrać żeby złożyć z powrotem trzeba wiedzieć i to że ktoś się o coś pyta to nie znaczy że jest kompletnie zielony. Naprawiałem urządzenia o których kolega nawet nie słyszał. Rozumiem że wiedzę na temat rozbierania zmywarek wyssał kolega z mlekiem matki i na podzielenie sią nią ze mną nie ma chęci. Jak napisałem wyżej " jak ktoś nie chce nie musi odpowiadać " no chyba że takimi postami chce nabijać sobie licznik. Nie mniej nie liczy sie ilość ale jakość. Temat przeradza sie w niepotrzebną pyskówkę a myślę że szkoda na to miejsca na serwerze dlatego go zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozbierania zmywarki Bosch, model SPS2432 lub podobnego, w celu wymiany pompy myjącej zablokowanej przez wirnik. Wskazano, że dostęp do pompy wymaga zdjęcia blachy pod drzwiami, odkręcenia wkrętów mocujących plastikową podstawę oraz zdjęcia elementów trzymających sprężyny, co pozwala na ostrożne odciągnięcie podstawy i dostęp do pompy. Podkreślono, że rozebranie zmywarki jest możliwe, ale ponowne złożenie może być trudne. Autor podkreślał potrzebę konkretnych instrukcji, a dyskusja zwraca uwagę na konieczność precyzyjnych porad technicznych przy naprawie urządzeń AGD. Wskazano, że pompa myjąca często ulega zablokowaniu i wymaga demontażu zmywarki, aby ją wymienić lub naprawić.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA