logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola C550 po zalaniu - trudności z uruchomieniem, ładowanie nie działa

Gsm_michal 05 Kwi 2006 17:26 1167 3
  • #1 2496206
    Gsm_michal
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    Witam.. mam problem z telefonem Moto C550.. Telefon po zalaniu ale działał jakiś tydzień po wyczyszczeniu.. teraz potrafi się włączyć raz na 20 prób... Po podłączeniu do ładowarki nic się nie dzieje.. ale jak się włączy to normalnie czyta karte sim i jest okey.. ale najwięcej problemy jest z włączeniem.. aha bateria w porządku napięcie na styku baterii jest.. Telefon ja sam myłem w wanience.. po tym tak samo.. nie grzałem go bo skoro się włącza czasami to się bałem żeby nie przysmarzyć niczego.. co mi radzicie.. aha jeśli padł jakiś układ albo coś to poproszę o jakieś propozycje i gdzie się znajduje gdyż pierwszy raz ten telefon mam:)
  • #2 2496846
    zoltos
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Ogolnie to mozesz zrobic tak:
    1. Zdejmij ekrany i jeszcze do wanienki,
    2. Po czyszczeniu przelutuj plyte (kozystajac z dobrego plynnego topnika)
    3. Na koniec mozesz zrobic soft - ale nie musisz

Jak po tym telefonik nie wstanie to schemat w reke i dlugie godziny siedzenia i szukania lub telefon na zlom.

Powodzenia
  • #3 2497156
    Gsm_michal
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    hehe to są rutynowe zadania po zalaniu telefonu.. ja potrzebuje konkretów.. podejrzewam końcówkę mocy ale nie wiem gdzie ona jest i czy moja teza jest dobra:)
  • #4 2497442
    djmolo
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    Szanowny Gsm_michal :)

zoltos napisał Tobie podstawowe rzeczy jakie masz zrobić. Nie jest w stanie napisać że kondensator c123 jest zwart i dlatego fon ma problemy z odpaleniem.

Skoro tak sie oburzyłeś to ja ja napisze coś więcej.

Schemat + miernik. Sprawdz podstawowe linie po których idzie zasilanie z baterii. Styki czyste, bateria sprawna. Cięzko powiedzieć z powodu ktorego BGA tel ma problemy. proponuje zacząć od BGA umieszczonego najbliżej miejsca zalania. 320*C plus FLUX. I grzej pokolei i za kazdym razem sprawdzaj czy zacznie działać bez problemu. Dobra lupa i zobacz elementy bierne zaczynając od miejsca gdzie najbardziej zalany.

Tyle jestesmy w stanie pomóc w tej chwili.
REKLAMA