logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa i strojenie odbiornikow lampowych - literatura

jozefg 24 Maj 2003 10:46 24627 9
REKLAMA
  • #1 225049
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 744
    W starej literaturze znalazłem opis naprawy odbiorników radiowych lampowych. Może to być bardzo przydatne przy reanimacji staroci.
    Na przykładzie OR Kankan II - strojenie odbiorników lampowych.
    Załączniki:
    • KANKAN II,SARABANDA II.DjVu.zip (842.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Naprawa odb.lampowych.zip (2.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 225191
    gsmok
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Polecam również książki, które czasami można zdobyć na allegro:

Lewiński Kazimierz - "Części składowe i naprawa odbiorników radiowych"
    Lewiński Kazimierz - "Naprawa i strojenie odbiorników radiowych"
    Trusz Włodzimierz - "ABC naprawy odbiorników radiowych"

Przy okazji miałbym pytanie, jak od strony prawa autorskiego wygląda (nawet całkowicie darmowe) udostępnianie książek. Z chęcią udostępniłbym część posiadanej bibliografii, ale raz miałem już z tym kłopoty :oops: (chodzi oczywiście o udostępnienie całkowicie darmowe)
  • REKLAMA
  • #3 225220
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 744
    Nie jestem przekonany czy jest sens udostępniać całe książki,bo całej i tak nikt nie wykorzysta,
    ale za umieszczanie fragmentów z podaniem żródła i autora chyba się nikt nie pogniewa...
  • #4 229647
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    "ABC naprawy OR" to ja teraz właśnie czytam bo pożyczyłem z biblioteki, a jeszcze polecam "Radiotechnikę" H. Meluzina.
  • REKLAMA
  • #7 981209
    palker666
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    no i jeszcze "radioelektronika dla praktyków" ojca pokoleń elektroników A.Masewicza
  • #8 1106270
    Adam.C
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Jeżeli chodzi o praktyczne porady i rozwiązania stosowane w sprzęcie RTV z zastosowaniem lamp z minionej epoki to bardzo polecam książkę "RADIOMECHANIKA" autorstwa M. Maruszewskiej i J. Sawickiego z 1964 r. Jak zaczynałem przygodę z elektroniką w 1984 r. to wile razy wtedy z niej korzystałem. Mam ją od mojego ojca który był mechanikiem urządzeń radiowolewizyjnych. Mam jeszcze kilka innych książek z tego okresu i chętnie jakieś interesujące fragmenty seskanuję zainteresowanym.
  • REKLAMA
  • #9 1887774
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    Dobra jest też książka Czesława Klimczewskiego "Jak czytać schematy radiowe". Jest tu opisana budowa radia od podstaw więc można się duża nauczyć. Pozdrawiam
  • #10 2378165
    dark_one
    Poziom 12  
    A ja polecam książkę "Practical repair and maintenance of communications equipment" Alberta D. Helfricka oczywiście dla znających angielski. Nieoceniona książka szczególnie dla krótkofalowców.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy literatury związanej z naprawą i strojeniem odbiorników radiowych lampowych, ze szczególnym uwzględnieniem modelu OR Kankan II. Polecane są klasyczne książki techniczne, które zawierają praktyczne porady i opisy konstrukcji oraz napraw sprzętu RTV z lampami. Wśród rekomendowanych pozycji znajdują się m.in. prace Kazimierza Lewińskiego ("Części składowe i naprawa odbiorników radiowych", "Naprawa i strojenie odbiorników radiowych"), Włodzimierza Trusza ("ABC naprawy odbiorników radiowych"), H. Meluzina ("Radiotechnika"), T. Masewicza ("Radiotechnika dla praktyków i radioamatorów"), A. Masewicza ("Radioelektronika dla praktyków"), a także "Radiomechanika" M. Maruszewskiej i J. Sawickiego z 1964 roku. Dodatkowo polecana jest książka Czesława Klimczewskiego "Jak czytać schematy radiowe" oraz angielska pozycja Alberta D. Helfricka "Practical repair and maintenance of communications equipment" dla osób znających język angielski. W dyskusji poruszono także kwestie praw autorskich dotyczących udostępniania fragmentów książek, podkreślając, że publikowanie wybranych fragmentów z podaniem źródła jest korzystne i promuje literaturę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA