logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VV Golf 3 GTI 2.0 8v - Napięcie sondy lambda i działanie komputera wtrysku

luk_dg 07 Kwi 2006 22:02 12812 17
  • #1 2504418
    luk_dg
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem z sondą w VV Golf 3 GTI 2.0 8v. sonda 0-1V (4 przewody)
    Auto nie ma mocy i nie ciągnie równo.
    Na diagnostyce potwierdzili błąd sondy. Elektryk stwierdził, ze komputer wtrysku jest uszkodzony, ponieważ gdzieś tam pomierzył miernikiem i wyszło że podaje za duże napięcie tzn 1,3V-1,5V i że sama wymiana sondy nic nie da.... nie bardzo mi się w to chce wierzyć dlatego pytam.

Jakie ma być napięcie wychodzące z komputera ? ... 1,0 V czy może jest większę i sonda ma je zmniejszać ??

Jeśli ktoś może to prosiłbym o krótki opis (zasade działania) sondy. tzn od strony elektrycznej.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.
    Łukasz
  • #2 2505421
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 485
    to sonda lambda podaje sygnał napieciowy 0-1V do ECU a nie odwrotnie
    0V przy mieszance b.ubogiej
    1V przy mieszance b.bogatej
    na podstawie tych wartości ECU koryguje dawke paliwa
    zwiększając (jak "widzi" 0V) bądż zmniejszając (jak "widzi" 1V)
    czas wtrysku
  • #3 2505478
    luk_dg
    Poziom 11  
    Dzieki za odpowiedz, czyli generalnie nie ma możliwości by był uszkodzony ECU ?!

Mam jeszcze pytanie, skąd bierze zasilanie sonda i jaka jest jego wartość ?
    Bo na moj gust powinna miec jakieś napięcie by móc je przetworzyć ...
  • Pomocny post
    #4 2505526
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 485
    sonda nie jest zasilana, sonda porównuje zawartośc tlenu w powietrzu atmosferycznym z zawartościa tlenu w spalinach, przy dużej rożnicy
    w wyniku działania ciśnienia cząstkowego następuje przepływ jonów tlenkowych powodujacy powstanie potencjału do 1V
    wiele szczegółów dot.budowy idziałania sondy lambda znajdziesz w necie

sonda w pewnych okolicznościach (temp.pow.350°C,obecnośc gazów spalinowych) wykazuje właściwości ogniwa galwanicznego.
  • #5 2505539
    luk_dg
    Poziom 11  
    dzięki bardzo za wyczerpującą odpowiedz :)
  • #6 2505545
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    A nie wiesz dokladnie jaki byl ten blad sondy? Ale nie ma tu co kombinowac. Trzeba wymienic sonde (bo pewnie jest do wymiany), skasowac bledy i tyle.

P.S. Ta diagnostyka oparla sie tylko na podpieciu do kompa?
  • #7 2505566
    luk_dg
    Poziom 11  
    kordel napisał:
    A nie wiesz dokladnie jaki byl ten blad sondy? Ale nie ma tu co kombinowac. Trzeba wymienic sonde (bo pewnie jest do wymiany), skasowac bledy i tyle.

P.S. Ta diagnostyka oparla sie tylko na podpieciu do komputera?

Błąd - w sensie że sonda stoi cały czas na bogatej mieszance.
    Elektryk jeszcze pomierzył gdzieś tam miernikiem i powiedział, ze napięcie jest za duże tzn. wskazuje 1,3-1,5V, a powinno być do 1V - stwierdził ze to wina komputera oraz oczywiście wymiana sondy.
    Z tym, że zalecił najpierw naprawę komputera koszt: 250zł i dopiero wymiane sondy. W innym przypadku podobno nowa sonda też padnie !

Pozdrawiam
  • #8 2505611
    virus123456
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    luk_dg napisał:
    ..... zalecił najpierw naprawę komputera koszt: 250zł i dopiero wymiane sondy.

Pozdrawiam

co tam za taki elektryk,ze nie wie na jakiej zasadzie dziala sonda.chyba jakis burak ...
  • #9 2505621
    luk_dg
    Poziom 11  
    no teraz to juz wiem co z niego za elektryk .... elektryk-naciągacz !
  • #10 2506021
    kordel
    Poziom 25  
    luk_dg i tak dobrze trafiles bo ja widzialem pare razy taki elektrykow (i nawet sie ze mna spierali), ze napiecie mierzy sie amperomierzem i podaje w amperach... Ale to inna sprawa.
    Nie masz innego elektryka zeby Ci to sprawdzil? Bo jesli za duzo benzyny daje to bedzie za bogata mieszanka i pokaze blad sondy no ale skoro komp zle dziala to ten blad powinien wyskoczyc.
    Ty zamierzasz to sam naprawic czy poprostu kwestionujesz zalecenia elektryka i pytasz czy takie cos jest mozliwe? I w koncu gdzie on zmierzyl to napiecie bo nie bardzo rozumiem i nie jestem za bardzo w stanie Ci pomoc.
    Albo tak jak pisales chce tylko kase i kombinuje albo cos jest juz za kompem i nie wykrywa bledu.
  • #11 2506120
    virus123456
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    przepraszam,ale juz wszystko poprawilem
  • #12 2506668
    luk_dg
    Poziom 11  
    kordel napisał:
    luk_dg
    Ty zamierzasz to sam naprawic czy po prostu kwestionujesz zalecenia elektryka i pytasz czy takie cos jest mozliwe? I w koncu gdzie on zmierzyl to napiecie bo nie bardzo rozumiem i nie jestem za bardzo w stanie Ci pomoc.
    Albo tak jak pisales chce tylko kase i kombinuje albo cos jest juz za komputerem i nie wykrywa bledu.

No usterka jest na tyle prosta (wymiana sondy), że chyba dam sobie radę bez psełdo mechaników :)

Byłem też u innego elektryka i podłączył się pod komputer i powiedział ze sonda lambda jest do wymiany (błąd sondy - stoi na bogatej mieszance)
    Jeśli chodzi o to gdzie to mierzył ten pierwszy ... to nie bardzo wiem, ale prawdopodobnie wpiął się gdzieś w wiązkę do sondy, bo mnie przy tym nie bylo tylko mi to mowił (auto kazał zostawić na pół dnia).

Teraz zrobiłem tak, że odłączyłem całkowicie sondę i autko chodzi jakby lepiej, po niedzieli mam zamiar kupić sonde i wymienić.
  • #13 2507248
    polo
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Coś mi się wydaje że ty sam tego auta nie naprawisz a wymiana sondy nic nie pomoże bo jezeli sonda pokazuje za bogatą mieszanke to raczej jest dobra a trzeba szukać dla czego ta mieszanka jest za bogata
  • #14 2508535
    kordel
    Poziom 25  
    polo fakt, tez o tym myslalem. Ale jezeli sonda jest niby jeszcze dobra tylko juz cala zabrudzona to bedzie pokazywac za bogata mieszanke. Moznaby gdzies sprawdzic spaliny zeby faktycznie sie przekonac czy mieszanka jest za bogata.

luk_dg jakbys mial mozliwosc podmienienia sondy to by bylo lepiej.
  • #15 2587273
    Paweł99
    Poziom 2  
    witam, w sumie to nie pomogę, lecz mam podobny problem, golf3 2,0i amerykan, czyli mało spotykany silnik ABA, objawy ma takie, że na zimnym silniku rzuca nim jak pies flakiem, kopci na dziwnie biało-błękitnie i okrótnie śmierdzi benzyną z układu wydechowego, (czyli zaduża dawka paliwa) nadmienię, że olej jak i płyn chłodzący w normie,
    autko ma gaz, na gazie idzie dobrze, (posiada emulator sondy lambda) świruje na benzynie, dochodzi do 4,5 tyś obrotów i go dławi, ponadto pali chyba ze 30 l/100 km, byłem u elektryka, 3 godz sprawdzania, zapłon kable, komputer, wszystko ok, jedynie przepływomierz powietrza podaje 0,9 V a katalogowo powinien mieć 0,8V, komputer gość ma profesjonalny, BOSH-a, no i hmmmm, nie pomógł mi, nawet nie chciał pieniędzy po 3,5 godz. pracy,
    kable WN , świece, wtryski są nowe,
    będę wymieniał pasek rozrządu, może jest przestawiony o jeden ząbek, bo też takie przypuszczenia są, nie chcąc kupować wszystkiego po kolei, czyli przepływomierza, sondy itd. próbuję się coś dowiedzieć na ten temat,
    jeżeli ktoś miał taką przypadłość i pogógłby mi, byłbym wdzięczny
    z góry dziękuję
    Paweł

(ps. jak usunę usterkę, opiszę ją tutaj)
  • #16 2591811
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Ja moze i małow eim ale z tego co czyatałem to wyróżniamy głownie dwa rodzaje:
    Cyrkonową która działa jak ogniwo
    Tytanową zwane rezystancyjne i pod wpływem tlenu zmienia sie wartość rezystancji dlatego ma 4 przewody 2 sygnałowe z komputera a 2 wyjściowe do komputera.

Wieć moze ten pseudo mechanik nie jest taki psudo :) Może coś w tym racji było
  • #17 2591904
    Tony J.
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    Zobacz czy nie masz tam sondy o podwyższonym potencjale masy bo cos mi tak świta, że w jakims GTI spotkałem
  • #18 2673538
    Paweł99
    Poziom 2  
    witaj, jak zdążyłeś zauważyć podpiąłem się pod Twój post,
    czytałeś zapewne moją wypowiedź, także metodą dedukcji, zauważyłem, że podczas opisanych objawów tak się dzieje, śledzą pracę silnika, zauważyłem, że w początkowej fazie rozruchu czyli ok 1 do 1,5 sek. silnik pracuje ładnie, jakiś przekaźnik klika, nie tam, gdzie są przekaźniki, lecz odgłos dobiega jakby spod lewego przedniego głośnika, i zaczyna wariować, po przłączeniu na gaz, silnik nie ma mocy i też świruje,
    jak opisałem, byłem u specjalisty, który podłączał 2 wag-i i oscyloskop równocześnie, nie dało efektu,
    każdy pisze o sondzie, przepływomierzu, czy też krokowym,
    poprzedzę, że podczas rozruchu trzymając pedał gazu na full i nie dając się zaskoczyć owemu przekaźnikowi przełączam na gaz, o dziwo, pracuje ładnie silnik na gazie, nie żuca nim , jak pies flakiem,
    nie wiem, czy to pomoże , ale w moim przypadku, który mam jutro sprawdzić, jest to poprostu pozycjoner otwarcia przepustnicy,
    pośrednio steruje on dawką paliwa, powietrza, daje opór na przepływomierz, dlatego nie zgadzają się volty , podaje także sygnał na sonde lamda, i całokształt polega na tym, że są załamania, a raczej zakłamania w fazie początkowej,

nie wiem, czy to pomoże, jutro spróbuję,

bo mając gaz, wykluczam na gazie te objawy z tytułu przepływomierza, mając emulator sondy, nie ma prawa kłamać, bo już jest okłamana,
    czyli analogicznie: stosunek jak i impuls musi coś poprzedzić, by otwożyła się przepustnica, od tego jest pozycjoner położenia przepustnicy, który jak wyczytałem steruje dawką paliwa, stosunkiem powietrza wobec niego, jak i też impulsem początkowym na sondę lambda
    jak coś to pisz: paw99(_at_)wp.pl
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z sondą lambda w Volkswagen Golf 3 GTI 2.0 8v (4-przewodowa, napięcie sygnału 0-1 V). Sonda lambda generuje napięcie w zakresie 0 V (mieszanka uboga) do 1 V (mieszanka bogata) na podstawie różnicy ciśnienia cząstkowego tlenu w spalinach i powietrzu atmosferycznym, działając jak ogniwo galwaniczne bez zasilania zewnętrznego. ECU (komputer wtrysku) odbiera sygnał z sondy i na jego podstawie koryguje dawkę paliwa, zwiększając ją przy niskim napięciu i zmniejszając przy wysokim. Wskazanie napięcia powyżej 1 V (np. 1,3-1,5 V) jest nierealne i może świadczyć o błędnym pomiarze lub uszkodzeniu sondy, a niekoniecznie komputera. Zalecana jest wymiana sondy i skasowanie błędów diagnostycznych. Wątpliwości co do diagnozy elektryka, który sugerował uszkodzenie ECU i konieczność jego naprawy przed wymianą sondy, zostały poddane krytyce. Dodatkowo omówiono różne typy sond lambda: cyrkonową (działającą jak ogniwo) oraz tytanową (rezystancyjną, z 4 przewodami, gdzie dwa służą do podgrzewania sondy). Wskazano, że problem z bogatą mieszanką może wynikać nie tylko z sondy, ale także z innych elementów układu paliwowego. W dyskusji pojawiły się także uwagi o diagnostyce i pomiarach napięcia oraz o konieczności sprawdzenia spalin i ewentualnej wymiany sondy na sprawną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA