logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór zwrotnicy i obudowy do zestawu ARV 104-04/8, ARP 150-00/8, XW165

dolphin123 09 Kwi 2006 10:18 2001 25
REKLAMA
  • #1 2508313
    dolphin123
    Poziom 21  
    Ocena: 167
    Witam. Zdecydowałem sie (na 90%) taki zestaw:

ARV 104-04/8
    ARP 150-00/8
    XW165 (jaka wersja lepsza 1394 czy 1398?)

Jaka zwrotnicę dać? Zastanawiałem sie nad:
    Janbo J-3A pytanie: bedzie trzeba zastosowac tłumiki?
    Janbo Botes (ma w sobie tłumik -4dB na średni) czy bedzie trzeba wstawic wiekszy tłumik czy wystarczy? i jak z wysokim? tłumic czy nie?

Jaka obudowa do XW165? zamknieta czy b-r? i jaki litraż?

Proszę o wszelkie porady. Za pomoc dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 2508925
    mate_ok
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    nic nie robic tylko poczytac duuuuzo tematow na forum i pytania same się rozwiążą :)
  • #3 2509303
    dolphin123
    Poziom 21  
    wielkie dzieki mate_ok:) i wlasnie tak wyglada wiekszosc postow jakie przeszukuje, zamisat podac te konkretne linki jesli ktos nie moze ich znalesc,to ludziki czesto pisza "opcja szukaj" i wpadasz wlasnie na takie posty gdzie nic nie jest wyjasnione i sie odechciewa... Wiec pytanie: po co zakladalem post? zeby uslyszec porady czy "poszukaj sobie" z dnia na dzien coraz bardziej sie nie chce tutaj siedziec... i wez tu zrob cos dobrego...

Dodano po 11 [minuty]:

czy zamiast zdania : "nic nie robic tylko poczytac duuuuzo tematow na forum i pytania same się rozwiążą Smile" nie lepiej napisac odpowiedz w tez jednym zdaniu? nie rozumiem.....

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

tamat zakonczony. prosilbym o usuniecie.
  • REKLAMA
  • #4 2511490
    kris_k73
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Ja się przylychę w kierunku tych 10 % z marginesu i proponuję jednak zastosować głośnik typowo niskotonowy coś z ARN226 jeżeli już jesteśmy przy tej firmie....jeżeli taki pomysł odpada to tłumić musisz dość sporo przy tym zestawie....teoretczynie ARP i ARV o 7 dB ,praktycznie może dojść nawet do 7 dla ARV i 9 ARP to spro ale da radę :)...zwrotnica J3A z gotowych będzie git :)...

pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

PS a to wszystko pisałem w nadziei ,że jednak temat nie zamknięty :P
  • #5 2511916
    dolphin123
    Poziom 21  
    no chyba zamkniety:)
  • REKLAMA
  • #6 2517109
    mate_ok
    Poziom 18  
    proszę :)

nie chodzi o to by kogoś potraktowac lekceważąco, ale o to, aby mieć trochę satysfakcji z przygotowania swojego zestawu. Bo jeśli będziemy czekali na gotowce to nie lepiej kolumnę kupić w sklepie?

Z drugiej strony chodzi o satysfakcję z posiadanej wiedzy - porównaj charakterystyki i SPL głośników to zobaczysz czy tłumik będzie potrzebny (podpowiadam: tak). Po za tym ta konfiguracja głośników się przewijała juz mnóstwo razy. I nie chodzi tutaj o moje lenistwo ale o to ze dobry efekt wymaga troche pracy i samozaparcia. Ot co. Poszukaj odpowiedzi na swoje pytania i gdy juz rzeczywiscie staniesz przed trudnym problemem, na który nie bedziesz potrafił znalezc odpowiedzi - pytaj.

Tyle z mojej strony jako riposta i.. powodzenia :)
  • #7 2518075
    dolphin123
    Poziom 21  
    ta wyszukiwarka nie jest "celna" i szuka nie tego czego ma:/ bynajmniej tak mi sie wydaje... np zwrotnica SW szukalem i nie znalazlem,musialem poprosic o link... czytam duzo bardzo duzo,wiecej niz Wam sie wydaje i najlepsze konstrukcje zapisuje ale chce czasami uslyszec jeszcze raz zeby nie miec watpliwosci...
  • REKLAMA
  • #8 2518129
    kris_k73
    Poziom 19  
    a mogę zapytać czy masz jakieś preferencje co do brzmienia i oczekiwania?....na co kladziesz nacisk?......
  • #9 2519209
    dolphin123
    Poziom 21  
    jestes pierwsza osoba ktora mnie o to pyta za co wielkie dzieki:)
    zalezy mi na czystym dzwieku, odgrywaniu wiekszosci albo najlepiej wsyzstkich srednich i wysokich tonow, a bas mięki i przyjemny dla ucha (wyst w wiekszosci glosnikow samochodowych 6x9")
  • #10 2522065
    kris_k73
    Poziom 19  
    myślę ,że w pewnym stopniu teslę są w stanie sprostać tym wymaganiom,....z małym zastrzeżeniem ,grają dość specyficznie ,wysokie jak i średnie tony raczej ostre ,chwilami w górnych partiach robi się taki metaliczny,ostry "mętlik" ,co do basu jest bardziej naturalny niż miękki( czy rozumiesz przez to słowo dużo pulsującego ciepłego basu?), czasami mięciutki ,tylko lekko się objawiający a czasami potrafi uderzyć twardo ,szybko,potężnie i czuć ,że schodzi naprawdę nisko.....
    ale warunek aby był dzwięk czysty i słyszalny w całym paśmie ( z naciskanym przec Ciebie średnim również )jest spełniony bez dwóch zdań:)
    pozdrawiam

wrażenia oparte na zestawie 2 x ARN 226-03 + ARP + ARV(obudowa zamknięta)
  • #11 2522742
    mate_ok
    Poziom 18  
    ARV 104 może zostać z całą pewnością - brzmi bardzo dobrze i schodzi dość nisko przy umiarkowanej mocy wzmacniacza, więc bez problemu może chodzić w układzie dwudrożnym - w trójdrożnym tym bardziej. Wymaga tłumika 1 - 1.5 dB. ARP jest dość krzykliwym głośnikiem i zamiar uzyskania łądnej jasnej średnicy może się zakończyć tym, że kolumna będzie się 'drzeć' dając nieprzyjemny i męczący efekt. Jeśli bardziej zależy Ci na jakości dzwięku a nie mocy, zastanów się czy nie lepiej zbudować kolumny dwudrożne ale z lepszych komponentów (np. rewelacyjny niskośredniotonowy Monacor sph170, czy choćby rodzimy Tonsil GDN 20/60/11 lub 20/60/3 EX), no i oczywiście lepsza zwrotnica, bo te z firmy J.. to lipa i tyle (dobra zwrotnica to połowa sukcesu jeśli nie więcej). Zastanów się czego oczekujesz, jak wyobrażasz sobie gotową konstrukcję (wolnostojąca czy mały monitor), jakiej muzyki słuchasz najczęściej, bo np. inaczej ukształtujesz pasmo jeśli słuchasz rocka gdzie gitary dobrze brzmią przy lekkim podbiciu w okolicach 2,5-3 Khz czyli typowej częstotliwości podziału dla układów dwudrożnych (tutaj kombinuje się za pomocą odpowiedniej konstrukcji zwrotnicy). W takim wypadku nie decyduj się na obudowe BR bo bas będzie przymulony i efekt niezbyt ciekawy (oczywiście możesz zastosować świetne głośniki np Visatona i wtedy będzie cacy ale na tesli tego raczej nie osiągniesz). Jeśli natomiast słuchasz muzyki technicznej, hh, czy elektroniki to może lepiej zdecydować się na układ BR z większym głośnikiem niskotonowym - o górę i środek nie trzeba się już tak martwić. No i przede wszystkim napisz ile kasy chcesz na to wydać, bo jeśli budżet jest ograniczony, to lepiej zbudować prostszą konstrukcję 2-way niz pakować się w 8 głośników i zwrotnicę firmy J..

pozdrawiam
  • #12 2523122
    piapia
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Konstrukcja trojdrozna z 165mm glosnikiem basowym nie ma duzego sensu bo:

- zwrotnica jest bardzo trudna do zgrania, bez pomiarow wyjdzie nie wiadomo co

- 165mm spokojnie zagra do czestotliwosci ktore chciales przewidziec dla ARP.

Lepiej zrobic na dwoch 165mm. Zwrotnica bedzie prostrza i popełnisz mniej błedów.
    Taka jak przedmowca napisał zwrotnica to mozna powiedziec 80% sukcesu. Co z tego ze bedziesz mial dosc dobre glosniki jak narobisz dziur w pasmie, albo dasz takie kondziory ze ta tesla bedzie grała jak tani alphard.
    Koszt dwoch zwrotnic Janbo jest taki sam jakbys kupic elementy na zwrotnice z dobrych cewek i kondensatorow Jantzen - polecam Grelton, chyba najtaniej w necie.

pozdrawiam
  • #13 2523710
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    łudzka firma AUDIO ACADEMY zrobiła takie głosniki(1100zł/szt):
    2 x XW 165-4Ω + Seas KT 25F, wymiary 95.5/19.5/32.5, grubość ścianek to 20mm i front 25mm z czego łatwo wyliczyć obudowę. Buda jest B-R
    dokładniejszy opis znajdziesz w " FI*FI i muzyka"
  • #14 2524163
    mate_ok
    Poziom 18  
    polecam sprawdzony sklep z podzespołami do budowy zwrotnic (hurtownia, ale w detalu też tenio wychodzi):

http://www.polink.com.pl/

od pewnego czasu chodzi mi po głowie konstrukcja 2 x GDN 20/60/11 + Monacor DT-300 ( http://www.monacor.pl/catalogue-product.phtml?id=3260&Comp=0&Hier=6&MainKtg=62&SubKtg=514 ). Może dobór przetworników nietypowy, ale taki układ zapewni zdecydowanie wysoką efektywność (92 dB?). zastosowany tweeter nieźle uzupełni ewentualne braki w średnicy (kopułka 30mm z możliwością niskiego podziału) - w końcu to 2 x 20 cm Tonsila :)

za komplet głośników zapłacisz max 550 zł (na dwie kolumny), zwrotnice to ok 60 zł (jantzen, II rzędu) no i do tego jakieś wykończenie - całość powinna się zamknąć w 800 zł.

aha oczywiście głośniki w obudowie zamkniętej ok 60 l (tłumienie bocznych ścianek i lekko tylna ściana), bez przegrody (oba niskotonowe we wspólnej komorze)

poleca także forum http://diyaudio.pl/forum/viewforum.php?f=5 - dużo fajnych konstrukcji.

pozdrawiam
  • #15 2535190
    dolphin123
    Poziom 21  
    a gdzie moge kupic tego Monacor sph170 i za ile? lepiej zagra w średnich tonach niz 18-120-6-SW? czy bedzie dobrze zgrywał sie z Visatonem sc10n? jaka obudowa do niego lepsza zamknieta czy br? zalezy mi bardziej na srednich a basiku miękim... jaka do niego zwrotnica najlepiej? ceny nie wiem...ale chcialbym sie zamknac w 400-500 zł jesli tylko bedzie warto robic takie kolumienki za ta kase...

Dodano po 2 [minuty]:

i obudowa max 20L... bo beda to "wolnostojace"

Dodano po 6 [minuty]:

ten sph-170 kosztuje 289zł za sztuke...? to ja podziekuje chyba...:) jakis lepszy zestawik niz 18-120-6-SW + SC10n zna ktos moze...?
  • #16 2535455
    mate_ok
    Poziom 18  
    gdzies Ty tego sph170 za taka kase znalazl?? na stronie monacora kupisz go za 180 zł, ale nie porownuj go z stxem bo to smieszne porownanie (sph170 pracuja w wielu studiach jako monitory)
  • #18 2538791
    mate_ok
    Poziom 18  
    raczej wolnostojąca bo wymaga sporego litrazu, ale tutaj lepiej sprawdzic samemu na ucho. SPH170 schodzi niesamowicie nisko jak na swoja srednice, ale wymaga wtedy wiekszej obudowy. tutaj masz projekt

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic276271.html

rzuc okiem na ch-ke czestotliwosciowa - liniowa do prawie 5 kHz więc możesz dzielić jak Ci sie podoba ale koło 3,2 - 3,5 będzie chyba optymalnie.

oczywiscie pamietaj ze łomotu to nie sprawi, ale efektywnosc ma bardzo dobra, no i na pewno wysokiej jakosci brzmienie - tym razem idzie o jakosc a nie ilosc :)

pozdrawiam
  • #19 2543117
    dolphin123
    Poziom 21  
    jak juz wilele razy pisalem nie zalezy mi na mocnym basie bo mam suba tylko o to aby dpbrze sprawowaly sie w wysokich i srednich tonach:):):)
  • #20 2544160
    mate_ok
    Poziom 18  
    no to trzeba bylo tak od razu: ze masz suba... sph nie daja mocnego basu, tylko niski a to roznica.
  • #21 2544539
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    dolphin123 napisał:
    jak juz wilele razy pisalem nie zalezy mi na mocnym basie bo mam suba tylko o to aby dpbrze sprawowaly sie w wysokich i srednich tonach:):):)

przyjacielu, masz za dużo chyba tematów, bo akurat tutaj o subie nic nie wspominałeś, a jeśli liczysz że ktoś śledzi twoje tematy, to akurat ja zabierałem w nich głos i wydaje mi się, że suba masz zamiar zrobić. Chyba się nie mylę?
    :D
    jeśli chcesz coś do 20l to zrób monitory
    Ja osobiście zrobiłem takie:
    http://akkus.com.pl/index.php?grupa=gl_szczegoly&firma=tvm&model=ARN-188-05-8&lang=pl&dh=dt
    i
    http://www.visaton.de/english/artikel/art_380_1_8.html

wszystko w 15l closed(jeśli zależy Tobie na średnicy i wysokich to rozwiązanie świetne z szybszym basikiem w tle)
  • #22 2544661
    dolphin123
    Poziom 21  
    przemo-likas: suba mam rx 102 w obudowie 25L z br 9cm i długosci 6cm i mi nie pasi dlatego chce zrobic innego stad tamte posty... ;)
  • #23 2545030
    mate_ok
    Poziom 18  
    wypisuje sie bo nie wiem o co chodzi w tym temacie :D
  • #24 2545339
    dolphin123
    Poziom 21  
    hehe spojrz na moje tematy inne bo widze ze sie orientujesz mate_ok
  • #25 2546513
    mate_ok
    Poziom 18  
    ehh - i co mam przejrzeć wszystkie Twoje posty, żeby zobaczyć co u Ciebie slychac?

Klikam na ten temat bo wydaje mi sie ciekawy i nie podejrzewam ze to czesc 4 dluzszej dyskusji /a jesli nawet to jakies 'w poprzednich odcinkach by sie przydało'/.

Napisz jakiego finalnie masz, czy bedziesz mial tego suba /jaki glosnik/.

moze coś takiego - właśnie srednica jest bardzo ładna ale to obudowa zamknięta więc dobrze zgra się z subem.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic346754.html
  • #26 2548079
    dolphin123
    Poziom 21  
    posiadam aktywnego rx102 w 25L br + Technicsy SBCS65:/ ktore chce zamienic na cos lepszego...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru zwrotnicy i obudowy do zestawu głośnikowego składającego się z ARV 104-04/8, ARP 150-00/8 oraz XW165. Wskazano, że zwrotnica Janbo J-3A jest odpowiednia, jednak konieczne będzie zastosowanie tłumików, zwłaszcza dla ARP i ARV, gdzie tłumienie może wynosić od 1 do nawet 9 dB. Zwrotnice Janbo Botes mają wbudowany tłumik -4 dB na średniotonowy, ale może być potrzebne dodatkowe tłumienie. Dyskutowano o wyborze wersji głośnika XW165 (1394 vs 1398) oraz o rodzaju obudowy – zamknięta lub bas-refleks (B-R). Zalecane jest stosowanie obudowy zamkniętej o pojemności około 60 litrów dla XW165, co zapewnia lepszą kontrolę basu i czystość dźwięku.

Poruszono także alternatywne rozwiązania, takie jak zastosowanie głośnika niskotonowego ARN 226-03 lub Monacor SPH-170, które oferują lepszą jakość średnich tonów i efektywność, choć SPH-170 wymaga większej obudowy i jest droższy. Wskazano, że konstrukcja trójdrożna z głośnikiem 165 mm jest trudna do zestrojenia bez pomiarów, a prostsze i bardziej efektywne jest użycie dwóch głośników 165 mm w układzie dwudrożnym. Podkreślono, że zwrotnica jest kluczowa dla jakości dźwięku i warto inwestować w dobre komponenty, np. cewki i kondensatory Jantzen.

Użytkownikowi zależy na czystym dźwięku z wyraźnymi średnimi i wysokimi tonami oraz miękkim, przyjemnym basem, przy czym posiada aktywnego subwoofera RX 102 w obudowie bas-refleks 25 l, który chce wymienić na lepszy. Wskazano, że jeśli jest subwoofer, głośniki średnio-wysokotonowe nie muszą mieć mocnego basu, co pozwala na mniejsze obudowy (np. 15-20 l) i konstrukcje monitorowe. Podano linki do projektów i sklepów z podzespołami do zwrotnic oraz przykłady gotowych zestawów z firm AUDIO ACADEMY i Visaton.

Podsumowując, rekomendowane jest stosowanie zwrotnicy Janbo J-3A z tłumikami, obudowy zamkniętej o odpowiedniej pojemności dla XW165, rozważenie alternatywnych głośników niskotonowych (ARN 226, Monacor SPH-170) oraz zwrócenie szczególnej uwagi na jakość zwrotnicy i dopasowanie do posiadanego subwoofera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA