logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Cinquecento=nie działa wiatrak chł.+motor wycieraczki

sharon 09 Kwi 2006 23:54 10120 7
REKLAMA
  • #1 2511354
    sharon
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Fiat Cinquecento
    nie dzila:
    1.nie dziala silnik wycieraczki tylniej
    brak napiecia na silniku=spradzono przewody i bezieczniki=OK.
    2.nie dziala silnik wiatraka chlodnicy
    spradzono czuknik temperatury,ktory zwarlizmy sadzac,ze wiatrak ruszy,ale nie ruszyl=brak napiecia na silniku wiatraka.
    sprawdzono bezpieczniki=OK
    Czy obie usterki sa zbiezne? i nalezy szukac je pod jednym ukladem elektrycznym, czy rozwazac wszystko osobno jako dwa rozne obwody elektryczne.
    poprzez jakie obwody powienien sie wlaczac silnik wiatraka chlodnicy oraz silnik wycieraczek tylnich???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2511399
    mkubol
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    To sa dwa różne obwody posprawdzaj masy czy na każdym silniku jest masa i przeczyść styki przy tylnej klapie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2511550
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    silnik wycierazczek -przód sprawdzić :

- wszystkie złaczki-kostki czy cos nie upalone
    - włacznik kolumny kierownicy 2-pozycje pulsacujne i ciągłe
    - ukł elektroniki sterowanie
    -jeszcze raz bezpieczniki!!!

wycieraczka tył - przeczyscić styki na złaczu klapy-są tam spręzynki oraz wyczyscić płyte styku obok zatrzasku klapy
    sprawdzić właczniki wycieraczek tył na desce rozdzielczej w CC700 sa 2 uruchomienie wraz z spryskiwaczem oraz uruchomienie stałe-praca ciągła

wentylator-podać zasilanie osobne czy wentylator się uruchomi moze byc to objaw ukruszenia kabla lub brak masy na wiatraku

skorzystaj z schematu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic463815.html
  • Pomocny post
    #4 2512526
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1081
    Wiatrak wentylatora - czy napewno sprawdzony ogromny bezpiecznik obok akumulatora
    Wycieraczka - moze byc zatarty mechanizm.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2976622
    qwert7000
    Poziom 2  
    też to mam. u mnie nie działa nawiew, wycieraczki itp. Odkryłem, że gdy silnik chodzi to lekko przekręcić kluczyk tak jakby chciało się go wyłączyć i wtedy zaskakuje i wszystka elektryka działa. Ale dlaczego tak się dzieje nie wiem..
  • Pomocny post
    #6 2976630
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1081
    Sprawdz stacyjkę
  • #7 6398952
    Butu
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Mam podobny problem ;/

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 6400101
    MIRAS-S
    Poziom 19  
    Ocena: 91
    Nie napisałeś o jaki model chodzi.W 900 miałem podobny problem z wentylatorem.
    Sprawdź przekaźnik z świateł mijania od tego leci zasilanie na wentylator chłodnicy ten przekaźnik jest wewnętrznie inny niż standardowy prawdopodobnie na pinach i gniazdach nie masz kontaktu w tym przekaźniku.

Podsumowanie tematu

✨ W Fiat Cinquecento występują problemy z brakiem działania silnika tylnej wycieraczki oraz silnika wentylatora chłodnicy. Sprawdzenie przewodów i bezpieczników nie wykazało usterek, a czujnik temperatury również nie powoduje uruchomienia wentylatora. Zaleca się rozpatrywać oba problemy jako odrębne obwody elektryczne. Wskazane jest sprawdzenie masy na obu silnikach oraz oczyszczenie styków przy tylnej klapie, gdzie znajdują się sprężynki i płyta styków. Dla wycieraczki tył należy także zweryfikować przełączniki na desce rozdzielczej, które mogą mieć dwie pozycje: pulsacyjną i ciągłą. Wentylator chłodnicy powinien mieć osobne zasilanie; warto podać zasilanie bezpośrednio, aby wykluczyć uszkodzenie przewodów lub brak masy. Dodatkowo, w modelu 900 podobne problemy z wentylatorem były związane z przekaźnikiem świateł mijania, który zasila wentylator chłodnicy i może mieć wewnętrzne uszkodzenia styków. Warto również sprawdzić stacyjkę, gdyż problemy z elektryką mogą wynikać z jej niewłaściwego działania. Zalecane jest korzystanie ze schematów elektrycznych dla dokładnej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA