logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kyocera FS 9100DN - zacinanie papieru po wyjściu z fusera, wymiana MK-700 nie pomogła

piotrw81 10 Kwi 2006 23:14 3324 5
REKLAMA
  • #1 2514702
    piotrw81
    Poziom 11  
    Witam, mam problem z w/w drukarka. Po wyjsciu z fusera robi harmonijke przed rolka wyjscia papieru. Wymienilem MK-700. Przed wymiana bylo to samo. Czasami sie zdarza ze wydrukuje 200 kartek bez dupleksu i jest ok, ale na 201 zatnie. Czasami zatnie juz na 5 kartce. Przy drukowaniu w dupleksie zacina częściej, tak przy 50-60 kartkach. Kilkanaście kyocer 9100 juz naprawiłem poprzez dokladna konserwacje. Rozbieralem sprzegla elektromagnetyczne i pralem w benzynie ekstrakcyjnej i zamienialem czujniki w wyjsciu papieru i pomoglo. A w tej nic! Kaplica! Rece opadaja :-( Zamowilem tak w ciemno wyjscie papieru i ten modul z 4 rolkami prowadzacymi papier. POMOCY
    PS: dodam ze lozyska w fuserze sa na bank OK
    ,.,.,.,.,.,.
    Linux + Firefox + Thunderbird + brak antywirusa = 0 ............. problemow
  • REKLAMA
  • #2 2517323
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    Witam

Przedewszystkim....zacznij od podania ile drukarka ma na liczniku....bo to jest istotna sprawa....jesli wymieniles juz w niej 3 razy MK-700....to teraz nalezy wymienic zestaw SK-700...w nim jest zespol wyjscia...jesli dobrze cie zrozumialem to o nim piszesz, ze zamowiles...jesli sprzeglo padlo...to nie pomoze zadne czyszczenie sprzegiel...trzeba je wymienic....co do czujnikow....to mam nadzieje, ze je oznaczyles przez podmienianiem?....jesli nie to masz problem :( ....czasami padaja czujniki wlasnie te w module nad fuzerem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2524632
    piotrw81
    Poziom 11  
    licznik 1 600 000 stron. Ja wymieniłem w niej 1 MK. I to był jej pierwszy mk. Wczesniej miala wymieniane tylko te podzespoly ktore sie "wysypały". Tak mi powiedzial klient. Wczesniej ta drukarke robil inny serwis. O wymianie SK-700 raczej nie ma mowy, klient sie nie zgodzi. Czekam teraz na wyjscie papieru i sprzegła.... zobaczymy co dalej. Dzieki za zainteresowanie problemem
  • REKLAMA
  • #4 2529273
    Woter
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Problem harmonijki to podnoszenie się pazurków odrywających z powodu nagromadzenia na nich nagaru z tonera, sprawdz oba "komplety", ten od wałka górnego oraz ten od wałka dociskowego, a może klapa boczna ma wyrobione plastikowe zaczepy i nie domyka się odpowiednio, przez co jest brak docisku do prawidłowj drogi papieru, sprawdz też kasetę, czy papier wychodzi prosto, możesz też sprawdzić kopiowanie używając podajnika "bocznego" papieru.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2530409
    tomek1970
    Poziom 22  
    Ocena: 46
    Sugeruję (choć to nieiwiarygodne) sprawdzić ograniczniki papieru w kasecie można je przesuwać aby dopasawać wydruk na stronie, jesli są poza skalą (przesuwają się w trakcie zatrzaskiwania pełnej kasety z papierem) to kartka zamiasta uruchomić czujnik a tym samym rolki wyjściowe zacina się i efekt jest jak opisałeś. Ograniczniki ustala się poluzowując 3 śruby w każdej z kaset. Inną przyczyna może być wypracowanie dźwigni czujnika widoczna po rozkręceniu górnej pokrywy rolek wyjściowych warto oczywiście przeczyścić fotoelementy czujników.

Powodzenia
  • #6 5330989
    icserwis
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Odkopałem ten temat, bo miałem podobną usterkę. Temat stary ale myślę, że warto dopisać tutaj moje zmagania.

Zacznę od początku, mianowicie miałem na serwisie ostatnio dwie takie drukarki, obie miały tą samą usterkę, papier zacinał się na wyjściu po około 200-250-tej kartce.

W jednej z drukarek wałek teflonowy w module grzewczym był wytarty i porysowany na brzegach (prawdopodobnie dlatego, że kartki w podajnikach były ustawione w pozycji "pionowej").
    Wstawiłem do niej nowy moduł grzewczy. Wykonałem kompleksową (mało powiedziane kompleksową) konserwację drukarki, bardzo dokładnie przeczyściłem całą drogę papieru (rolki, wałki itp.), w sumie to walczyłem z nią około 5-6 godzin. Wymieniłem też rolki pobierające i separujące w obu podajnikach (były już łyse i kartki się "ślizgały").
    W drugiej drukarce podobnie, z tym że już nie wymieniałem pieca.

W ramach testów, przez obie drukarki przeszło łącznie około ośmiu ryz papieru, drukowanie seryjne, jak i z odstępami, z duplexem i bez.
    Drukarki mogą iść na wojnę:)
REKLAMA