logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kyocera FS 9100DN - delikatne szarzenie wydruków, wilgotny toner?

Biurotechadam 26 Wrz 2006 11:52 1742 11
REKLAMA
  • #1 3058242
    Biurotechadam
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Właśnie zakończyłem temat o zacinaniu papieru w tej drukarce, mam jednak jeszcze jedno pytanie.
    Licznik 119tys.
    Drukarka wyczyszczona itd. ( nie zacina :D ), jednak na wydrukach daje się zaobserwować delikatne szarzenie - jakby tło - nieregularne wzdłuż wydruku.
    Zaczyna się ok 4cm od tyłu kartki i jest mniej więcej szerokości 7 cm, pojawiło się także na dole kartki ok 4cm do krawędzi.
    Gdzie szukać przyczyny?
    Laser wygląda na czysty, a poza tym chyba byłoby jaśniej w tych miejscach ;) ?
    Drukarka ma ok 3 lata a licznik jak już pisałem 119 tys.
    Możliwe, żeby to była wina np. wilgotnego tonera? bo drukarka naprawdę niewiele pracuje a stoi moim zdaniem w nieco kiepskich warunkach klimatycznych bo na granicy ciepłej sali, a drzwiami wyjściowymi na zewnątrz budynku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3058337
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    Witam :)

Biurotechadam napisał:

Drukarka wyczyszczona itd.

Dokladnie....co czysciles?

Biurotechadam napisał:

Zaczyna się ok 4cm od tyłu kartki i jest mniej więcej szerokości 7 cm, pojawiło się także na dole kartki ok 4cm do krawędzi.

Biurotechadam napisał:
    Laser wygląda na czysty, a poza tym chyba byłoby jaśniej w tych miejscach ;) ?

Odpowiedziales juz sobie ;) ....skoro brudzi od tylu kartki....to nie moze byc laser :)

Biurotechadam napisał:
    Możliwe, żeby to była wina np. wilgotnego tonera? bo drukarka naprawdę niewiele pracuje a stoi moim zdaniem w nieco kiepskich warunkach klimatycznych bo na granicy ciepłej sali, a drzwiami wyjściowymi na zewnątrz budynku.

Raczej...nieoryginalnego tonera....niestety coraz czesciej ostatnimi czasy....podrabiane sa i te tonery....powiem wiecej sprzedawane sa NAWET jako oryginalne :!: :evil:

Stawiam na zly toner..... jesli masz inna wywolywaczke, mozesz to szybko zdiagnozowac :0

Pozdrawiam
  • #3 3058351
    Biurotechadam
    Poziom 14  
    Podczas czyszczenia drukarki "darowałem sobie " rolkę transferową, teraz jest już umyta i suszy się na słoneczku. Może to jest przyczyną. Poza tym sprzęt był rozłożony w drobiazgi i wszystko odkurzone, wydmuchane sprężarką, przetarte ściereczkami z odpowiednimi preparatami.

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

Umyta rolka transerowa - dalej to samo :(
    Wymiana drutu w elektrodzie górnej - to samo :(
    TO MUSI BYĆ TONER - albo gdzieś blisko
    W końcu nowe opony w samochodzie to też nie takie które zrobiły 1 tys km po tym jak wcześniej 5 lat leżały w piwnicy :)
  • #4 3059811
    agatorn
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Biurotechadam napisał:
    jednak na wydrukach daje się zaobserwować delikatne szarzenie - jakby tło - nieregularne wzdłuż wydruku.
    Gdzie szukać przyczyny?

Ja bym się zastanowił nad wałkiem światłoczułym we wkładzie. Podmieniałeś wkłady? Podobne (nieregularne plamy szersze na brzegu kartki i zwężające się ku środkowi) w drukarkach OKI są właśnie objawem końca bębna.
  • REKLAMA
  • #5 3059903
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Witam

agatorn napisał:
    Biurotechadam napisał:
    Zaczyna się ok 4cm od tyłu kartki i jest mniej więcej szerokości 7 cm

Ja bym się zastanowił nad wałkiem światłoczułym we wkładzie. Podmieniałeś wkłady? Podobne (nieregularne plamy szersze na brzegu kartki i zwężające się ku środkowi) w drukarkach OKI są właśnie objawem końca bębna.

Przepraszam za sarkazm....ale ja bym sie najpierw na Twoim miejscu...wczytal dokladniej w tekst :D

Wyraznie jest napisane, ze ...OD TYLU KARTKI.... :D
    No i co do konca bebna....to te bebny starczaja spokojnie :D na 500 tys wydrukow.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3059968
    agatorn
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    forteca napisał:

Przepraszam za sarkazm...ale ja bym sie najpierw na Twoim miejscu...wczytal dokladniej w tekst :D

OK, darujmy sobie sarkazm. Napisał: "jednak na wydrukach daje się zaobserwować delikatne szarzenie - jakby tło - nieregularne wzdłuż wydruku". Zrozumiałem, że jest to po stronie zadrukowanej. OK. Chciałem być pomocny - nie udało się.
  • #7 3060559
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Witam

Spokojnie :) ....nic sie nie stalo...kazdy z nas musi zwracac uwage na szczegoly....a na pewno wyjdzie nam to tylko na lepsze :)

Pozdrawiam
  • #8 3060794
    Biurotechadam
    Poziom 14  
    Niestety nie mam możliwości podmienić zespół bębna czy wywoływacza, co mam powiedzieć klientowi ???
    Ile kosztuje zestaw MK700 i gdzie ew.można go zdobyć ?
    A czym można umyć bęben jeśli się oklei jakimiś syfami?
  • REKLAMA
  • #9 3061825
    Biurotechadam
    Poziom 14  
    Dlaczego nikt mi nie chce podpowiedzieć, gdzie i za ile można dostać części do tej drukarki. :(
    Ile kosztuje wałek dociskowy z łożyskami ?
  • #10 3063312
    Beton1906
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    docisk razem z łożyskami nowego typu koło 250 netto. Zestaw mk jeśli się nie mylę koło 2700 netto. Pozdrowionka. jak coś to na priv
  • #11 3079936
    astan
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Nie ma sensu nic kupować. Czy masz dobrą czerń, jeśli tak wykonaj polerowanie bębna, jeśli po tej czynności dalej będą zabrudzenia na odwrocie to toner. Wysyp cały, wyczyść DV i zasyp nowym oryginalnym.
    Docisk z rolką starego typu mogę załatwić za 110 netto. Nowy typ z łożyskami problem mogą być używane. Pozdrawiam
  • #12 3080109
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Witam

Chcialbym zrozumiec Twoj post....ale tego niestety kompletnie...nie moge zrozumiec :cry:

astan napisał:
    Nowy typ z łożyskami problem mogą być używane.

Wytlumacz mi o co Ci chodzilo?

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Drukarka Kyocera FS 9100DN z licznikiem około 119 tys. wydruków wykazuje problem z delikatnym, nieregularnym szarzeniem na wydrukach, szczególnie wzdłuż około 7 cm szerokości od tyłu kartki oraz na dole. Po dokładnym czyszczeniu urządzenia, w tym rolki transferowej i wymianie drutu w elektrodzie górnej, problem pozostał. Dyskusja wskazuje, że przyczyną może być wilgotny lub nieoryginalny toner, który często powoduje takie defekty, zwłaszcza gdy drukarka pracuje w niekorzystnych warunkach klimatycznych. Wątpliwości co do uszkodzenia bębna światłoczułego zostały wyjaśnione – bębny w tym modelu wytrzymują do 500 tys. wydruków, więc przy 119 tys. jest to mało prawdopodobne. Wskazano również na możliwość wymiany zestawu MK700 (bęben i wywoływacz) oraz wałka dociskowego z łożyskami, których ceny orientacyjnie wynoszą około 2700 zł netto za zestaw MK700 i 110-250 zł netto za wałek dociskowy. Zalecane jest polerowanie bębna i wymiana tonera na oryginalny, aby wykluczyć problem z materiałem eksploatacyjnym. Czyszczenie bębna można wykonać specjalistycznymi preparatami, jednak brak możliwości podmiany zespołu bębna utrudnia diagnozę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA