logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować skuteczny monitor świateł samochodowych bez ingerencji w układ?

kordel 11 Kwi 2006 11:11 4019 19
  • #1 2515638
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    Witam. Temat juz wielokrotnie poruszony, ale tylko cos tam napomkniete. Chcialbym go roztrzygnac do konca. Bede wdzieczny za wszelkie sugestie dotyczace tematu. Propozycje, poprawki, udoskonalenia. Jak zrobic dobry monitor swiatel samochodowych? Nie liczy sie ingerencja w uklad elektryczny, chodzi o to zeby byl skuteczny. Problem braku swiatel pozycyjnych (a tym bardziej swiatel stopu) jest powazny. Za spalona zarowke mozna dostac co najwyzej maly mandacik, chociaz i do tego trzeba miec szczescie bo w wiekszosci sa to tylko upomnienia. Tyle razy widzialem jak radiowoz jadac za samochodem z niesprawnym swiatlem stopu nawet sie tym nie przejal. Czy warto ryzykowac zycie za 2 czy 3zl?

Wpadl mi ostatnio do glowy taki pomysl (zamiescilem rysunek). Nie jest to 100% rozwiazanie co prawda bo zarowka bedzie slabiej swiecic, ale na poczatek dobre. Pytanie drugie co do schematu to czy cewka zwyklego przekaznika wytrzyma obciazenie zarowki mijania (55W)?

P.S. Na elce tez jest schemat takiego monitora, jak znajde to wrzuce bo do niego tez mam pare zastrzezen.

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.
    Załączniki:
    • Jak zbudować skuteczny monitor świateł samochodowych bez ingerencji w układ? monitor swiatel.JPG (21.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2515651
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Cewka przekaźnika ograniczy prąd żarówki do tego stopnia , że nie będzie świecić lub ostatecznie lekko zajarzy . Musiałbyś sam nawinąć cewkę tak by działał przy podłączonej żarówce .
    W jakimś starym piśmie widziałem pomysł z kontaktronem i kilkoma zwojami nawiniętymi na niego .
  • #3 2515666
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Mam inny pomysł: światłowód. Pociagnij nitki światłowodu od punktów, gdzie chcesz kontrolować świecenie, w końcu to są odległości rzędu 2 - 3 metry, jeden koniec światłowodu mocujesz w odbłyśniku, grugi na desce i widzisz wszystko.
  • #4 2515735
    kordel
    Poziom 25  
    Jerzy Węglorz ja mowie na powaznie.

Hucul fakt, masz racje. Drobna poprawka, tylko czy teraz jest potrzebny przekaznik? Dac zwyklego LED'a na 1,5V.

Zalaczam tez schemat tego monitora co jest na elce i mam pytanko: Dziala on na zasadzie spadkow napiec, ale wlaczyc np radio, przeciwmnglowe, i swiatla drogowe (a jeszcze jak jakis szpaner wrzuci sobie dwie setki na drogowe) to nie bedzie wystarczajacego spadku by monitor zareagowal?
    Załączniki:
    • Jak zbudować skuteczny monitor świateł samochodowych bez ingerencji w układ? monitor swiatel_2.JPG (23.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować skuteczny monitor świateł samochodowych bez ingerencji w układ? monitor swiatel_3.JPG (15.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować skuteczny monitor świateł samochodowych bez ingerencji w układ? monitor swiatel samochodowych.gif (145.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2516457
    eloyy
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam.
    ja bym poparł projekt ze światlowodem,prosty i skuteczny,zresztą z powodzeniem stosowany w swoim czasie w autach produkcji made in USA
    Jak dla mnie metoda w 100 procentach niezawodna(przedewszystkim)
    Pozdrawiam!!!
  • #6 2516817
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Witam.A nie lepiej zastosowac w aucie(obojetnie jakim) zwykly kontroler swiatel zewnetrznych,ktory przy przepaleniu sie zarowki z obojetnie jakich swiatel(nawet tablicy rejestracyjnej) sygnalizuje awarie dioda?Taki kontroler jest w kilku modelach samochodow.Miedzy innymi w Polonezach Plusach.Jest tez kontroler swiatel przeciwmgielnych,ktory kontrolouje swiatla przednie i tylne przeciwmgielne.Kontrolery te, maja w sobie nawet przekazniki do tych swiatel.A wiec urzadzenie stosunkowo nie duze,a i pozyteczne.No i ingerencja w instalacje tez nie duza.No i cena tez stosunkowo w miare niska jak na takie urzadzonko,bo okolo 50 zl.
  • #7 2517679
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    Monitory takie produkuje/produkowała firma APE z Opola. Tu strona:
    http://www.ape.com.pl/
    Choć jej data...
  • #9 2519549
    kordel
    Poziom 25  
    Ryszard49 ciekawe. Moznaby sprobowac.

Błażej to tez jest interesujace, ale jakies schematy...

A co do swiatlowodow to mnie by denerwowaly te swiatelka podczas jazdy w nocy (w koncu musi to byc imieszczone w widocznym miejscu). A druga rzecz czy zdaloby egzamin w dzien.
  • #10 2519701
    fachman
    Ocena: 124
    no ale po co masz na te światłowody się patrzeć?
    optoelektronika załatwi ci wszystko, robisz do każdej żarówki układ NAND na którym masz 0 na wyjściu wtedy gdy po podaniu napięcia na tą żarówkę masz sygnał na światłowodzie,
    potem to wszystko dajesz na sumator AND i wystarczy że jedna żarówka będzie niesprawna i na wyjściu pojawi sie stan wysoki, dalej przetworzyć go możesz wg wyobraźni, na świetlny w nocy czy dźwiękowy w dzień
  • #11 2521123
    katoda
    Poziom 20  
    Ocena: 51
    Najprościej to na małym kontaktronie nawinąć kilka zwoi grubego drutu i wpiąć to w szereg w obwód żarówki. Ilość zwoi trzeba dobrać doświadczalnie aby przy włączonych światłach przełanczał kontaktron a przy przepaleniu jednej żarówki (maleje pobór prądu) odpuszczał. Sprawdzony sposób lata temu na stopach w trabancie;)
  • #12 2521619
    szok-k
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Kiedys w maluchu miałem wszystkie swatłą monitorowane na kontaktronach z klawiatury komputera meritum, 3 zwoje drutu, w szereg z kntaktronem 1,2 k i led. Działało że hej.\Pozdrawiam
  • #13 2521709
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1011
    Witam.
    Proste a zarazem ciekawe rozwiązanie.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Nadzór świateł.pdf (124.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 2521800
    fachman
    Ocena: 124
    katoda napisał:
    Najprościej to na małym kontaktronie nawinąć kilka zwoi grubego drutu i wpiąć to w szereg w obwód żarówki. Ilość zwoi trzeba dobrać doświadczalnie aby przy włączonych światłach przełanczał kontaktron a przy przepaleniu jednej żarówki (maleje pobór prądu) odpuszczał. Sprawdzony sposób lata temu na stopach w trabancie;)

Wszystko byłoby dobrze gdyby nie nakładały się na siebie dwa niekorzystne zjawiska: bardzo mały opór zimnego włókna żarówki i histereza przełączania kontaktronu. Co to oznacza w praktyce? otóż jeśli nawet przepali się nam 2 żarówki kierunku i zostanie tylko jedna to przy włączeniu kierunkowskazów kontaktron załączy nawet ta jedna dobra żarówka. Potem oczywiście prąd znacznie spada, ale histereza przełączania kontaktonu jest tak wielka że podtrzyma go załączonym nawet 1/3 wartości prądu który go załączył. Celowo używam pojęcia prąd załączenia, bo to on decyduje o zamknięciu styków a nie napięcie jak w cewce przekaźnika.
    Aby zminimalizować histerezę należy stosować jak najmniejsze kontaktrony, jak najcieńsze, należy przed użyciem zrobić próbę jaki prąd je załącza a jaki wyłacza. Wyniki mogą być baardzo ciekawe.
  • #15 2521906
    katoda
    Poziom 20  
    fachman napisał:

Wszystko byłoby dobrze gdyby nie nakładały się na siebie dwa niekorzystne zjawiska: bardzo mały opór zimnego włókna żarówki i histereza przełączania kontaktronu. Co to oznacza w praktyce? otóż jeśli nawet przepali się nam 2 żarówki kierunku i zostanie tylko jedna to przy włączeniu kierunkowskazów kontaktron załączy nawet ta jedna dobra żarówka. Potem oczywiście prąd znacznie spada, ale histereza przełączania kontaktonu jest tak wielka że podtrzyma go załączonym nawet 1/3 wartości prądu który go załączył. Celowo używam pojęcia prąd załączenia, bo to on decyduje o zamknięciu styków a nie napięcie jak w cewce przekaźnika.
    Aby zminimalizować histerezę należy stosować jak najmniejsze kontaktrony, jak najcieńsze, należy przed użyciem zrobić próbę jaki prąd je załącza a jaki wyłacza. Wyniki mogą być baardzo ciekawe.

Dla tego napisałem że kontaktron ma być mały znaczy cienki. Dla świateł stopu 2x21W miałem z tego co pamiętam ok 5 zwoi drutu na kontaktronie o średnicy 2,5mm i długości ok 15mm. Po przepaleniu jednej żarówki nie było efektu podtrzymania. Ale tak jak napisałem ilość zwoi trzeba dobrać doświadczalnie w zależności od parametrów kontaktronu. Drut dać o przekroju ok 1,5~2 mm. Zresztą ja miałem nawinięty zwykły przewód w plastykowej izolacji i oklejone to taśmą ;) Kalibracje przeprowadziłem naciskając i puszczając pedał hamulcy jednocześnie powoli dowijając zwoje. W momencie zaskoczenia kontaktronu zawinołem to taśmą i było ok. Kontaktron w zasadzie załanczał przy więkrzym impulsie prądu rozruchu dwuch żarówek a potem się podtrzymywał tylko. Prąd jednej żarówki nie był w stanie go załączyć.
  • #16 2523170
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Powracam uparcie do światłowodów:
    - czy bedzie trzeba ciągnąć od każdej (badanej) żarówki 1 drut, czy 1 włókno, to jest bez różnicy;
    - obróbka uzyskanej informacji może być w obu przypadkach dowolna, ale światłowód dopuszcza też całkowity brak obróbki, czyli sygnalizację bezpośrednią.
  • #17 2524213
    katoda
    Poziom 20  
    Co do kontrolowania oświetlenia jakim kolwiek czujnikem optycznym nam pewne zastrzeżenie , mianowicie mogą tu wystąpić przekłamania podczas jazdy w dzień a już napewno w słoneczny dzień. Pewniejszy jest pomiar prądu w obwodzie.
  • #18 2524327
    tarnowski
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    Proponuję adaptację specjalizowanego scalaka od MB W124, układ jest na tyle cwany że kontrolka błędu oświetlenia załącza się tylko przy włączeniu obwodu w którym jest uszkodzenie ( można łatwo ustalić gdzie padła żarówka) Wadą tej adaptacji będzie konieczność stosowania w oświetleniu żarówek o mocach zgodnych ze specyfikacją MB

Na szrotach leży pełno bebechów od tego modelu,pozostaje jeszcze tylko schemat instalacji MB i trochę szycia :)

Darek
    PS Dodatkowa korzyść z posiadania tego urządzenia jest informacja o upływnościach w instalacji.....
    D
  • #19 2524959
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Z kontaktronami wypali tylko że należy po 1 na żarówkę, co chyba nie jest problemem zbytnim bo i tak trzeba przecinać przewody. Dobrym pomysłem by było podłączenie pod nóżki proca . Eleganckie wyświetlanie może buzzer piszczyk jak ktoś woli.
  • #20 2525503
    katoda
    Poziom 20  
    Przecinać instalacji nawet nie trzeba bo można wyjąć konektor z wtyku żarówki i wtawić niby przedłużkę z kontaktronem na złączkach. Będzie bardziej profesjonalnie ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy skutecznego monitora świateł samochodowych bez ingerencji w układ elektryczny pojazdu. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie kontaktronów z nawiniętymi zwojami drutu, które reagują na prąd płynący przez żarówki, jednak wymagają precyzyjnej kalibracji ze względu na histerezę przełączania i zmienny prąd rozruchowy. Alternatywnie sugerowano zastosowanie światłowodów do optycznego monitorowania świecenia żarówek, co umożliwia bezpośrednią sygnalizację, choć może być uciążliwe wizualnie i mniej skuteczne w dzień. Inne pomysły to użycie optoelektroniki z układami logicznymi (NAND, AND) do detekcji prądu i generowania sygnałów alarmowych. Wskazano również na gotowe kontrolery świateł zewnętrznych stosowane w niektórych modelach samochodów (np. Polonez Plus), które sygnalizują przepalenie żarówek diodą i zawierają wbudowane przekaźniki. Zaproponowano adaptację specjalizowanego scalaka z Mercedesa W124, który precyzyjnie wykrywa uszkodzenia żarówek i informuje o upływnościach w instalacji, choć wymaga stosowania żarówek zgodnych ze specyfikacją MB. Wspomniano o produkcji monitorów świateł przez firmę APE z Opola. Podkreślono, że pomiar prądu w obwodzie jest bardziej wiarygodny niż czujniki optyczne, które mogą dawać fałszywe sygnały w dzień. Propozycje montażu obejmują wpinanie kontaktronów w szereg z żarówkami lub stosowanie specjalnych przedłużek złączkowych dla profesjonalnego wykonania bez konieczności przecinania przewodów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA