Witam. Temat juz wielokrotnie poruszony, ale tylko cos tam napomkniete. Chcialbym go roztrzygnac do konca. Bede wdzieczny za wszelkie sugestie dotyczace tematu. Propozycje, poprawki, udoskonalenia. Jak zrobic dobry monitor swiatel samochodowych? Nie liczy sie ingerencja w uklad elektryczny, chodzi o to zeby byl skuteczny. Problem braku swiatel pozycyjnych (a tym bardziej swiatel stopu) jest powazny. Za spalona zarowke mozna dostac co najwyzej maly mandacik, chociaz i do tego trzeba miec szczescie bo w wiekszosci sa to tylko upomnienia. Tyle razy widzialem jak radiowoz jadac za samochodem z niesprawnym swiatlem stopu nawet sie tym nie przejal. Czy warto ryzykowac zycie za 2 czy 3zl?
Wpadl mi ostatnio do glowy taki pomysl (zamiescilem rysunek). Nie jest to 100% rozwiazanie co prawda bo zarowka bedzie slabiej swiecic, ale na poczatek dobre. Pytanie drugie co do schematu to czy cewka zwyklego przekaznika wytrzyma obciazenie zarowki mijania (55W)?
P.S. Na elce tez jest schemat takiego monitora, jak znajde to wrzuce bo do niego tez mam pare zastrzezen.
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.
Wpadl mi ostatnio do glowy taki pomysl (zamiescilem rysunek). Nie jest to 100% rozwiazanie co prawda bo zarowka bedzie slabiej swiecic, ale na poczatek dobre. Pytanie drugie co do schematu to czy cewka zwyklego przekaznika wytrzyma obciazenie zarowki mijania (55W)?
P.S. Na elce tez jest schemat takiego monitora, jak znajde to wrzuce bo do niego tez mam pare zastrzezen.
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.