logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silniczek. Jak można zrobić w domu? Po co są 3 fazy?

Kasamka 12 Kwi 2006 15:04 2535 20
REKLAMA
  • #1 2520045
    Kasamka
    Poziom 11  
    Ma pytanie. P co są aż trzy fazy a nie np: 1 faza. Oraz jak Można zrobić domowym sposobem jakiś silniczek elektryczny lub z łatwo dostępnych środków??
  • REKLAMA
  • #3 2520167
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Ocena: 86
    Bo generatory w elektrowniach, to takie fajne maszyny, które się kręcą. Wytwarzają energię elektryczną z mechanicznej(z ruchu obrotowego).

Okazuje się, że najkorzystniej jest umieścić na obwodzie maszyny 3 uzwojenia(walę w tym momencie ogólnikami, i proszę osoby znające się o nie wznoszenie krzyku).

Czyli kręcący się generator wytwarza energię KOLEJNO w 3 fazach. Przebiegi napięć(i prądów) w poszczególnych fazach są więc PRZESUNIĘTE w czasie względem siebie!
    Bardzo ważna cecha!
    Dlatego ważna, że tak wygenerowane przebiegi można wykorzystać w drugą stronę - czyli robiąc silnik!
    Wszelkie silniki wielkich mocy są trójfazowe(są też silniki prądu stałego, ale to zagadnienie nawet nie na osobny temat na forum, tylko na książkę). ;)
  • #4 2520224
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

Wszelkie silniki wielkich mocy są trójfazowe

Ale są też silniki jednofazowe (i nie muszą być prądu stałego) - np w pralce czy w kosiarce do trawy. Są to silniki dwufazowe w których występuje pole tzw. eliptyczne.
    Cytat:

Okazuje się, że najkorzystniej jest umieścić na obwodzie maszyny 3 uzwojenia

Na obwodzie jest troche więcej (szczególnie w wolnoobrotowych generatorach) uzwojeń - w zależności od ilości par biegunów. Są one odpowiednio skojarzone (tak że z punktu widzenia zacisków stanowią trzy uzwojenia połączone w gwiazdę lub trójkąt).
    Maszyna będzie działała i w układzie 6, 9 fazowym (w zależności od wykonania), ale problem jest z przesyłem energii. Dlatego stosuje się minimalną ilość faz (co pisałem wyżej).
  • #5 2520425
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    A zaznaczyłem specjalnie, aby osoby bardziej "kumate" nie czepiały się!
    Namieszałeś tylko w głowie autorowi tematu. :-)
  • REKLAMA
  • #6 2520439
    Kasamka
    Poziom 11  
    A jeśli mieszkam w bloku gdzie do mojego mieszkania dociera tylko 1 faza a chce sobie utrzeć marchewkę w mikserze to czy ten mikser również ten prąd 1 fazowy zamienia w prąd trójfazowy dla własnych potrzeb tak aby mógł silnik sobie wytworzyć pole elektromagnetyczne ?
    Przepraszam za takie głupie pytania ale ostatnimi czasy bardzo się tym zacząłem interesować i dlatego.
  • REKLAMA
  • #7 2520468
    maximiliantg
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Nie. Sa tez silniki jednofazowe. Maja one troche inna konstrukcje niz trojfazowe. W Twoim mikserze, pralce, odkurzaczu i tym podobnych urzadzeniach stosowane sa wlasnie silniki jednofazowe.
  • REKLAMA
  • #8 2520517
    Kasamka
    Poziom 11  
    1.A na jakiej one zasadzie działają
    2. Co to jest Kondesatot i cewka indukcyjna?
    Pozdr: K.M.
  • #9 2520546
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Wszystkie maszyny elektryczne działają na tej samej zasadzie i na podstawie tych samych praw.
    Silniki potrzebują pola wirującego(kołowo lub eliptycznie).

Są OGÓLNIE dwa uzwojenia w takim silniku(jednofazowym).
    Jedno jest zasilane prosto z gniazdka(z fazy), a drugie także z tej samej fazy, ALE przez element powodujący przesunięcie przebiegu(przesunięcie fazy) - w najprostszym przypadku kondensator(silnik w pralce ma duży kondensator). Te uzwojenia są też fizycznie rozsunięte(nawinięte obok).

Pytania w stylu "co to jest kondensator i cewka", to zadaj wyszukiwarce Google:
    http://www.google.pl/search?hl=pl&q=kondensator&btnG=Wyszukaj+w+Google&lr=
    Troszkę wysiłku!
  • #10 2520565
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Cytat:

Namieszałeś tylko w głowie autorowi tematu.

Wydaje mi się że nie, bo padło za chwilkę pytanie o silnik jednofazowy :)

Cytat:

1.A na jakiej one zasadzie działają

Polecam na początek poczytać
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Maszyna_elektryczna

http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_elektryczny_asynchroniczny

Są tam też wyjaśnione pojęcia takie jak kondensator i cewka.

W razie wątpliwości oczywiście pytaj :)
  • #11 2520582
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    [quote="mrrudzin"]
    Cytat:

Wydaje mi się że nie, bo padło za chwilkę pytanie o silnik jednofazowy :)

Gość nie wie skąd się biorą i po co są 3 fazy, a Ty zarzucasz go opowieściami o rodzajach uzwojeń, ilości par biegunów, itp... :)
    Nauki podstaw tak się raczej nie zaczyna(wiem, bo niedawno sam zaczynałem). W każdej książce do Maszyn Elektrycznych są na wstępie uproszczenia i uogólnienia(dla zrozumienia zasady).
    Dopiero później szczegóły konstrukcyjne.

;)
  • #12 2520737
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Moim zdaniem podstawą jest silnik trójfazowy (co najmniej tak mnie uczono), a dopiero później gdy już wszystko jest jasne co i jak działa jako taki "smaczek" pokazuje się silnik jednofazowy.

Tłumaczenie zasad działania we wszelkiego rodzaju książkach zaczyna się od wyjaśnienia podstawowych praw fizyki, które tam działają.

Jednak po ostatnim zestawie pytań ( Co to jest Kondesatot i cewka indukcyjna) opowieści o ilościach par biegunów są troche przedwczesne.
  • #13 2526490
    Kasamka
    Poziom 11  
    właśnie w necie sprawdzałem i tam pisza ogólnikowo co to kondesator i cewka ( to i to magazynuje energię) tylko po co(bardzo bym prosił diokładnie dlaczego). i 2 pytanie dlaczego są 3 fazy w życiu codziennym ( czy to prawda że ze względów ekonomiczych) ?Ja rozumie że odpowiadanie na tak dla was oczywiste pytania nie ma sensu, ale dla mnie ma sens i proszę mi uwierzyć 2 doby sprawdzałem i nic szędzie pisza jak wspomniałem podstawy albo takie żeczy których wogóle nie rozumię.
  • Pomocny post
    #14 2526812
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Słusznie - Kondensator i cewka magazynują energię. Jest jeszcze rezystor - on rozprasza energię.
    Różnica pomiędzy kondensatorem a cewką jest taka że kondensator magazynuje energię w polu elektrycznym, a cewka w polu magnetycznym.
    Na obecnym poziomie rozwoju techniki jesteśmy w stanie bardzo łatwo magazynować energię na dłuższy okres czasu w kondensatorach, trudniej w przypadku cewek (dopiero nadprzewodniki stwarzają takie możliwości).
    Jeżeli czegoś z tego co napisałem nie zrozumiałeś - pisz.

Odnośnie trzech faz. Układ trójfazowy został wybrany dlatego że jest to minimalna ilość faz która pozwala na wytworzenie wirującego pola w maszynie elektrycznej. Można to samo zrobić za pomocą 9-ciu 12-tu czy 24 faz. Pojawiają się jednak problemy z położeniem odpowiedniej infrastruktury (systemu elektroenergetycznego) - przewodów, aparatów łączeniowych itp - bo potrzebujemy tyle osobnych przewodów / aparatów do przesyłu energii ile mamy faz - a im więcej tym drożej, więcej miejsca potrzeba i tym bardziej awaryjnie.

Odnośnie odpowiedzi na Twoje pytania - polecam przeczytać jakąś książeczkę z elektrotechniki (najlepiej na początek dla technikum), następnie z maszyn elektrycznych (polecam A.M.Plazmitzer "Maszyny elektryczne" - ale dopiero po wstępnym zaznajomieniu się z elektrotechniką).
  • #15 2528736
    Kasamka
    Poziom 11  
    Aha czyli rezystor działa na zasadzie takiego jakby transformatora, cewka magazynuje energię za pomoca magnesów a kondesator za pomocą pola wytwarzanego przez prąd? Propozycja przeczytania książki bardzo mnie zadowoliła bo mam jeszcze wiele wiele więcej pytań.
  • Pomocny post
    #16 2528813
    maximiliantg
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Rezystor i transformator to dwa zupelnie rozne urzadzenia.

Primo transformator zbudowany jest z dwoch cewek nawinietych na rdzen ferromagnetyczny w zwiazku z czym ma 4 koncowki, a rezystor to element bierny zbudowany czesto tylko z drutu oporowego i ma tylko 2 koncowki

secundo moc w transformatorze tracona jest wlasnie podczas zamiany energii elektrycznej na magnetyczna i ponownie z magneytcznej na elektryczna a w rezystorze moc tracona jest przez promieniowanie cieplne.

Magazynowanie energii w cewce odbywa sie przez zamiane pradu (energii) elektrycznego w pole magnetyczne (tam nie ma zadnego magnesu stalego). Po zaniku pradu cewka zamienia na powrot energie magnetyczna w elektryczna. Taka zamiana jest bardzo malo wydajna.

Co do kondensatora to masz racje. Zamienia on prad elektryczny w pole elektryczne. W momencie zaniku przeplywu pradu kondensator oddaje zmagazynowana energie w postaci pradu.

Rezystor natomiast jest jak juz wczesniej napisal kolega mrrudzin i ja powyzej rozprasza energie elektryczna najczesciej przez zamiane energii elektrycznej w energie cieplna. Jak poczytasz jakas ksiazke do technikum to na pewno bedziesz mial gotowych kilka(dziesiat) gotowych odpowiedzi na Twoje pytania. Potwierdzam tez ze ksiazka pana Plamitzera jest bardzo dobra ale konieczna jest znajomosc podstaw tematu.

Pozdrawiam
    maximiliantg
  • Pomocny post
    #17 2528882
    chester8
    Poziom 19  
    Ocena: 49
    Rezystor jest to element , który jedynie co potrafi to przetworzyć energie elektryczną w ciepło , choć czasem nawet tego nie zauważamy bo sa to bardzo znikome ilości przy czym staje się bardzo pożytecznym elementem wszystkiego co nas otacza i jest związane z elektrycznością.

Co do kondensatora to znów inna bajka jest to zespół dwóch płytek z materiału przewodzącego np. aluminium które są połączone z zaciskami na obudowie do których się można podłączyć... Pomiędzy tymi dwoma płytkami jest coś co nie przewodzi prądu elektrycznego ( elektronów) i nazywa się to dielektryk. gdy podłączymy napięcie do zacisków tego kondensatora ( tych płytek) zgromadzi się na nich ładunek elektryczny na jednej dodatni a na drugiej ujemny w zależności jak podłączymy przewody +/- czy -/+ w momencie gdy napięcie odłączymy to pomimo jego braku ładunek nadal pozostaje na tych blaszkach az do momentu gdy do zacisków podłączymy np. żarówkę która prze chwile zaświeci, ale zaraz zgaśnie, to nazywa się rozładowaniem kondensatora, ładunki na obu blaszkach zrównają się i prąd przestanie płynąc. w takim wypadku znowu trzeba go naładować z jakiegoś źródła np. bateryjki 9V. przedstawiłem ci model kondensatora z dwóch blaszek ale kondensatory z jakimi się spotykamy wyglądają nieco inaczej wyobraź sobie rozwinięta folie aluminiowa w którą pakuje się śniadanie, ona stanowi tak jakby jedną blaszkę . Powietrze zastąpiono np. folią taką jak np. worek na śmieci i na ten worek znowu nałożono folie aluminiowa która stanowi jakby drugą blaszkę i znowu worek. wszystko to zwija się w rulonik i tak wygląda kondensator , wykonuje się je oczywiście nie z takich prymitywnych materiałów ale tak właśnie to wygląda

Dodano po 10 [minuty]:

Cewka jest to zwój drutu izolowanego tak ze nawinięty na siebie w rolce nie zwiera się pomiędzy sobą. mając dwa końce podłączamy go do źródła prądu czyli znów do np. bateryjki 9V wtedy przez tą cewkę zaczyna płynąć prąd i wytwarza się stałe pole elektromagnetyczne wokół tej cewki a dokładnie przechodzi przez jej środek . W momencie gdy odłączymy zasilanie pole to znika, zanik pola wiąże się ze zmianą strumienia elektromagnetycznego ( tego pola) i gdy pole otacza tą cewkę i zmienia się w naszym przypadku gwałtownie maleje , indukuje w tym uzwojeniu napięcie, gdybyś podłączył tam podczas odłączania cewki od bateryjki woltomierz zobaczył być ze w tej cewce wyindukowało się napięcie ale tylko przez ułamek sekundy potem zanika do 0 i napięcia nie ma aż do następnego podania napięcia z bateryjki..
  • #18 2528939
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Nic nie zastąpi książek!
    Widać to chociażby po takich tematach...

Tak więc Kasamka - do Biblioteki!
    Zajrzyj też tutaj:
    http://www.elektronika.priv.pl/
    Masz tam menu: TEORIA, DLA POCZĄTKUJĄCYCH,...

Na Wikipedii też są ciekawe wyjaśnienia:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Elektryczno%C5%9B%C4%87

Jak już wspomniano wcześniej, 3 fazy są przesunięte względem siebie(co 120 stopni):
    http://www.po.opole.pl/studia_nauka/dyplomy/s_tomczuk/cwiczenia/uklady_3f/uklady_3f.html

Silniczek. Jak można zrobić w domu? Po co są 3 fazy?
  • #20 2530410
    Kasamka
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za wyjaśnienie terminów. Mimo mojego młodego wieku zacząłem się tym interesować a wy mi w tym bardzo pomogliście. W razie problemów pozwolicie, że zadam pare pytań?
  • #21 2530562
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Od tego jest ten dział :D. Grunt żeby pytania były konkretne.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Układ trójfazowy jest stosowany w silnikach elektrycznych, ponieważ trzy fazy to minimalna liczba pozwalająca na wytworzenie wirującego pola magnetycznego, niezbędnego do działania silników trójfazowych. Przebiegi napięć w poszczególnych fazach są przesunięte względem siebie o 120 stopni, co umożliwia efektywne generowanie i wykorzystanie pola elektromagnetycznego. Silniki jednofazowe, powszechnie stosowane w urządzeniach domowych takich jak miksery, pralki czy odkurzacze, działają na zasadzie pola eliptycznego i posiadają dwa uzwojenia – jedno zasilane bezpośrednio z fazy, a drugie przez element powodujący przesunięcie fazy, najczęściej kondensator. Kondensator magazynuje energię w polu elektrycznym, natomiast cewka indukcyjna w polu magnetycznym. Rezystor natomiast rozprasza energię elektryczną w postaci ciepła. Układ trójfazowy jest ekonomiczny i praktyczny, ponieważ zwiększenie liczby faz (np. do 6, 9 lub więcej) komplikuje infrastrukturę przesyłową i podnosi koszty. W domowych warunkach można zbudować prosty silnik elektryczny, jednak wymaga to zrozumienia podstaw działania pola magnetycznego i przesunięcia fazowego. Dla pogłębienia wiedzy polecane są materiały edukacyjne, w tym strony internetowe i literatura dotycząca maszyn elektrycznych, kondensatorów, cewek i zasad działania silników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA