logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD manta DVD-002 basic - nie rozpoznaje płyt, ciągłe ładowanie po zimnie

szczepan751 14 Kwi 2006 15:09 2853 12
REKLAMA
  • #1 2527382
    szczepan751
    Poziom 18  
    Ocena: 39
    Sprzet jak wyzej. Problem jest taki, ze ktos ja odpalil za szybko po wejsciu do domu z zimnego dworu, tak bynajmniej mi mowia. Nie odroznia plyt divX od mp3 tzn plyta jest z filmem a pli sie mp3. Ponadto zwykle DVD nie chce czytac i probuje zaladowac, caly czas pali sie load. Jak wloze plytke do czyszczenia lasera to odpala sie na niej dobrze ale pod warunkiem, ze rusze ja palcem bo tak to nie wystartuje akurat z ta plyta, choc czasami sie uda i samodzielnie ja ruszy.
  • REKLAMA
  • #2 2530367
    aandrus
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    A może to silniczek napędu padł.
  • REKLAMA
  • #3 2531121
    gregor1130
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Znajomy miał taki sam problem przy mancie, musiał ruszyć palcem żeby płyta zaczęła się obracać a po pewnym czasie już w ogóle nic nie dało się zrobić bo silnik w ogóle nie uruchamiał się. Co było tego przyczyną nie wiem bo znajomy sprzedał ją na części. Nie chcę nic proponować bo nie zajmuję się naprawą DVD ale jak masz inny napęd (może być CD-ROM) to wymień silnik i sprawdź czy wszystko będzie działało.
  • #4 2532520
    SONIK1
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Sprawdz czy drajwer na dekoderze czy bardzo się grzeje jeśli tak to wymień silniczek płyty
  • #5 2532742
    szczepan751
    Poziom 18  
    Tak, zgadza sie, ukladzik CHMC s3c63 grzeje sie tak, ze jest parzacy ale bez przesady. Plyta sie kreci bez problemu choc czasem bylo trzeba ruszyc palcem talerzyk, ale np. plyte czyszczaca uruchomilo i okreslilo czas i wogole a plyty cd i DVD juz nie odpalalo i tylko napis LOAD byl i nic wiecej. Hmm, ale w cd romach silniki byly rownoczesnie czescia talerzyka obrotowego, choc nie zawsze. Poszukam w swoich starociach moze znajde ew kupie nowy.
  • REKLAMA
  • #7 2536999
    szczepan751
    Poziom 18  
    Niestety, podmiana silnika napedu plyty z silnikiem tacki to lipa, kazdy z nich jednak jest inny. Dzieki za stronke ale ktory z wykazanych tam silnikow jest do tej manty bo widze ze jeden z nich ma dolaczona plytke a mój jest na 3,0V i nie ma zadnej plytki.
  • REKLAMA
  • #8 2537089
    SONIK1
    Poziom 24  
    Napisz do nich, są w temacie, na pewno ci doradzą i odpowiedni ci zaproponują.
  • #9 2550893
    szczepan751
    Poziom 18  
    Już działa okazało się że nie należało zamieniać silnika płyty z silnikiem tacki tylko z silnikiem przesuwającym laser po tej zamianie wszystko gra ciekawi mnie tylko jak długo tak pochodzi
  • #10 2550960
    SONIK1
    Poziom 24  
    Nikt nie pisał o zamianie silnika tylko o wymianie.
  • #11 2551380
    szczepan751
    Poziom 18  
    Tak masz racje, tutaj nikt nie pisał o zamianie ale trafiłem na takie informacje w kilku innych postach z takim problemem z tym odtwarzaczem. Dostałem informacje z wskazanej przez Ciebie firmy-pasującym silnikiem z ich www jest DVD nr 06 i jak widac na zdjeciu ten sam silnik stosowany jest do przesuwania lasera jak i do napędzania płyty. Pozdrawiam, w najblizszych dniach będę intensywnie testować ten sprzęt więc dam znać jakie efekty.
  • #12 2555044
    szczepan751
    Poziom 18  
    Zauwazylem, ze filmy się tną lub zacinają mimo, ze czas biegnie caly czas do przodu. Nie sprawdzalem jeszcze czy na muzyce jest to samo ale wydaje mi się ze jednak bede musial zamowic te silniczki.
  • #13 2568327
    szczepan751
    Poziom 18  
    Silniki zamówiłem, wymieniłem i jak na razie jest ok. Wymieniłem oba silniki tak od lasera jak i ten napędzający płytę. Sprzęt działa temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ DVD Manta DVD-002 po szybkim uruchomieniu w niskiej temperaturze ma problemy z rozpoznawaniem płyt DivX i MP3 oraz ciągłym wyświetlaniem komunikatu LOAD. Płyta czyszcząca laser działa poprawnie, ale zwykłe płyty DVD i CD nie są odczytywane, a talerzyk napędu czasem wymaga ręcznego ruszenia palcem, by się uruchomić. Przyczyną problemu jest uszkodzony silnik napędu płyty, który może się przegrzewać (układ CHMC s3c63). Wymiana silnika napędu płyty oraz silnika przesuwającego laser rozwiązała problem. Silniki do naprawy można zamówić m.in. na stronie dvd-silnik.impelshop.com, jednak ważne jest dobranie odpowiedniego modelu silnika (np. DVD nr 06 pasujący do Manta DVD-002). Po wymianie obu silników odtwarzacz działa poprawnie, choć pojawiły się drobne problemy z płynnością odtwarzania filmów, które mogą wymagać dalszych testów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA