logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować robota z laptopa jako mózgiem i platformą z kamerą?

asyriusz 15 Kwi 2006 01:18 4431 20
  • #1 2529556
    asyriusz
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam jestem zainteresowany budową robota z laptopa. Tzn nie rozbieranie laptopaa podłączenie go do układu sterującego silnikami i kopmuterm miał by być całym muzgiem. Położonym na platformie wyposażonej w kamerę i silniki napędu. Komputer po odpowiednik przeanalizowaniu przez odpowiedni program widząc wszystko z kamery potrafił np omijać przeszkody robił mapę terenu i tak dalen. Ale nie chodzi mi odrazu o cuda narazie chodzi mi o to żeby dać mu dane zadania jakiś cykl narysować np w kompie a on żeby to potem wykonał. Kiedyś widziałem takiego robota na discowery więc pewnie jest to możliwe jak ktoś nie wie o co mi hodzi to podaję link na stronkę co tam jest sporo o ER1. Pozdrawiam i prosze o pomoc. http://www.roob.pl/Sections-article1-p1.phtml
  • #2 2529767
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    jeżeli jest to starszy model laptopa to powinieneś mieć porty LPT , rs232 , USB i może port IR
    na początek zajmij się układem jezdnym proponuje do tego wykorzystać port LPT stosując mostek H lub odpowiedni sterownik i silniki krokowe
    na silnikach enkodery , sygnały z nich do analizy wykonanego obrotu a co za tym idzie do przebytej drogi i położenia względem punktu startowego
    zastanów się nad samym programem w PC ponieważ nie będzie to prosta sprawa , system poza wysyłaniem sygnałów do sterownia silnikami , będzie otrzymywał sygnały z enkoderów na podstawie ich analizy dokonywał korekt sterowania i jak planujesz rysowania przebytej drogi
    zadanie masz dość ambitne , zacznij od samego poruszania się robota potem stopniowo dokładając inne urzadzenia
  • #3 2530159
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Masz już jakieś oprogramowanie, procedury, zarys?
  • #4 2530963
    asyriusz
    Poziom 15  
    Na początek wielkie dzieki za zainteresowanie się moim tematem. bogdan_p piszesz z sensem wiesz co i jak ale właśnie ja nie bardzo i właśnie dlatego ten temat. Może wspulnymi siłami coś zdziałamy. mam taka nadzieję. Nie znam sie na elektronice bardzo dobże tzn fenomenem to nie jestem czyli zrobię każdy układ ze schematu ale raczej coś zaprojektować to raczej nie potrafię. Jestem z wykształcenia elektromechanikiem i jeśli chodzi o wykonanie jakiejś konstrukccji napędu to mam już nawet kilka pomysłów i no problem mogę zająć się całą mechaniką. Resztę pozostawiam wam elektronikom :)
    nie mam w kompie lpt ani com ale mam usb i posiadam konwerter usb=com i najlepiej było by zrobić taki sterownik pod com ale wiem że to będzie bardziej skomplikowane ponieważ musi być kodowanie w 8 bit ów a pod lpt można by było to chyba prościej więc dla mnie to nie problem zakupic sobie konwerter lpt. czekam na wszelkie pomysły schematy itd. może znależliście coś na necie na ten temat bo ja jakoś nie mogę znaleść. Pozdrawiam i mam nadzieję że razem zrobimy coś wspaniałego.
  • #5 2531281
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Cytat:
    Jestem z wykształcenia elektromechanikiem

z pełnym szasunkiem dla Twojego zawodu , bez gruntownej wiedzy o programowaniu mikroprocesorów i programowaniu PC masz nikłe szanse na realizację swojego pomysłu , nie chce Cię zmiechęcać ale sam się nad tym zastanów
    stoisz przed zadaniem napisania programu na PC obsługujących kilka urządzeń jednocześnie , zakładajac tylko sam układ jezdny to sterownie dwoma silnikami , odbiór danych z enkoderów może jeszcze z czujników zblizeniowych , analiza danych wejsciowych na jej podstawie korekta sygnałow sterujących silnikami oraz obsługa procedury rysującej trase ....... to w wielkim skrócie dla PC
    pozostaje sprawa transmisji PC <> układ wykonawczy , PC <> układy czujników i tu wypadało by zastosować uC i znowu kłania się sprawa znajomości uC i programowania
    proponuje na poczatek zacznij od zbudowania czegoś prostszego , niech bedzie to prosty robocik ( znajdziesz pełne opisy na forum i w sieci ) potem układ do sterownia nim przez PC , jednak podstawa to wiedza o uC ,i umiejętność napisania programu obsługującego na PC , bez tego będzie trudno , nawet korzystając z gotowych rozwiązań bedziesz musiał zaprogramować uC , może ktoś na forum ma coś gotowego do sterownia przez USB , ale nadal pozostaje sprawa programu na PC
    przemyśl to sobie wszystko czy dasz sobie z tym radę , na forum napewno znajdziesz pomoc , ale nikt za Ciebie nie napisze programów
  • #6 2532870
    asyriusz
    Poziom 15  
    Huuu no to teraz mnie zbiliście z tropu. ale mimo wszystko tak łatwo się nie poddam i podkreślam że nie zrobię tego sam masz rację nie dam rady ale oczekóję na waszą pomoc temat ma pomóc nie tylko mnie ale i innym zainteresowanym a pewnie i tacy się kiedyś znajdą. więc czekam na jakieś rozwiązania jakieś pomysły i td. pozdrawiam i szacunek dla bogdan_p Jeszcze raz pozdro.
  • #7 2533336
    bogdan_p
    Poziom 39  
    To dobrze , że tak łatwo się nie poddajesz jednak nadal powtórzę to co pisałem wcześniej musisz Ty lub osoby budujące z Tobą posiadać umiejętności programowania o których pisałem wcześniej
    zapoznaj się z kursami programowania uC np Bascom z tej strony.
    Jest to stosunkowo prosty język do nauki , inne kusy Bascoma znajdziesz w sieci , oczywiście możesz zacząć od asemblera lub C , proponuje skupić się na rodzienie AVR
    skoro chcesz zacząć budowe to przemyśl sobie część mechaniczną , czy będzie to 3-kołowiec , czy napęd gąsienicowy oblicz masę całego robota na tej podstawie należy dobrać napęd odpowiednie obliczenia znajdziesz na forum temat był niedawno poruszany , kolejna sprawa to rodzaj silników DC , czy krokowe jak bedziesz miał wstepne obliczenia potrzebnej mocy układu jezdnego i mocy silników to można dobrać do tego sterowniki mostek H lub sterownik silników krokowych pamiętaj , że taki robot będzie wymagał zasilania nie z baterii tylko z akumulatora
    poczytaj sobie ten dział ten powinien Ci pomóc w zrozumieniu zagadnień związanych z budową i sterowniem robotów

Moderowany przez McRancor:

ukryłem linki bo troche przydługawe były

• #8 2535415
    WaldekMarek
    Poziom 11  
    Cześć.
    Buduję coś podobnego. Mam już działający prototyp. Steruję całością przez LPT i ciągle napotykam na problemy do rozwiązania. Ale po to są problemy aby je rozwiązywać. Jak wspomiałem mam już prototyp, ale czeka mnie gruntowna przebudowa całości. Mam nadzieję że uda nam się nawiązać owocną współpracę. Po pierwsze sterowanie z PC musi być wspomagane przez jakiś kontroler ze względu na to że PCt nie nadaje się do sterowania w czasie rzeczywistym. Ja zamierzam użyć do tego celu PIC-ow. Znam troszkę asemblera więc nie powinienem mieć problemów z zaprogramowaniem ich. Jakby co to służę pomocą.
    Dziś się troszkę spieszę, ale jeszcze się odezwę. Miłej pracy twórczej.
  • #9 2535451
    McRancor
    Może jakieś fotki?
  • #10 2535814
    asyriusz
    Poziom 15  
    WaldekMarek No w Tobie pokładam nadzieję mam nadzieje że pomożesz mi zbudować coś takiego jak coś to będziemy szukać pomocy na forum jak bedziesz miał czas to pokaz nam wszystko co masz na ten temat i co byś chciał mieć to postaram sie żebyś dostał to co chcesz pozdrawiam. czekam na materiały.
  • #11 2540480
    WaldekMarek
    Poziom 11  
    Cześć.
    Może najpierw napiszę co mam.
    Napędy- użyłem gotowych z hulajnóg dla dzieci. silniki 100W 24V prędkość maksymalna 12 km/h
    Cały układ zawieszenia jest wzięty z tych hulajnóg
    Do pomiaru prędkości użyłem rolek i fotokomórek z myszy komputerowej
    W prototypie sterownik jest zbudowany bez użycia układów programowalnych, ale będzie całkowicie przerobiony.
    Pojazd jest dość duży(trochę za duży będę go zmniejszał ) ma jakieś 60x90x20cm
    Dodaję zdjęcie do pooglądania
    Załączniki:
    • Jak zbudować robota z laptopa jako mózgiem i platformą z kamerą? IM000724.jpg (108.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2540510
    WaldekMarek
    Poziom 11  
    Jeszcze kilka zdjęć.
    Następnym razem będzie więcej szczegółów
    Sorki że tak na raty ale mam ostatnio mało czasu
    Załączniki:
    • IM000666.jpg (89.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • IM000674.jpg (90.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • IM000722.jpg (112.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • IM000707.jpg (118.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 2541563
    Magicjakub
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Skąd wziąłeś te hulajnogi? Miałeś już takie czy gdzieś znalazłeś?
  • #14 2542049
    WaldekMarek
    Poziom 11  
    Można czasem kupić w chipermarketach
    Jedna chyba za jakieś 200 z kawałkiem
    W sumie całość kosztowała pewnie ponad tysiąc mimo że mnóstwo elementów było z odzysku. Nie licząc oczywiście laptopa
    Narazie
  • #15 2544479
    Magicjakub
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Trochę dużo, ale czego się nie robi dla robota :D
  • #16 2564638
    WaldekMarek
    Poziom 11  
    Witam po przerwie. Korzystając z odrobiny czasu wysyłam schemat układu sterującego silnikami. Ja użyłem silników 100W 24V bo takie miałem. Przy pełnym obciążeniu biorą one lekko ponad 5A. Próbowałem zasilić je z moich akumulatorów przy zablokowanym układzie napędowym i zmierzyć prąd i wyszło 23A. Więc zrobiłem układ wytrzymujący 32A (o ile dobrze pamiętam taki prąd miały tranzystory) Wysyłam schemacik tego układu. Steruje się go podając przebieg o modulowanej szerokości wypełnienia na odpowiednie wejścia. Układu nie można spalić przy nieprawidłowym podaniu napięć. Ma zabezpieczenie przed podaniem napięcia na tranzystory w tej samej gałęzi. Układ oprócz napędzania silnika posiada również funkcję hamowania poprzez zwarcie go do masy, hamowania przeciwprądem, hamowania z odzyskiem energii (przynajmniej teoretyczną) z możliwością sterowania mocą każdego rodzaju hamowania. Widzę że nie podałem na schemacie wartości elementów. Jak będę miał hwilkę czasu to postaram się je odszukać i wysłać. A może sami sobie dobierzecie do Waszych potrzeb. W końcu każdy silnik jest inny. Układy są zamontowane na radiatorach. Może trochę dobranych na wyrost, ale chciałem mieć pewność że nie będzie się to przegrzewało. Radiatory powinny być gdzieś widoczne na jakiejś fotce wysłanej wcześniej.Po godzinie męczarni (ciągłych rozruchów i zatrzymań silnika nie prawie nie zmieniły temperatury.
    Odezwę się jeszcze - Narazie
    Pozdrawiam Waldek
    Załączniki:
    • Wycinek.rar (74.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 4935653
    klucha21
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    ile serwomechanizmow da rade podlaczyc pod laptopa?
  • #18 4936943
    McRancor
    bezpośrednio - żadnego.
  • #19 5368122
    downiel1992
    Poziom 2  
    Polecam na allegro wpisać "serwokontroler", za 80-90 zł dostajemy układ, dzięki któremu możemy sterować przez port RS232 aż 18 serwami, dzisiaj dostałem właśnie paczkę i wszystko działa jak należy, polecam :)

Robię właśnie podobną konstrukcję, laptop steruje serwomechanizmami, te z kolei sterują pracą napędu z wkrętarek, odpowiadają za ruchy danych partii. Póki co kupuję części, ale narazie wszystko działa sprawnie :) Robotem będę sterować przez WIFI z innego komputera, nawet juz pisałem programy do sterowania przez wifi i wszystko było OK :)

Tak na marginesie: czy mogę na akumulatorze 6v 12 Ah żelowym podłączyć serwomechanizmy i 2 wkrętarki 6v, czy taki akumulator nie będzie np. za silny, czy nie przepali tych serw? Dzisiejszy test tego serwokontrolera przeprowadziłem na 4 połączonych paluszkach ... :P Nigdy aż tak sie nie interesowałem elektroniką, tym bardziej że jeszcze jestem w liceum, brak czasu :)

Pozdrawiam, Daniel :)
  • #20 5369066
    pidpawel
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Tak pi razy oko nic ;) Ważne, żeby diód nie podłączać bezpośrednio do zasilania.
  • #21 5373743
    downiel1992
    Poziom 2  
    oki dzięki :)

za długo sie tym kontrolerem nie nacieszyłem, bo przez przypadek odłożyłem go na bok, zostawiając komplet tych paluszków plusem w kontrolerze, a minus wyjąłem... po chwili kabelek z minusem dotknął układu w innym styku i prawdopodobnie przepaliłem ten układzik... no trudno, zamówie kolejny i będę nieco bardziej ostrożny :)

robię już powoli konstrukcję, wkrętarki i kilka serw jest w drodze, muszę jeszcze zamówić akumulator, prostownik do niego i jeszcze raz ten serwokontroler :P kompletnie czasu nie mam, tu przemeblowanie, tu jeszcze się na olimpiadę z biologii zapisałem, a wakacje tak szybko mijają :/

Pozdrawiam, Daniel :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy robota mobilnego z wykorzystaniem laptopa jako jednostki centralnej sterującej platformą wyposażoną w silniki napędu i kamerę. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie portów LPT, RS232 lub USB (z konwerterem USB-COM) do komunikacji z układem sterującym silnikami, najczęściej poprzez mostek H lub sterowniki silników krokowych. Podkreślono konieczność stosowania enkoderów do pomiaru położenia i prędkości kół oraz implementacji algorytmów sterowania i korekty ruchu w programie na PC. Zwrócono uwagę na trudności związane z programowaniem mikroprocesorów i konieczność użycia mikrokontrolerów (np. PIC) do obsługi czasu rzeczywistego i komunikacji z czujnikami. Wskazano na potrzebę nauki programowania uC (np. Bascom dla AVR) oraz na znaczenie odpowiedniego doboru napędu (silniki DC lub krokowe), sterowników i zasilania (akumulatory zamiast baterii). Jeden z uczestników przedstawił prototyp robota opartego na silnikach 100W 24V z napędem i zawieszeniem z hulajnóg dziecięcych, z pomiarem prędkości realizowanym przez rolki i fotokomórki z myszy komputerowej. Przedstawiono schemat układu sterującego silnikami z zabezpieczeniami i funkcjami hamowania (w tym hamowanie przeciwprądem i odzyskiem energii). W dalszej części dyskusji poruszono temat sterowania serwomechanizmami przez laptop, gdzie bezpośrednie podłączenie nie jest możliwe, lecz można użyć serwokontrolerów komunikujących się przez RS232, umożliwiających sterowanie wieloma serwami. Omówiono także kwestie zasilania serwomechanizmów i napędów z akumulatorów żelowych 6V 12Ah. Całość podkreśla potrzebę współpracy osób z różnymi kompetencjami (mechanika, elektronika, programowanie) oraz etapowego podejścia do realizacji projektu, zaczynając od prostszych konstrukcji i stopniowo rozbudowując funkcjonalność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA