logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mondeo rok 2001. Gdzie i czego szukać? Jak zlokalizować wilgoć?

KOMAR77 15 Kwi 2006 15:39 1634 6
REKLAMA
  • #1 2531082
    KOMAR77
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    dawalem swoje auto do serwisu i do magikow zwanych elektrykami i nic nie stwierdzil i serwisie kazali wymienic zamek kierowcy i mikrowylacznik w tylniej klapie ale to nie to mi sie wydaje ze gdzies jest na zlaczach wilgoc dlaczego? mysle ze dlatego bo w okresie zimowym nie dzila zamek centralny od kierowcy nie mozna zaryglowac centralnym wszystkich drzwi i klape tylna mozna otworzyc tylko pilotem a teraz jak jest cieplo wszystko wrocilo do normy znowu wieczorem jak jest chlodniej to lipa prosze pomozcie gdzie i czego szukac a jak to wilgoc to jak ja zlokalizowac
    dodam ze wiele juz czytalem na tym forum ale nie ma odpowiedzi moze ktos pomoze naprawde duzo juz cztyalem
  • REKLAMA
  • #2 2531095
    bobbik
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    zje*ny mikrostyk w zamku kierowcy widziałem w trzyletnich fordach...
  • REKLAMA
  • #3 2531644
    kangurek123
    Poziom 19  
    Ocena: 80
    Niestety Fordy Mondeo mają problemy z zamkami.
    W tym przypadku wilgoć nie ma z tym nic wspólnego bardziej raczej mrozy gdzie przymarzają styki, ale też nie zawsze .Problemy najprawdopodobniej ma kolega dwa. Pierwszy to mikrowłącznik tylnej klapy .Przy pewnych zdolnosciach manualnych można go spróbować naprawić,ale nie zawsze się udaje. Powód tego jest taki, że w okolicach tego włącznika przechodzą kanały odpływowe wody i po jakichś dwóch ,trzech latach ulegają przegniciu przewody lutowane do tego styku ( są one zalane tworzywem stąd moja uwaga o zdolnościach ). Jeśli nie da się naprawić pomaga tylko wymiana ( koszt w ASO ok.120 zł o ile dobrze pamiętam ).
    Co do problemów z zamykaniem auta zaś jak poprzednik powyżej powiedział jest najprawdopodobniej uszkodzony mikrostycznik w zamku odpowiadający za pracę c.zamka ( mówię najprawdopodobniej bo nigdy tego zamka całkowicie nie rozbierałem gdyż jest on zanitowany i trudno rozbieralny) Powiem tylko ,że w serwisach podobno wymieniają te zamki nagminnie w ramach gwarancji.
    Podsumowując wszystko wskazuje na to, że ma kolega do wymiany zamek drzwi kierowcy oraz mikrostycznik do otwierania tylnej klapy.
    P.S
    serwisy w tym przypadku mają rację , bo jak mówiłem są to przypadki nagminne .
  • REKLAMA
  • #4 2531845
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Potwierdzam zamki w mondeo to poażka.
  • REKLAMA
  • #6 2536672
    kangurek123
    Poziom 19  
    Ocena: 80
    KOMAR77 napisał:
    Panowie to powiedzcie dlaczego w okresie letnim wraca wszystko do normy i zaczyna dzialac nawet nie w oklesie letnim tylko jak jest cieplej a wieczorami jak jest chlodniej lub zima wszystko zanika

Prawdopodobnie dlatego ,że usterka jest jeszcze we wstępnym stadium. Jak kolega poczeka jeszcze z 2-3 miesiące to i latem w największe upały będą kłopoty.
    Proszę przekonać się ew. samemu rozbierając włącznik tylnej klapy i sprawdzając czy jest na nim śniedź oraz ślady takiego jakby zalania wodą.
    pozdr.
  • #7 2537031
    Sławek62
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Do usunięcia tych usterek bez wymiany na nowe części [bo można samemu pokusić się w naprawę] należy uzbroić się w cierpliwość i dysponować większą ilością czasu.Na pewno nie zrobi się tego na parkingu przed blokiem.

Podsumowanie tematu

✨ Ford Mondeo z 2001 roku ma typowe problemy z zamkami, szczególnie z mikrostykami w zamku kierowcy oraz mikrowłącznikiem tylnej klapy. Objawy to brak działania centralnego zamka w niskich temperaturach, co może wynikać z przymarzania styków, a nie bezpośrednio z wilgoci. Mikrowłącznik tylnej klapy jest narażony na korozję i uszkodzenia przewodów lutowanych, które są zalane tworzywem, co utrudnia naprawę i często wymaga wymiany części (koszt około 120 zł w ASO). Wilgoć może pojawiać się na złączach i w okolicach mikrowłącznika, zwłaszcza gdy kanały odpływowe wody ulegają zatkaniu lub uszkodzeniu. Wstępne stadium usterki może powodować, że problem nasila się przy niskich temperaturach, a w cieplejsze dni wszystko działa poprawnie. Lokalizacja wilgoci wymaga rozebrania i sprawdzenia mikrowłącznika tylnej klapy pod kątem śniedzi i śladów zalania wodą. Usunięcie usterek bez wymiany części wymaga czasu, cierpliwości i odpowiednich umiejętności manualnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA