logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens MC60 - jak naprawić problem z głośnikiem po aktualizacji softu?

dead 06 Lut 2006 22:44 1565 22
REKLAMA
  • #1 2269527
    dead
    Poziom 11  
    Odebralem nie dawno swojego mc60 z serwisu. Telefon dzialal, ale zeby nie bylo zbyt wesolo to okazalo sie ze cos jest nie tak z glosnikiem.. Dzwonki ciche, podczas rozmowy tez. Gdzies wyczytalem ze mozna to naprawic akutalizujac soft. Sciagnalem oryginalny update ze strony siemensa. Pokazal zeby wcisnac czerwona sluchawke, wiec wcisnalem.. nic sie nie dzialo (prawdopodobnie jest po TP). Odlaczylem telefon. Okazalo sie ze nie odpala. Odpalilem freye, wgralem eeprom. Odpalal i bzyczal. Wgralem bootcore, tez. Odpalilem sst i zaczalem wgrywac fullflasha. Zawiesil sie przy 8% bo prawdopodobnie mam cos nie tak z portem COM. Telefon przestal bzyczec. W ogole nie odpala. Wgralem firmware, bootcore, eeprom, zrobilem unlock, ustawilem IMEI i nic.. Co robic ? Mam drugi komputer i na nim juz to robilem, poniewaz w moim wyskakiwaly we frei bledy zapisu, czy tez usuwania blockow przy flashowaniu.

Probowac na drugim kompie na sst ? Co wgrywac ? W jakiej kolejnosci ? Prosze pomozcie bo juz mnie grzeje.. Siedze drugi dzien i nic. BTW.. nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie na forum. Nie wiem, moze nie umiem szukac. Prosze o pomoc. Pozdr

Dodano po 1 [minuty]:

Aha, nie wiem czy jest TP ciety, bo czy ustawie bootcore bug, czy normal, czy java patcher to i tak idzie.. Nie wiem co to znaczy, w siemensach niestety jestem zielony ;/

Dodano po 46 [minuty]:

Na sst przy 86% wyskoczyl error.
    cos tam beyond end of file.. Wrzucam freia fubu zobacze czy pojdzie. jak nie to bootcore.. ehh

pomoze mi ktos ?
  • REKLAMA
  • #2 2269885
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Rozebrać i sprawdzić czy chlaśnięty ew. wygrzać i po tym fleszować.Jak nie pomoże to odżałować 30PLN(ja tyle za to biorę) i zawlec do kogoś kto ma Martecha.
  • #3 2269895
    dead
    Poziom 11  
    Ale ja go 2 dni temu odebralem i padl mi przy aktualizacji oprogramowania. TP jest ciety, przyjrzalem sie. Nie ma sensu go grzac bo padl programowo..
  • #4 2270069
    FranekDolas
    Czasem trzeba mimo że logika mówi inaczej bo nie możesz wykluczyć że kulki puściły np. gdy ktoś odklejał LCD od płyty albo płyta doznała innego udaru mechanicznego choć przyznam że u ciebie mało prawdopodobne.Z mojego doświadczenia MC60 jest troszkę ciężej postawić niż C60.Gdy używałem SST to miałem pliki zczytane z inego bo te z supportu były uwalone.Dobre sprawdzone pliki pod sst ma na swojej stronie magboss.Jak zassasz i będzie hasło uderz na priv to ci podam.
  • REKLAMA
  • #5 2270077
    zibi&marcov
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Ja bym Radzil na poczatek Swupa mu zrobić i napisz mi jaka masz wersjie softu bo nie mozesz jej dołowac tzn nie mozesz wgrywać nizszej niz jest bo to nie ma zadnego sensu siemensy tak maja POzdrawiam
  • #6 2270437
    FranekDolas
    zibi&marcov napisał:
    Ja bym Radzil na poczatek Swupa mu zrobić i napisz mi jaka masz wersjie softu bo nie mozesz jej dołowac tzn nie mozesz wgrywać nizszej niz jest bo to nie ma zadnego sensu siemensy tak maja POzdrawiam

Takie rady sobie zostaw kolego.Czytać nie umiesz?Po tych zabiegach temu telefonowi SWUP pomoże jak umarłemu kadzidło.
    Skąd się tacy biorą?
  • #7 2270525
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    No właśnie jak w siemensach najnowszych można zaniżyć wersje SW w telefonie Swupem ? ;) Jeżeli według kolegi "zibi&marcov" da się i trzeba z tym uważać to mam metode na nwjnowsze Siemensy z najnowszą wersją oprogramowania aby zaniżyć i bez TP robić... a tak na serio to jeżeli ktoś chociaż 2x w życiu bawił się w SWUP'powanie to napewno wie że telefon nigdy nie przyjmie niższej wersji oprogramowania, nawet jeżeli ktoś by nieźle kombinował a czasy C25/C35 itp. już minęły :]
  • #8 2270720
    zibi&marcov
    Poziom 16  
    CO za Ludzie ........ zjechać odemnie w mc60 nie zdołujesz v softu wiec jak robił zabiegi na nizszej versji softu to nic muto nie dało pisałeem aby isę upewnił czy flashował telefon dobrą versją
  • REKLAMA
  • #9 2270731
    FranekDolas
    Stary qr*a ! On rozp******ił cały soft w tym fonie a ty mu SWUP'a radzisz wgrać?Daj spokój i nie zabieraj więcej głosu w tym temacie bo widać żeś zielony jak szczaw.
  • #10 2270784
    Venom_84
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    jak pisze FranekDolas proponowal bym szczytac telefon martechem i skolowac sobie fulla i eeprom tej samej wersji. jezeli kolega flashowal telefon sst i wgral inny flash type to nic mu nie pomoze tylko martech chyba ze ma szczytane 2 fulle sst z innymi flash type. Najlepiej niech ktos kto ma martecha zapikuje ci fulla + eeprom zobaczysz ze ozyje :)
  • #11 2271021
    zbyl
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    jak poszukasz to tu na forum elektrody są darmowe chyba, a jeśli nie darmowe to za niewielką ilość punktów dwa rózne full flashe pod sst, teraz mam martecha, ale wcześniej kilka razy mi tyłek uratowały, gdy robiłem sst. poszukaj i ściągnij sobie i próbuj, jeśli uwalił się softowo, to powinien wstać, ale najlepiej jakby go na wszelki wypadek wygrzac, bo w siemensach często puszczają kulki pod układami
  • #12 2271215
    zibi&marcov
    Poziom 16  
    Czlowieku w telefonach siedze pare lat wiec lepiej siebie pilnuj
  • #13 2271689
    dead
    Poziom 11  
    Jak mam mu wgrac swupa skoro nie moge go nawet wlaczyc ? A o tym ze nie mozna zanizac to wiem bo robilem c60.

zbyl:
    Gdzie dokladniej szukac ?

Dodano po 2 [minuty]:

aa no i zaraz bede zgrywal fulla z drugiego mc60.
    wgram go i zobacze co sie dzieje.
  • #14 2271718
    zibi&marcov
    Poziom 16  
    znajdziesz coś na www.softgsm.pl
  • #15 2271747
    dead
    Poziom 11  
    najpierw sprobuje wgrac ten zczytany..
    w jakiej kolejnosci wgrywac ?
    firmware
    eeprom
    bootcore
    a pozniej unlock i imie ?
  • #16 2271942
    zibi&marcov
    Poziom 16  
    MOgłes Fulla zgrać z tamtego dobrego MC60 i wgrać normalnie do tego padnietego jako firmware tzn podlanczasz dobrego MC60 do PC w Feiri wybierasz read zannaczasz: firmware i OK. po tym Program zczyta Ci z telefonu Fullflasha do pliku .fls i wgrywasz go do padnietego MC. w programie dajesz na Write zaznaczasz :firmware i OK zacznie wgrywać Fulla PROSTE
  • #17 2271947
    dead
    Poziom 11  
    I tak zrobilem.. Ale full to chyba firmawe+eeprom.. bez bootcore. Chyba ze sie myle.
  • #18 2271969
    zbyl
    Poziom 15  
    bootcore niepotrzebnie ruszałeś, jak zgrasz full flasha w sst to i potem zapakujesz full flasha i powinno bez problemu działać
    a te flashe pod sst miałem na dysku, ale padł mi i straciłęm wszystkie dane, ale jak poszukasz tu na forum elektrody to znajdziesz je na pewno
    temat był poruszany odnośnie niebieskich wyświetlaczy w tych telefonach chyba, poszukaj

Dodano po 3 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic374560.html
    tu masz co nieco napisane, ale są też linki do software'u pod sst
  • REKLAMA
  • #19 2271998
    dead
    Poziom 11  
    Wlasnie zgrywam teraz sst bo freia nic nie dala.. Myslisz, ze to pomoze ?
  • Pomocny post
    #20 2272027
    zbyl
    Poziom 15  
    fraia to różnie się zachowuje, zależy jeszcze jakiego masz boxa, najlepiej to działa fraia pod ufs, albo ta zwykła ale przez boxa extreme.
    zczytaj fulla pod sst i wgraj fulla pod sst, jeśli uwaliłeś softowo to i powinieneś postawic
  • #21 2272175
    dead
    Poziom 11  
    a ja mam boxa typu kabelek COM :)

Dodano po 35 [minuty]:

ok, poszlo.

Wgralem FuBu przez sst z innego telefonu. Pozniej unlock i gitara ;)
    Freia to dziadostwo...

Dzieki wszystkim za pomoc, szczegolnie zbylowi za podrzucenie linku do podobnego tematu :)
  • #22 2272507
    plitom
    Poziom 28  
    Ocena: 35
    dead możesz zapodać tutaj tego FuBu bo mam właśnie takiego siemensa który sam sie wysypał tzn oprogramowanie i teraz robi tylko bzzz prz próbie włączenia (jeśli jest to wiekszy pliczek to wyślij na maila plitom(_at_)wp.pl)
  • #23 2278771
    dead
    Poziom 11  
    gdzies na elektrodzie jest link do niego, sprawdzalem i dziala. 16 mb zajmuje. zraz poszukam na hdd

Dodano po 4 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic400643.html

na samym dole :)

Dodano po 57 [sekundy]:

tego ktory zgralem niestety Ci nie wysle bo sa tam smsy i ksiazka telefoniczna mojej kolezanki ;) no chyba ze wyczyszcze, zgram jeszcze raz i wtedy.. najpiew sprawdz ten z linka

Dodano po 5 [minuty]:

zbyl napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic374560.html
    tu masz co nieco napisane, ale są też linki do software'u pod sst

nie przeczytales nawet tematu :P ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Siemens MC60, który po serwisie i próbie aktualizacji oprogramowania ma uszkodzony głośnik – dźwięk jest cichy zarówno podczas rozmów, jak i dzwonków. Próby naprawy obejmowały wgrywanie oryginalnego update'u ze strony Siemensa, użycie programów Freia i SST do flashowania, wgrywanie EEPROM, bootcore, firmware oraz wykonanie unlocka i ustawienie IMEI. Telefon jednak nie uruchamia się poprawnie, zawiesza się podczas wgrywania pełnego flasha (fullflash) i przestaje bzyczeć. Dyskusja wskazuje, że problem może być zarówno programowy, jak i sprzętowy (np. uszkodzone kulki BGA pod układami). Zalecane jest użycie boxa Martecha do odczytu i wgrania pełnego flasha oraz EEPROM z tej samej wersji oprogramowania, co oryginał, aby uniknąć problemów z kompatybilnością. Użytkownicy podkreślają, że nie można wgrywać niższej wersji softu niż oryginalna (brak możliwości downgrade’u w Siemensach). Rekomendowane jest zgranie pełnego flasha z działającego MC60 i wgranie go do uszkodzonego telefonu za pomocą SST, co powinno przywrócić funkcjonalność. Freia jest oceniana jako mniej skuteczna, szczególnie przy kablu COM bez boxa. Linki do plików firmware i dyskusji na forum elektroda.pl zostały udostępnione jako pomocne źródła. Ostatecznie, po wgraniu pełnego flasha przez SST i wykonaniu unlocka, telefon został przywrócony do działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA