logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary czarno-biały monitor. Czy da się coś z niego zrobić?

kuras147 15 Kwi 2006 22:05 2954 8
REKLAMA
  • #1 2532526
    kuras147
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    mam pytanie typu czy ze starego czarno-bialego monitora da sie cos wykombinowac czy rozebrac go tylko na czesci :?:

monitor jest sprawny i chodz bezproblemu
    moze ktos ma jakies propozycej moze z czesc mozna by cos skombinowac :?:
  • REKLAMA
  • #2 2532596
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 414
    No niewiem, ja ostatnio znalazłem u siebie taki 14" czarno-biały, to zrobilem z niego bardzo przydatny uzytek :). Mianowicie, miałem DVD w którym padła przetwornica, dokladniej strona pierwotna a jeszcze dokładniej, scalak KA1M0880 nie do zdobycia u mnie. Wyciołem z monitora płytke sterownika przetwornicy, zbudowaną na UC3842 i polączylem identycznie jak trafo od DVD (bo były pardzo podobne) i za pierwszym razem wystartowało DVD. Chodzi jak złoto, napięcia stabilne, nic się niegrzeje :). uff ale sie rozpisalem :D Pozdro!!
    PS. Najpierw się bawilem nim jako generator HV.
    PS2. Jaki u Ciebie siedzi tranzystor od sterowania trafem WN? u mnie MJE13007 i sie potwornie grzał bo miał mały radiatorek :)
  • REKLAMA
  • #3 2532811
    kuras147
    Poziom 19  
    nie wiem czy tam jest bo jeswzcze go nie rozkrecalem ani razu (tez mam14 calowy- wiec moze to samo) nio ale jak nic nie wykombinuje to go na czesci wezme i tyle a co nei poczebne to w kosz :)

PS nie mam zadnego pomyslu na jego wykorzystanie
  • REKLAMA
  • #4 2537073
    kuras147
    Poziom 19  
    ...no nikt nie ma zadnego pomyslu na jego wykorzystanie :?:
    PS dodam ze mam jeszcze starego kompa i moze cos z tego sie da :?:
    prosze o pomysly bo jak nie to bede go musial wyrzucic (brak miejsca) a troche mi szkoda :D
  • #5 2537150
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Jeśli zajmujesz się serwisowaniem sprzętu RTV, to możesz z niego odzyskać całkiem sporo elementów (tranzystory mocy, scalaki). Jeśli ty ich nie wykorzystasz, to możesz dać je koledze, który się tym zajmuje lub oddać monitor do pobliskiego serwisu RTV - tam na pewno coś z niego odzyskają ;) Szkoda wyrzucać sprzęt...

Pozdrawiam, Weosłych Świąt.
  • REKLAMA
  • #6 2537534
    kuras147
    Poziom 19  
    nie no jak nic nie wykombinuje to wszystko powyciagam jak ty wspomniales a reszte w kosz ale myslalem ze znajdzie sie jakies zastosowanie zeby mu przywrocic dawna swietlnosc :D no ale wiedze ze bedzie tylko dawca :)
  • #7 2546696
    daras984
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    jerzeli kom ma wejscie mikrofonoiwe to morze słurzyc jako oscyloskop na allegro morzna kupis takie przystawki i miec calkiem dobry oscyloskop za mala kase
  • #8 2546728
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Tak jak pisze Daras984 karta muzyczna + programik i masz oscyloskop do 20kHz (bez żadnych przystawek z allegro :D). Taki celek 400 stoi u mnie w piwnicy, gdzie mam warsztat.
    Ja trzymam takie starocie (mam gdzie :D), np: sasiadowi padł monitor. Oddał do serwisu. Przez tydzień korzystał z mojego.
  • #9 2546936
    kuras147
    Poziom 19  
    panowie... ja jestem poczatkujacy i jak wy mi tak napiszecie to za duzo nie wyniose :) pomysl bardzo mi sie podoba bo widzialem ze za lepszy czeba dac ok 1500zl a wiec wszystkie rzeczy z tym zwiazane prosze tu kierowac albo na pw (doslownie wszystko aby mi ulatwic zadanie )
    pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wykorzystania starego, sprawnego czarno-białego monitora. Jeden z uczestników opisał praktyczne zastosowanie płyty sterownika przetwornicy z monitora do naprawy uszkodzonego zasilacza DVD, wykorzystując układ UC3842 i tranzystor MJE13007. Inni sugerują odzyskanie elementów elektronicznych, takich jak tranzystory mocy i scalaki, które mogą być użyteczne w serwisie RTV lub dla hobbystów. Pojawiły się też pomysły na wykorzystanie monitora jako oscyloskopu, wykorzystując kartę dźwiękową komputera i odpowiednie oprogramowanie do pomiarów do 20 kHz, co stanowi tanią alternatywę dla droższego sprzętu. Autor poszukuje prostych wskazówek i ewentualnych projektów, jednak ostatecznie rozważa rozebranie monitora na części, jeśli nie znajdzie praktycznego zastosowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA