logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obudowa max 2,5l do głośnika 10cm w rowerze...Pomocy!!!

djkill 15 Kwi 2006 22:51 2799 15
REKLAMA
  • #1 2532720
    djkill
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    WItam. Jest to mój pierwszy post i dlatego proszę o radę. pod ramą w rowerze mam skrzynkę ze sklejki na głośnik. Głośnik może mieć co najwyżej 13 cm średnicy i 6cm wysokości. Obudowa ma wymiary 50cmX13,5cmX6,5cm. w środku musi sie jeszcze zmieścić elektronika i akumulator - myślałem o żelowym 12V/7Ah, chyba, że wystarczyłby jakiś mniejszy... mogłoby też być ładowanie z dynama, ale to aku musiałby mieć inne napięcie, a jak wiadomo, 12V lepiej sie sprawdzi do wzmacniacza (chyba jakiś tda...) Teraz pytanie zasadnicze: jaki głośnik wsadzić do tak małej obudowy, żeby miał choć namiastkę basu i dość głośno grał? czy do takiej obudowy można zastosować b-r? może jakiś głośnik alphard, tonsil, tvm, stx...Co poradzicie, żeby w miarę ładnie i głośno grało?? Proszę o szybką pomoc. Z góry dzięki:)
  • REKLAMA
  • #2 2532783
    ducker1
    Poziom 26  
    Ocena: 83
    Mały głośnik, mała moc ale za to ogromna przestrzeń.
    Na otwartym polu ciężko jest osiągnąć dobry bas z dużych głośników a ty chcesz z 10cm.
    może być trudno ale próbuj i pamiętaj o tym że to amatorzy zbudowali arkę a profesjonaliści titanica...
  • #3 2532794
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Lol... moge zapytac po co Ci to na rower?
    Kup sobie sluchawki...
  • REKLAMA
  • #4 2532886
    djkill
    Poziom 12  
    zdaję sobie sprawę, że basu z tego nie będzie, ale chodzi o jakąś namiastkę...może ktoś coś konkretnego poradzić???
  • #5 2533204
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Kupić malucha za 200 złotych wszystko sie zmiesci. Nawet kanape z tyłu można skasowac i wejdzie 50 cm głośnik.

Moja sugestia jesli chcesz tylko bas: to kup dwa głosniki ustaw je izobarycznie, będzie im się zdawało że mają dwax większa obudowe niż w rzeczywistości maja układ <|> podpięte elektrycznie w przeciwfazie. W 5 litrach jakiś ARN 116.. lub inny mały TVM powinien zagrać.

Wex pod uwagę że nawet jakbys jechał z kolumna domową powiedzmy 35Hz osiąga w domu w wielkim 50-litrowym pudle. to na powietrzu zejdzie max do 50 Hz. Rożnica jest powodowana rozmiarami tego świata który jest za oknem (praktycznie nieskończenie wielki dla glośnika). Wielkie glosniki w małych pomieszczeniach niżej mogą zejść niż w dużych. przykład słuchawka, średnica kilkanascie milimetrów a schodzi do 16 Hz liniowo. W obudowie wielkosci malzowiny usznej.

Dlatego lepsze są słuchawki.

Obudowa ma jeden wymiar 50 cm najmniejszy znośny natomiast 13,5 cm. NIe lepiej wstawić tam eliptycznego Tonsila (lub jkaiegos TVM)? z tyłu zrobić otwory stratne? (jak nie wiadomo co dac to daje się elipsy) Elipsa lub dwie to zawsze wieksze pole membrany do tej obudowy niż membrany koliste.

Swego czasu pamietam bodajrze elipsy z adapterów, calkiem nieźle one schodziły z obudowa z otwartą stkrzynią z tyłu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 2534364
    djkill
    Poziom 12  
    słuchawki odpadają, bo lubię słyszeć, co sie dzieje wokół. elipsa-też myślałem, ale obudowa otwarta....raczej nie. Na prawdę nie można wymyślić czegoś z b-r?? poza mocytym ten głośnik dostanie troche mocy, bo wzm. będzie zasilany aku 12v 7Ah. Dzięki za odpowiedzi i dalej proszę o porady
  • #7 2534496
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    a daj racjonalny powod dlaczego nie obudowa otwarta?
  • #8 2534524
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Kup teselke 6604 ma dużą efektywność tda1554, i będzie grało o basie na otwartej przestrzeni ---Zapomnij. To nie wnętrze samochodu. HEhe nie widziałem jeszcze koncertu typu: podjerzdżają nagłośnieniowcy na 4 góralach ze swoim sprzętem przymocowanym do ramy i zaczyna się impreza hihi. :)
  • #9 2534931
    Eliminator
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Widziałem juz głosnik w skuteterze ale jescze nigdy w rowerze ? a po co Ci konretnie taki głosnik ? faktycznie basu z tego nie bedzie :P
  • REKLAMA
  • #10 2535111
    Exodos
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Jak już to zrobić taką mini kolumienke na głośniku średnioniskotonowym i powinno to nawet iść.
  • #11 2535744
    Mac-Gayver
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    A ja powiem ze juz cos podobnego w zeszle wakacje zrobilem.cieplo bylo a kaski na benzynke do samochodziku zal bylo wydawac(lepiej przeznaczyc na cos innego....np.browarki:) ) to wyciagnalem moj rowerek z garazu,wyczyscilem i sobie pomyslalem ze nudno tak bedzie jezdzic bez moozy:cry:w samochodzie siedzi sub na dwoch cw1002c to czlowiek przyzwyczajony do lupania:D
    Tak wiec usiadlem na kamieniu przed chata i zaczalem dumac(oczywiscie przy tyskim:D )gdzie by tu cos grajacego zalozyc....i po dlugich namyslach doszedlem do wniosku ze bagaznik to dobre miejsce (laska ma swoj rower nie potrzebny jest).
    zaczalem ogledziny bagaznika i wyszlo mi 35x20x20 brutto co daje 10litrow w srodku obodowy. ok obodowa byla teraz pomyslec co do niej wsadzic i czym to zasilic... doszedlem do wniosku ze dobre beda dwa glosniczki alpharda WH-506 a zasililem to bedzie wzmakiem samochodowym (chyba byl to veconic vx-160...mial 2x40rms)ktory zostal podlaczony pod ako zelowe 12V/10Ah (idealnie pasowal na tylna scianke i nie bylo go wogole widac). Wszystko poskladalem okleilem wykladzina niebieska i zamontowalem do rowera. ako i wzmak z tylu(od strony siadelka), glosniki byly przyciwlegle poukladane (po zewnetrznych stronach) a z tylu br sr.4,8 i dl.10 cm.
    muze puszczalem z nokii5510 i bylo poprostu PIEKNIE:D
    jak z ekipa sie wybralismy nad jeziorko to wira poprostu nie mogla uwiezycz ze to z rowera gralo(kazdy wypatrywal jakiegos dresiarskiego maluszka lub cos w tym stylu:D )ale dopiero byl super efekt jak sie weslo do wody na wieksza odleglosc to dopiero fajnie zaczelo grac...
    Na wakacje polecam takie cos bo naprawde super rzecz jest to!!! caly sprzet sprzedalem kumplowi za ....mniejsza z tym:Da ze wakacje sie zblizaja bedzie trzeba zaczac powoli myslec o czyms takim na wakacje 2006 bo naprawde warto....
    Aha ako wytrzymalo mi na 3/4 mocy na wzmaku i na 1/2 mocy w nokii ok 6 godzin!!!!
    Pozdro
  • #12 2537963
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Cytat:
    Kupić malucha za 200 złotych wszystko sie zmiesci. Nawet kanape z tyłu można skasowac i wejdzie 50 cm głośnik.

Szanowny pan moderator ma coś do poczciwego fiata 126p :?::?: :D
    fakt faktem do malucha wszystko wlezie ale tu mowa o...jednośladzie napedzanym siłą mięśni...hmm kiepska sprawa bo basu nie bedzie...musiałbyś wozić subwoofer na 30cm głośniku z tyłu na bagażniku aby jakiś tam bass był bo na wolnym powietrzu to musiabyś mieć STARa i na pace wozić tubę estradową aby bass mieć :D zamontuj poprostu wsio do tego roweru tak jak planujesz będziesz przynjamniej mógł sobie muzyczki posłuchać a bass...no trudno albo rybki albo akwarium...
  • #13 2538028
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Raczej TYLKO rybki bo z akwarium woda się wyleje :):) , na średniotonowym będzie pewność zainwestowanego szmalu przynajmniej. Średniotonowe STX są nisko-badziewne o spl poniżej 90 db :) więc jak nie masz mocy bo akku ci siadnie szybko, to nie kupuj szajsu. Bo niestety w tym projekcie jak w żadko którym jest walka o SPRAWNOŚĆ.
  • #14 2538513
    djkill
    Poziom 12  
    Panowie... Nie chodzi o bas taki, o jakim myśłicie, bo wiadomo, że na otwartej przestrzeni z tego sie nie da zrobić. Ale żeby przynajmniej od 100Hz sie zaczynało pasmo i żeby wrzucić głośnik, któy ładnie gra całe pasmo (prócz basów) i ew. tweeter piezo. Najlepiej , zeby obudowa miała br, to przynajmniej bedzie pukało coś... Robiłem symulacje w winisd, ale wiadomo, co wyszło... przy br były duże podbicia w okolicach 100 Hz, co mnie cieszy. Aha - jak możecie, to poradźcie mi jakiś wysokosprawny gośnik, bo z takiej średnicy, to albo tesla 6604 ( któa niestety jest zbyt wielka), albo alphard wh 506 - tani, średnica ok, obj. obudowy też, a ma spl 89 dB. Może mi ktoś mniej więcej powiedzieć, ile to pogra na mocy powiedzmy 10 W na aku 12V 7Ah i jaki wzmak do tego wsadzić (chyba coś z TDA...) Pozdrawiam i dalej prosze o porady.
  • REKLAMA
  • #15 2538554
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Wiesz to podbicia słychać szczegulnie jak reszta ma małą moc i nie ma sie co przejmować przynajmniej dobrze będzi słychać to pukanie, no i średnie. Lepiej coś nic nic. A w autku też są zajebiste podbicia niektórych Hz i to je właśnie czasami słychać na odległośc.
  • #16 2540662
    Mac-Gayver
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Ja na twoim miejscu wzialbym 2 wh506 (i srednie slychac i basik nawet porzadnie potrafi lupnac :D ) bo wiem jak to gralo u mnie(fakt na wzmaku samochodowym 2x40rms :D ) i GWARANTUJE ze nie bedziesz zawiedziony...ewentualnie jakies dwa piezo zeby syczalo :D i bedzie cacy!!!jak nie masz zadnej samochodowki to zrob wzmak na tda1554q 2x22rms i tez bedzie dobrze i ako na calutki dzien powinno ci wystarczyc (przy rozsadnym sluchaniu :D ). Ajak zrobisz obodowe tak jak z bass-reflexem z tylu ja to twoj rower bedzie wygladal jakby mial silnik rakietowy (trzeba byloby pomyslec nad ogniem wydobywajacym sie z br :D )
    Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy obudowy o maksymalnej pojemności około 2,5 litra pod ramą roweru dla głośnika o średnicy do 13 cm i wysokości 6 cm, wraz z elektroniką i akumulatorem 12V/7Ah. Autor poszukuje głośnika, który zapewni przynajmniej namiastkę basu i dobrą głośność, rozważając zastosowanie obudowy bass-reflex (BR) lub otwartej. Uczestnicy podkreślają trudności uzyskania basu na otwartej przestrzeni z małych głośników 10 cm, sugerując raczej średniotonowe głośniki o wysokiej sprawności. Proponowane rozwiązania to układ izobaryczny z dwoma małymi głośnikami (np. ARN 116, TVM), zastosowanie głośników Alphard WH-506 o SPL około 89 dB, lub głośników STX średniotonowych. Wzmacniacz na bazie TDA1554 lub TDA może być zasilany z akumulatora żelowego 12V/7Ah, co powinno zapewnić moc około 10-40 W RMS. Symulacje w WinISD wskazują na podbicia w okolicach 100 Hz przy obudowie BR, co może dać efekt „pukania”. Sugeruje się także dodanie tweeterów piezo dla lepszej reprodukcji wysokich tonów. Wskazano, że efektywność i sprawność systemu są kluczowe ze względu na ograniczoną moc i małą objętość obudowy. Ostatecznie zaleca się kompromis między rozmiarem, mocą i jakością dźwięku, z akceptacją ograniczeń basu na otwartej przestrzeni i w małej obudowie.
REKLAMA