? 40cm2 to ok. Chcesz zwykłą elektrodową? W jakim kształcie jest rdzeń? Czy na 220V chcesz. Trafo z sumowaniafaz 380/220? Masz uzwojenia czy sam rdzeń karkas?
co do poprzednim danych o wielkości rdzenia to są zle , prawidłowe to 7 x 9 tak więc jest większy rdzeń. Chciałem zbudować zwykłą elektrodową na 220V. Rdzeń ma kształt kwadratowy i ma uzwojenia. Proszę o jakieś odpowiedzi
Użyj szukajki było wiele razy!!!!!!!!!!!!!!!!! Jak masz hajs to dodaj diody i dławik będzie się lepiej trzymał łuk i trudniej będzie go udusić. Piekło-- gdzie to? Tam jeszcze nie byłem. Podaj dokłdniusie parametry(wymiary) rdzenia uzwojenia to ci podpowiem bo inaczej to lanie wody po raz n-ty.
Serdecznie witam. Mam podobne pytanie jak w temacie tylko trafo inne. Trafo pochodzi od prostownika do ładowania wózków akumulatorowych i jest prod. DDR.
Mozna łączyć go w gwiazdę i trójkąt.Trafo jest 3 kolumnowe, napiecie na wyjściu80 V,. Czy można zrobić z tego spawarkę na 230V?
Potrzeba ci prostownika 6 diodek i nieźle ci będzie hasało jeżeli masz regulacje na odczepach to jeszcze 1 plus. A 80 V jest w gwieździe czy trójkącie?
✨ Dyskusja dotyczy możliwości zbudowania spawarki elektrodowej z transformatora 220/380V oraz niezbędnych danych technicznych. Kluczowym parametrem jest wielkość rdzenia transformatora, która wpływa na moc urządzenia. Podano różne wymiary rdzenia, ostatecznie ustalono przekrój około 63 cm², co jest wystarczające do spawarki elektrodowej na 220V. Rdzeń ma kształt kwadratowy i posiada uzwojenia. Ważne są także parametry uzwojeń, np. grubość drutu (4x2 mm). Wskazano, że dla lepszej stabilności łuku spawalniczego warto zastosować prostownik z diodami i dławik. Podano przykład transformatora o symbolu BJV38, mocy 3000 VA, napięciu pierwotnym 380V i wtórnym 220V. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o transformatorze z prostownika do ładowania wózków akumulatorowych (produkcja DDR) z napięciem wyjściowym 80V, który można łączyć w gwiazdę lub trójkąt, z sugestią zastosowania prostownika 6-diodowego i regulacji na odczepach dla lepszej pracy spawarki. Wygenerowane przez model językowy.