logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować spawarkę 2.5kW na 400V/230V z rdzeniem transformatora?

T1omek 20 Maj 2007 16:39 3461 11
REKLAMA
  • #1 3903732
    T1omek
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Witam wszystkich mam takie pytanie otóż posiadam rdzeń z karkasami od transformatora który jest opisany w tym linku http://www.qdnet.pl/EFA/tma1000_2500.html
    ma on moc 2.5kW
    Chciałbym zbudować spawarkę na napięcie miedzyfazowe 400V z ewentualną możliwością spawania z 230V czy ktoś mógłby mi pomuc zaprojektować taką spawarkę zeby dało sie spawac elektrodami max 3mm więcej nie potrzebuje. Powiedzcie co będzie mi potrzebne jakie druty nawojowe i jak najlepiej nawinać uzwojenia żeby jak najlepiej wykorzystać moc trafa czy dzielic po połowie na oba karkasy czy na jednym pierwotne a na drugim wtórne? regulacja mogła by byc z odczepów na pierwotnym lub ewentualnie elektroniczna. Z góry dziękuje za zainteresowanie tematem. :D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3904540
    T1omek
    Poziom 19  
    Uzwojeń niema ktos brutalnie sie ich pozbył rdzeń to około 36cm2 ale jest napisane na tabliczce znamionowej ze ma on 2.5kW
    Załączniki:
    • Jak zbudować spawarkę 2.5kW na 400V/230V z rdzeniem transformatora? IMG_1276.jpg (131.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować spawarkę 2.5kW na 400V/230V z rdzeniem transformatora? IMG_1271.jpg (146.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3905424
    Mieczysław
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Witam
    Przekrój rdzenia jest zupełnie wystarczaajacy do nawinieciaa małej spawarki zasilanej napieciem międzyfazowym oraz 230 v.
    Ja jedną ze swoich spawarek nawinąłem na rdzeniu o przekroju kolumny 35 cm2.Spawam bez problemów elektrodą fi 2,5 mm
    Uzwojenie pierwotne nawinąłem drutem miedzianym emaliowanym o średnicy 2,2 mm, bo taki akurat posiadałem. Przy zasilaniu 230v trochę się uzwojenie nagrzewa, ale przy zasilaniu międzyfazowym, nawet długotrwałe spawanie spraswia,że uzwojenie jest letnie.
    Na 1 volt napiecia przypada 1,285 zwoja
    W celu lepszego podmagnesowania rdzenia od liczby zwoi uzwojenia pierwotnego należy odjąc 5% liczby zwoi, a do liczby zwoi uzwojenia wtórnego dodać 5%W celu regulacji prądu spawania zastosowałem odczepy co 20 zwoi- pierwszy odczep 20 zwoi od końca uzwojenia.
    Zwoje regulacyjne nie są liczone do liczby zwoi uzwojenia pierwotnego!
    Taka spawareczka słuzy mi w garażu już osiem lat.
    Pozdrawiam i zyczę powodzenia.
  • #5 3905813
    T1omek
    Poziom 19  
    Czyli jak chce na wyjściu uzyskac ok70V to trzeba robic tak napięcie 400Vmnoże przez 1,285 i wychodzi mi 514 minus 5% to 488zwojów
    A wtórne 95zw Czy to wszystko mozna podzielic na dwa przekładnia bedzie taka sama ale czy to nie zaszkodzi transformatorowi??? Bo nawijac 95 zwojów to troche by zeszło materiału a on strasznie drogi jest Czy moje wyliczenia są słuszne?? Niech mi ktos bardziej doswiadczony doradzi:D Pozdrawiam!!!!!!
  • REKLAMA
  • #6 3907210
    T1omek
    Poziom 19  
    A znalazłem jeszcze ze w oryginalnym uzwojeniu któres było nawiniente drutem 2mm Tylko niewiem które, bo takie już dostałemCzy mógłby mi ktoś podać gotowe wyliczenia? Z góry dzięki!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #7 3908451
    gsminfo
    Poziom 22  
    Ocena: 146
    A ja na takim rdzeniu nawijałem spawarkę , szkoda że nie zapisałem zwojów . Dawała około 150-200A . W środek karkasu wstawiłem przegrodę z dwóch preszpanów grubości 1mm .Jak rdzeń stoi pionowo to u góry dwa uzwojenia pierwotne i na dole dwa wtórne , nawinięte płaskownikiem około 18 kwadrat , pierwotne 2mm . Założenie było takie że wentylator przy długim spawaniu będzie zalecany . Zwoje 45/przekrój rdzenia * napięcie .
  • #8 3908679
    T1omek
    Poziom 19  
    Czyli tak jak jest na rysunku Na górze rdzenia na karzdym karkasie 237 zwojów drutem fi 2mmpodzielone na dwa karkasy, Na dole 46 zwojów drutem minimum 20mm2tez na obu karkasach. A czy ktoś wie w jakiej rozsądnej cenie moiżna kupić taki płaskownik do nawinięcia? I czym go zaizolowac jak nie bedzie w emalii Pozdrawiam!!!!
    Załączniki:
    • Jak zbudować spawarkę 2.5kW na 400V/230V z rdzeniem transformatora? Uzwojenia.JPG (29.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3909617
    Nstan
    Poziom 31  
    Ocena: 158
    Proponuję dodatkowo wykonać odczepy na uzwojeniu pierwotnym np co 10zwojów. Zyskasz w ten sposób regulację napięcia i może kiedyż wykorzystasz to trafo do budowy migomatu. Wystarczy tylko wykonać większą obudowę aby wstawić mostek prostowniczy i silnik ciągnący drut. Szpule z drutem możemy zamontować na zewnątrz migomatu.
  • #10 3909660
    T1omek
    Poziom 19  
    Tak planowałem zrobić odczepy na pierwotnym. Narazie zrobie sam transformator a potem jak znajde odpowiednie diody i rdzeń na dławik to włoże to do spawarki i wtedy bedzie jeszcze lepiej chodzić. A jak zrobic zasilanie na 230 i na 400V? Byłbym wdzięczny jak ktos by mi to rozrysował Może Pan Nstan Bo widze ze jest Pan specjajistą w dziedzinie spawarek :D Gratuluje migomatu świetna konstrukcja Pozdrawiam Wszystkich!!!
  • #11 3911323
    Nstan
    Poziom 31  
    Ocena: 158
    [quote="T1omek"] A jak zrobic zasilanie na 230 i na 400V?quote]
    Załączniki:
    • trafo.doc (21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3911334
    T1omek
    Poziom 19  
    Dzieki o to mi chodziło teraz tylko zdobyc drut i pobawie sie w nawijanie dzieki wszystkim jak wyjdą jeszcze jakies problemy to bede pisał Pozdrawiam wszystkich!!!!!!!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy spawarki o mocy 2,5 kW na rdzeniu transformatora o przekroju około 36 cm², zasilanej napięciem międzyfazowym 400 V oraz możliwością pracy na 230 V. Zalecane jest nawinięcie uzwojenia pierwotnego drutem miedzianym emaliowanym o średnicy około 2 mm, z liczbą zwojów około 488 (400 V × 1,285 zwoja/volt minus 5% na podmagnesowanie). Uzwojenie wtórne powinno mieć około 95 zwojów drutem o przekroju minimum 20 mm², umożliwiając spawanie elektrodą do 3 mm. Proponuje się podział uzwojeń na oba karkasy rdzenia, z pierwotnym na górze i wtórnym na dole, z zastosowaniem przegrody z preszpanu dla poprawy izolacji. Regulacja prądu spawania może być realizowana przez odczepy na uzwojeniu pierwotnym co 10-20 zwojów lub elektronicznie. Wskazano również na konieczność wentylacji transformatora przy długotrwałej pracy. Dyskutowano o izolacji płaskowników i kosztach materiałów. Wskazano możliwość rozbudowy spawarki do migomatu poprzez dodanie mostka prostowniczego i podajnika drutu. Poruszono temat zasilania na 230 V i 400 V, jednak szczegółowe schematy nie zostały przedstawione.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA