logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ prealarmu. Między czujkę, a centralkę. Szukam prostego układu.

_ZBYCH_ 16 Kwi 2006 18:37 1272 3
  • #1 2534797
    _ZBYCH_
    Poziom 15  
    Ocena: 68
    Witam!

Potrzebuję układ prealarmu, który można włączyć między czujkę a centralkę. Jedno naruszenie czujki wyzwala tylko wyjście prealarmu, a dopiero drugie lub trzecie (lub jedno dłuższe) naruszenie wyzwala wyjście alarmu.

Pomóżcie dobrzy ludzie :)

Interesuje mnie prosty układzik (najlepiej na tranzystorach) :D

Pozdrawiam
    ZBYCH
  • #2 2539025
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    witam są gotowe czujniki , koszt około 20-30 zł , montuje się je do alarmów samochodwych , tzw czujnik wstrząsowy ,ale sam alarm musiałby mieć wejście na pre alarm .wydaje mi się ,że timer by ci się przydał ??? znaczy podpinasz czujkę do timera , jak coś się poruszy timer odmierza np 1,2 sekundy i załącza styki przekaźnika lub podaje określone napięcie dalej do centralki.a druga sprawa czujniki ruchu , jak coś wyłapią to dioda świeci się przez chwilę zanim zgaśnie więc też można to wykorzystać .co kolejne niektóre czyjniki mają regulację czułości i nie są tak wrażliwe ,ale tej metody nie polecam .najbezpieczniej nic nie zmieniać w samym alarmie tylko zamontować dodatkowy czujnik i podpiąć jakieś brzęczydło , u mnie się sprawdza , dalej już nikt nie włazi.pozdrawiam i czekam na ciekawe info.
  • #3 2539218
    _ZBYCH_
    Poziom 15  
    Witam
    Znam te wszystkie gotowe rozwiązania, typu samochodowe czujniki z prealarmem (tak na marginesie, to wcale centrala alarmu nie musi mieć wejścia prealarmu, bo czujniki mają wyjście prealarmu bezpośrednio na syrenkę). Nie zamierzam również ingerować w elektronikę czy to centrali alarmowej, czy czujek.
    Potrzebuję prosty, osobny układzik wpinany między czujkę i centralę. Układzik działający właśnie tak, jak w czujnikach udarowych do autoalarmów, czyli na pierwsze naruszenie wyzwala wyjście prealarmu (czyli bezpośrednio uaktywniający syrenę), a drugie lub trzecie naruszenie (układ sumujący czas naruszenia wejścia i resetujący się po kilku sekundach - czasy nie muszą być bardzo dokładne) wyzwala osobne wyjście alarmu wyzwalające normalny alarm w centrali alarmowej i przywołujący ochronę.

Układ potrzebuję zastosować w istniejącym systemie alarmowym z czujkami zewnetrznymi (Optex LX 402), które zbyt często wywołuja fałszywe alarmy.

Dodam jeszcze, że potrzebuję pomocy (może być odpłatnie, np. przez Allegro) w zakresie skonstruowania (wykonania) układu pośredniczącego, działającego tak, jak wyżej napisałem. Żadne inne dywagacje mnie nie interesują :)

Pozdrawiam
    ZBYCH
  • #4 2573921
    _ZBYCH_
    Poziom 15  
    Kurcze, tylu elektroników jest na forum i nikt mi nie pomoże w takiej prostej sprawie :(

Zlitujcie się, proszę :)

Pozdrawiam
    ZBYCH
REKLAMA