logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką zwrotnicę basową wybrać do subwoofera z głośnikiem ARN-226-03/8?

radekk88 20 Kwi 2006 15:45 1344 10
REKLAMA
  • #1 2547481
    radekk88
    Poziom 11  
    Witam.

Jakis czas temu wykonalem "suba"... nie wiem czy tak to mozna narazie nazwac :D na glosniczku niskotonowym ARN-226-03/8 [ http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/niskotonowy/arn-226-03-8.htm ] Zrobilem sam skrzynie, wytlumilem ja watolina, zamontowalem terminal... ale zrezygnowalem wtedy ze zwrotnicy... bo uwazalem ze to zbedny koszt ( a wtedy gotowką za wielka nie dysponowalem ;/ ) zamknalem to wszystko, podpialem pod wieze.. no i jakos to pyka sobie...dzwiek nie jest najgorszy, bas taki sobie,ale teraz tak sobie pomyslalem ze chcialbym wykonczyc tego mojego suba...okleic go czyms ladnie, dac oslonke na glosnik.. no i wkoncu zamontowac zwrotnice basowa...majac nadzieje ze bedzie gral lepiej...bas bedzie duzo lepszy, glebszy... w tym rzecz ze kompletnie sie na tym nie znam ;/ i prosilbym o pomoc.. jakakolwiek :)

z gory bardzooo dziekuje :)
    pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 2547703
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    A to w założeniu ma być subwoofer pasywny ? Bo może lepszy efekt by był gdybys zapodał do tego wzmaka i jakis filtr aktywny na wzmacniaczach operacyjnych.
    Pytanie czy jakos obliczałeś obudowę i czy to jest zamnięta obudowa czy z bass refleksem... musisz pare szczegółów podac jesli chodzi o symulacje i jakie zmiany w obudowie pomogły w brzmieniu to nie czuje sie kompetentny do udzielania takich porad - dopiero sie ucze :) Wyczytałem , tylko,że wypełnienie obudowy watoliną powieksza pozornie objętość obudowy ale jak to sie ma do twojego głośnika to Ci nie powiem.
  • #3 2548083
    radekk88
    Poziom 11  
    a wiec tak, jest to obudowa zamknieta, bez BR... objetosc wyliczyl mi ktos kiedys na jakims forum... wykonalem taka obudowe.. po czym okazalo sie ze jest o wiele za duza ;/ ktos mnie zrobil w balona... wiec prawie polowe obudowy wypelnilem roznymi rzeczami, ksiazki itp aby zmniejszyc litraz...teraz mam zamiar rozebrac kolumne, przyciac plyty odpowiednio, wlozyc ta zwrotnice ( jak juz bede wiedzial jaka :D ), skrecic to na nowo, ladnie obkleic czyms...zeby wygladalo na bardziej profesjonalne...o wlasnie... gdzie mozna dostac jakis material do obklejenia kolumny? pozniej zalozyc osłonke na głosnik.. i gitara! :D

co do tego ze moglby byc to aktywny sub to niestety az takimi finansami nie dysponuje :( chodzilo mi tylko, aby zrobic sub'a ktorego podlacze sobie w pokoiku razem z 2 kolumnami od wiezy JVC, aby osiagnac lepszy efekt, lepszy bass :)

pzdr! :)

----------------------------------------------------------------------------------

Pomocyyyyyy ! :)
  • REKLAMA
  • #4 2551750
    kris_k73
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    obudowa zamknięta ok 35 litrów ...

pozdr
  • #5 2551777
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Trzeba najlepiej zrobić drugi wzmacniacz i wpiąć jakoś do dwóch kanałów. Wlączanie suba do gotowca stereofonicznego wiąże się z problemami.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 2551913
    radekk88
    Poziom 11  
    ...ehh ale to wiaze sie z niemalymi kosztami neistety ;/ a doradzcie cos na temat zwrotnicy pod ten głośnik :)
  • #7 2552944
    kris_k73
    Poziom 19  
    ja mogę Ci tylko doradzić filtr dolnoprzepustowy-teoretyczny, cięcie na 150Hz 12dB/okt ,wzorki masz tutaj np : http://www.kolumny.prv.pl/

pozdr.
  • REKLAMA
  • #8 2553077
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Obudowa jest zaproponowana dobrze. Ja bym zrobił osobny głośnik. Najlepij sobie wyliczyć w przypadku pasywnej parametry powiedzmy dla filtru typu Butterwortha II-ego rzędu 150Hz: równolegle połączone kondensatory elektrolityczne bipolarne o danej pojemności do tego odpowiedająca cewka o dużej indukcyjności.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 2562227
    kris_k73
    Poziom 19  
    mnie pasuje :)...firma też znana :)

pozdr
  • #11 2570343
    radekk88
    Poziom 11  
    Przy jakies czestotliwosci proponujecie aby zwrotnica ucinala? 150 Hz... nie za duzo? Moze lepiej mniej?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru zwrotnicy basowej do subwoofera wykonanego na głośniku niskotonowym ARN-226-03/8 zamkniętym w obudowie o objętości około 35 litrów. Autor wykonał samodzielnie obudowę, którą częściowo wypełnił, aby zmniejszyć jej objętość, i poszukuje teraz odpowiedniej zwrotnicy pasywnej, gdyż nie dysponuje środkami na aktywny subwoofer z osobnym wzmacniaczem i filtrem aktywnym. Wskazano, że dobrym rozwiązaniem jest filtr dolnoprzepustowy o częstotliwości odcięcia około 150 Hz z nachyleniem 12 dB/okt, np. filtr Butterwortha II rzędu z cewką o dużej indukcyjności i kondensatorami elektrolitycznymi bipolarnymi. Zaproponowano również gotowe zwrotnice dostępne w sklepach internetowych, np. model oferowany na Allegro, który jest polecany ze względu na znaną firmę. Poruszono także kwestie estetyczne wykończenia obudowy oraz zastosowania osłonki na głośnik. Autor pyta o optymalną częstotliwość odcięcia zwrotnicy, czy 150 Hz nie jest zbyt wysoką wartością, jednak nie uzyskał jednoznacznej odpowiedzi w tym zakresie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA