logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwrotnica basowa. Filtr pasywny. Jakiej cewki użyć? Jakie kondensatory dać?

paker_bor 30 Sie 2006 15:37 3052 6
REKLAMA
  • #1 2969680
    paker_bor
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Witam :) chciałem zrobic pasywny filtr do subwoofera dokłądniej:
    cięcie > 150 Hz
    spadek > 12 dB
    impedancja > 8 Ω
    moc > 100 W

tylko nie mam pojecia jakiej cewki uzyc i jakich kondesatorów :D
  • REKLAMA
  • #2 2970262
    marcin elek
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    niewiem ja jak robie głośniki basowe niedaje żadnych zwrotnic ani filtrów
  • REKLAMA
  • #3 2970303
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    u altrona masz gotowy kit lub moduił do samodzielnego złożenia.

PA:
    marcin elek- powino si9e dawać zwrotnice lub filtry dolnoprzepustowe do subwooferów by odciac górne pasmo za które odpowiadają kolumny z nie subwoofer. Subwoofer ma inna rolę.
  • REKLAMA
  • #4 2970327
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Marcin elek jak masz odpowiednie wyjście z karty dźwiękowej lub wieży wystarczy wzmacniacz no i głośnik. Wieża czy dekoder w DVD sam wytnie odpowiednie pasmo.

Zwrotnica pasywna to bezsensowne przedsiębwziecie chyba, ze się porządnie zainwestuje - w porządne kondensatory około równolegle 300uF i cewkę z 22 mH- prawdopodobnie będzie rdzeniowa, chyba że masz na nią 200zł. Po za tym potrzebne będą

To samo zrobisz dokupując lub robiąc drugi wzmacniacz mono, na wejście dasz filtr aktywny za 20-30 złotych do zasilacz 12V w dodatku nie będziesz potrzebował wykonywać pomiarów akustycznych z uzyciem analizatora... Bo jak nie to możesz mieć jakieś wzbudy i inne nieokreslone zjawiska elektrotechnicznewe wzrotnicy.

Po za tym zwrotnica -12dB zwrotnica II-egorzędu tak naprawdemoże być -18dB -6dB w zalezności odkombinacji. W przypadku zwrotnica aktywnego to wszystko Cię nieinteresuje po prostu kręcisz gałką do momentu aż charakterystyki głośników stereo zrówna się głośnością i pasmem z subwooferem.

Bezfiltra? moim zdaniem to niesłuchanie to katowanie głosnika i uszu, niepotrzebna moc,która idzie w średnie tony i zniekształcenia ruchu membrany.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 2970454
    paker_bor
    Poziom 22  
    sygnał bedzie pociągnięty ze wzmacniacza wiec filtra akrywnego nie potrzebuje chce tylko przefiltrowac sugnał żeby był czysty bas :)
  • #6 2971713
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    No ale filtr można skombinowac przed wzmacniaczem? Po co niepotrzebne dźwięki mają być wzmacniane we wzmacniaczu a potem tłumione na pasywie?

Ale jak chcesz to masz:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic485274.html#1458470

Jest tam zwrotnica dla glosnika 12 równolegle do 12Om czyli 6Om. Z 8-omowym tez pogra. Chodzi o wyciuęcie tylko 2 elementów z tej kolumny - to kolumna ze zintegrowanym subwooferem.

Możesz profilaktycznie zwiększyć do 10mH indukcyjnośc i zmniejszyc kondensator do 50uF (47uF)

Za rdzeniową zapłacisz okolo 34 (np. w akkusie) za kondensator, polecałbym kombinację zwrotnicowego 47uF Visatona za 15,90 + jakis dobry równoległy SCR MKP 1uF

po za tym o co chodzi jaki głośnik?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 2971863
    paker_bor
    Poziom 22  
    rozchodzi sie o głosnik Tonsila GDN 20/100/1 DC
    Cytat:
    No ale filtr można skombinowac przed wzmacniaczem? Po co niepotrzebne dźwięki mają być wzmacniane we wzmacniaczu a potem tłumione na pasywie?

mozna i by tak było, ale nie w moim przypadku ponieważ ja ten subwoofer bede podpinał pod zwykły kanał (jako kolumne) i temu dopiero w subie chce odciąc to pasmo.

A tak apropo głośnika ma moze ktoś parametry do niego?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy pasywnego filtra dolnoprzepustowego do subwoofera o parametrach: cięcie powyżej 150 Hz, spadek większy niż 12 dB/oktawę, impedancja powyżej 8 Ω oraz moc około 100 W. Wskazano, że zwrotnice pasywne wymagają stosowania odpowiednich cewek i kondensatorów, np. cewki rdzeniowej o indukcyjności około 10-22 mH oraz kondensatorów elektrolitycznych o pojemności rzędu 47-300 µF, często w kombinacji z kondensatorami foliowymi (MKP) dla poprawy charakterystyki. Zwrócono uwagę, że filtr pasywny może generować problemy z rezonansami i wzbudzeniami, dlatego alternatywnie proponowano filtr aktywny przed wzmacniaczem, co ułatwia regulację i eliminuje niepożądane zjawiska. W przypadku podłączania subwoofera pod zwykły kanał stereo, filtr pasywny w subwooferze jest konieczny do odcięcia wyższych częstotliwości. Podano przykład zwrotnicy dla głośnika 12" o impedancji 6 Ω, którą można dostosować do 8 Ω przez zmianę elementów (cewka 10 mH, kondensator 47 µF). W dyskusji pojawił się głośnik Tonsil GDN 20/100/1 DC jako przykład używanego przetwornika basowego, dla którego poszukiwano parametrów. Wspomniano także gotowe zestawy i moduły filtrów dostępne u producenta Altron.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA